Náš Vojta miluje cereálie. I když se snažím, aby převážně snídal spíš zdravější dobroty s dostatkem bílkovin, sem tam mu sladkou snídani ráda dopřeju. Podobně jako spoustě dětí v našem okolí mu nejvíc chutnají čokoládové kuličky a skořicové čtverečky, které se prodávají snad ve všech obchodech a lákají barevnými krabičkami s veselými obrázky.
V kuchyni ráda experimentuji a baví mě dělat věci po svém, tak proč nezkusit i domácí cereálie? Stálo mě to několik zkušebních várek a pokusů, ale nakonec jsem to vyladila a dala dohromady recept, který i u malého kritika uspěl na jedničku. Zkuste ho taky! Věřím, že vám i dětem budou skořicové čtverečky chutnat.
Domácí cereálie nejen pro děti: Recept na skořicové čtverečky
V chuti na první dobrou ucítíte máslo a skořici. Čtverečky navíc krásně křupou. Určitě vás, stejně jako mě potěší, že budete mít pod kontrolou složení, a navíc když vám doma cereálie dojdou a bude se vám chtít tvořit, ušetříte si cestu do obchodu.
Ingredience:
- 310 g špaldové mouky
- 220 g změklého másla + další 2 lžíce rozpuštěného
- 1 a 1/2 lžíce skořice
- 1/4 lžičky soli
- 120 ml studené vody
- 100 g cukru krystal
- 1 lžíce skořice
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů.
- V misce si smíchejte cukr s 1 lžící skořice a dejte si ho stranou.
- Na vál nasypte mouku, na kostičky nakrájené máslo, ½ lžíce skořice a sůl.
- Pomocí prstů vytvořte drobenku. Poté začněte po lžících přilévat vodu a postupně vytvořte kompaktní těsto.
- Pokud se vám zdá těsto hodně suché, přidejte ještě trochu vody. Jestli máte doma robota, využijte nástavec typu „K“, který těsto jednoduše uhněte za vás.
- Z těsta si vytvořte kouli, tu rozpulte a jednu část si dejte na pomoučený vál.
- Válečkem vyválejte těsto natenko. Přeneste ho na pečicí papír, případně ho už můžete na pečicím papíře rovnou vyválet.
- Placku těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí (tuto směs jste si připravili na začátku).
- Těsto pomocí rádýlka nakrájejte na maličké čtverečky. Pečicí papír přeneste na plech a pečte asi 12 minut nebo dozlatova. Doba pečení se může lišit podle vaší trouby a podle toho, jak velké čtverečky jste si připravili.
- Po upečení nechte čtverečky úplně vychladnout.
Pokud doma nemáte špaldovou mouku, vůbec to nevadí. Klidně použijte klasickou hladkou nebo se nebojte kombinovat hladkou a celozrnnou mouku. Celozrnná a špaldová většinou potřebují trochu více vody než mouka klasická. Proto si případně poměry upravte, když budete nahrazovat. Pro lepší chuť do těsta někdy přidávám ještě vanilkový extrakt, a když jsem je připravovala na Vánoce, dobře chutnaly i s perníkovým kořením. To jsem přidala do těsta i do cukrové směsi.
Domácí cereálie synovi i nám servíruji do misky s klasickým mlékem, ale dobře chutnají i s rostlinnými variantami. Nejlépe s kokosovým, mandlovým nebo ovesným mlékem. Skvělé jsou i s řeckým jogurtem. Když si pro sebe chci připravit proteinovou svačinu, mlsám křupavé čtverečky s řeckým jogurtem smíchaným s trochou vanilkového proteinu.
Stejně jako každé jiné cereálie i tyto je nejlepší uchovávat v dobře uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé a nenavlhly. Na to využívám skleněné nebo plastové dózy s dobrým těsněním nebo zavařovačky.
Držím palce, ať se vám cereálie povedou, a věřím, že i u vás doma budou sklízet úspěch.