Jahody a pepř
Párování jahod a pepře působí dost neobvykle, ale je to opravdu výborné. Když pokrájené jahody lehce opepříte čerstvě mletým černým pepřem, dostanou intenzivnější chuť a vůni. Jahody ochucené pepřem jsou výborné nejenom samotné, ale i jako součást zeleninových salátů. Jeden salátový recept najdete na konci článku.
Jahody a sýry
Sladká, ale pořád svěží chuť jahod sedí k chuťově výraznějším sýrům, jako je kozí nebo ovčí sýr. Perfektní jsou ale i s méně výraznou mozzarellou, kterou můžete s jahodami servírovat třeba ve formě jednohubek.
Mohlo by vám chutnat: Pečené meruňky se sýrem ricotta
Jednoduše jahody napíchejte na párátko s kuličkami mozzarelly. Během vteřiny máte občerstvení na letní párty nebo grilovačku, které není vůbec složité a ještě vypadá i chutná skvěle. Jednohubky doporučuji namáčet do zálivky z balzamikové redukce, která je pozvedne na ještě vyšší úroveň.
Na zálivku z balzamikové redukce promíchejte 2 lžíce balzamikové redukce, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli a pepře.
Jahody a avokádo
Kombinace jahod s avokádem zní hodně extravagantně, ale funguje víc než skvěle. Na domácím kváskovém chlebu ještě líp. Jahody očistěte, nakrájejte a položte na krajíc chleba s avokádem nakrájeným na plátky. Podávejte ke svačině nebo k snídani.
Jahody a zázvor
Jste milovníci ovocných, do hladka rozmixovaných smoothie? Jahodové smoothie se zázvorem vás zaručeně osvěží i nakopne. Jahody totiž díky zázvoru dostanou mnohem větší říz. Rozmixujte 2 hrsti čerstvých jahod, polovinu zralejšího banánu, 3cm kousek zázvoru a 1 dcl vody nebo mléka. Nalejte do skleničky a ihned podávejte.
Mléko a banán vyměňte za meloun, přidejte led a máte osvěžující limonádu, která je na horké letní dny jako dělaná.
Jahody a bylinky
Jestli nějaké ovoce ladí s bylinkami, jsou to právě jahody. A byla by velká škoda zůstávat jen u máty a meduňky. K jahodám sedí i aromatické bylinky, jako je tymián, bazalka a rozmarýn. Bylinky nasekejte najemno a přimíchejte je buď do ovocného salátu s jahodami, jahodové zálivky (recept na ni najdete o pár řádků níže), nebo jimi zpestřete chuť jahodové marmelády.
Čtěte také: Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkoně
Jahody a salát
Salát si většinou představíme jako zelené listí v kombinaci s nějakou další zeleninou, sýrem, vejcem, luštěninou nebo masem. Ale salát s jahodami? V moderní gastronomii žádný problém. Jahody salátu dodají svěžest, hezkou barvu a hlavně nádech léta. Velmi dobré jsou se špenátem, ale pasuje k nim i polníček nebo rukola.
Jahody do salátu buď jednoduše nakrájejte na plátky, ti kreativnější je mohou zkusit i ve formě jahodové zálivky. Jahodová zálivka zní všelijak, vím. Mám ale vyzkoušeno, že zachutná i těm, co neradi kombinaci slaného s ovocem!
Recept na salát s jahodovou zálivkou
- ½ okurky
- 250 g čerstvých jahod
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 30 g sýru feta
- 1 lžíce vlašských ořechů
Na zálivku
- 250 g čerstvých jahod
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce nasekané bazalky
- sůl, pepř podle chuti
Postup
- Nejdříve si připravte zálivku. Jahody očistěte a v malém mixéru rozmixujte s olivovým olejem, červeným vinným octem, bazalkou, solí a pepřem.
- Okurky nakrájejte na plátky, zbytek jahod na čtvrtiny. Špenát omyjte.
- Do salátové misky postupně navrstvěte špenátové listy, okurky a jahody. Posypte nadrobeným sýrem feta a lehce nadrcenými vlašskými ořechy. Podávejte s připravenou jahodovou zálivkou.