Plněné palačinky
Na palačinky slyší každý, tak toho využijte a vyzkoušejte i slanou variantu.
Suroviny
5 vajec
350 ml mléka
200 g hladké mouky
50 g špaldové mouky hladce mleté
špetku soli
pár kapek slunečnicového oleje + na pánev
Na plnění:
1 velká lučina
1 polévková lžíce bílého jogurtu
špetka soli
2 lístky bazalky
K tomu navíc: mrkev, okurek, rajče, paprika, kedlubna…
Postup
Rozkvedlejte vejce v mléku a postupně přisypávejte mouku. Nemíchejte vařečkou, ale metličkou. Pěkně postupně, aby se vám nevytvořily hrudky. Přidejte špetku soli a pár kapek oleje. Těsto musí být tak akorát husté. Nechejte 20 minut odstát.
Smíchejte si lučinu s jogurtem, špetkou soli a natrhejte bazalku. Zeleninu očistěte a nakrájejte.
Pánev pořádně rozpalte, kápněte pár kapek oleje a pusťte se do smažení. Palačinku otáčejte vždy, až jde pěkně sama odlepit. Pokud máte kvalitní pánev, další tuk už není třeba přidávat.
Palačinky nechte vychladnout, namažte, zamotejte a přidejte zeleninu.
Domácí müsli tyčinky
Müsli tyčinky jsou parádní variantou na svačiny do školy i na výlety. Problém je, že ve většině kupovaných je zbytečně moc cukru nebo jsou uměle navoněné. To vám u těchto domácích rozhodně nehrozí, tady sladíte banánem a datlemi.
Suroviny
250 g ovesných vloček
250 g špaldových vloček
50 g sezamových semínek
80 ml slunečnicového oleje
2 zralé banány
250 g sušených datlí
150 g sušených banánů natural
Postup
Na plechu s pečicím papírem smíchejte vločky a semínka a dejte péct na 8 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Zralé banány a dvě třetiny datlí rozmixujte. Zbylou třetinu datlí a sušené banány nakrájejte na malé kousíčky.
Sesypte si upečené vločky a semínka, přidejte veškeré ostatní ingredience a promíchejte vařečkou. Otočte pečící papír a namačkejte na něj hmotu tak, aby byla tlustá zhruba 1-1,5 cm. Dejte péct na 20-30 minut do vyhřáté trouby na 180 °C. Po vytažení nechejte vychladnout a můžete krájet. Uschovejte v dobře těsnící nádobě.
Zeleninový salát s tuňákem
U nás doma tuňák docela frčí, takže proč toho nevyužít a nepřidat ho i do salátu. Uvedené množství vystačí na dvě až tři porce, podle toho, jak velké máte doma jedlíky.
Suroviny
1 salátový okurek
6 rajčat (volte klidně i oranžová a žlutá, ať je salát pěkně barevný)
1 bílá paprika
1 plechovka kvalitního tuňáka v oleji
lístky bazalky
špetka soli
čerstvě mletý pepř
Postup
Zeleninu důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte tuňáka, lehce osolte a opepřete, přidejte bazalku a máte hotovo.