Právě čtete

Návod, jak uspořádat baby shower. Oslavte s kamarádkou její těhotenství!

3702  
Sdílet: 

Návod, jak uspořádat baby shower. Oslavte s kamarádkou její těhotenství!

Před svatbou je rozlučka se svobodou, před porodem baby shower! Není to sprcha pro děti, jak by se podle názvu mohlo zdát. Je to oslava těšení se na příchod miminka, při které si nastávající maminka ještě užije čas s kamarádkami, než se její život na chvilku promění v kolotoč plenek a krmení.

28. 8. 2021 5 min. čtení Jana Duffková
Návod, jak uspořádat baby shower. Oslavte s kamarádkou její těhotenství!

Baby shower si většinou nechystá sama těhotná. Bývá pravidlem, že ji pořádají kamarádky. Můžou se s ní na tom předem domluvit, ale podle mě je nejlepší, když to zůstane jako překvapení. Doporučuji ale nejdřív nenápadně zjistit, jaký má budoucí maminka na věc názor, aby jí podobná pozornost nebyla nepříjemná.

Děti nechte tatínkům


Máte už děti? Nechte je na toto odpoledne tatínkům nebo prarodičům, ať si společný čas můžete vychutnat opravdu v klidu.

1. Svolejte hosty

Kdy to uspořádat? Nejlépe v průběhu třetího trimestu, ale dostatečně dlouho před porodem, aby se těhotná kamarádka ještě cítila v rámci možností komfortně.

Sepište seznam nejbližších přítelkyň nastávající maminky, můžete pozvat i členy rodiny. Určete termín a čas (volte spíš denní hodiny než večerní) konání oslavy, případně mezi všechny rozdělte nějaké úkoly okolo příprav. Nezapomeňte zdůraznit, že se jedná o tajnou akci! Hlavní hvězdě oslavy jen řekněte, aby si na daný den nic neplánovala, a vymyslete si nějakou falešnou společnou aktivitu, kterou „jakoby“ spolu budete dělat.

Vyrobte pozvánky!


V dnešní online době asi nebudete posílat pozvánky poštou, ale můžete je rozeslat elektronicky. Já je vždy vyrábím v online editoru Canva. Je tam spousta šablon a snadno uděláte krásné pozvánky.

2. Vyberte místo konání

Mám nejradši, když se baby shower organizuje u někoho doma, protože to je nejpohodlnější. Navíc se tam kamarádka s pupíkem může na chvilku natáhnout, kdyby potřebovala. :-)

Druhá možnost, když počasí dovolí, je piknik. Myslete ale na dostupnost zázemí, kam si budete moci odskočit (sama si vzpomínám na neustálé hledání toalet v těhotenství), a také zhodnoťte, zda budoucí maminku třeba nebolí záda a bude pro ni vhodné posedávat na zemi. Můžete zkusit také rezervaci v kavárně nebo restauraci a zbavit se tak povinnosti chystat občerstvení a mýt nádobí. :-) Ale zůstat v pohodlí domova dává prostor mnohem větší kreativitě.

3. Vyzdobte to!

Pokud víte pohlaví miminka, můžete tuto informaci využít při výběru dekorací. Obecně se nejčastěji používají pastelové barvy nebo přírodní materiály. Tady je pár tipů na dekorace:

  • Balónky: Obyčejné nebo foliové, nafouklé vzduchem z vašich plic nebo heliem. Seženete i speciální s tematikou baby shower – většinou v každém obchodě s party doplňky.
  • Girlandy a rozety: Můžete je koupit i vyrobit. Na girlandy se hodí tvrdé papíry z uměleckých potřeb (mají i vzorované a třpytivé), na rozety zase použijte tenký papír, případně se dají vyrobit z papírových svačinových sáčků.
  • Sweet bar: Občerstvení využijte jako součást dekorace! Přemýšlejte o něm tak, aby se i barevně a stylem hodilo. Více o něm píšu níže.
  • Vyladěná atmosféra: Sestavte playlist pohodových písniček (třeba na Spotify) a nechte je hrát v podkresu. Já atmosféru ráda dolaďuji svíčkami a voňavým aroma difuzérem. U volby vůní ale pozor, aby to těhotné nebylo na obtíž.

Jak vyrobit rozetu z papírového sáčku?


Kupte papírové sáčky na svačinu. Jeden k druhému postupně ve složeném stavu přilepte lepidlem (jako když je štosujete) – mně na jednu většinou stačí asi 10–15 sáčků. Lepidlo nanášejte pouze do oblasti podél dna sáčku a po středu ode dna k hornímu okraji.

Když jsou sáčky slepené do štosu, nastříhněte okraje (tam, kde se sáčky otvírají) do libovolného tvaru a velikosti, můžete ještě vystříhat dírky (kulaté, špičaté, srdíčkové) i v místech, kde jsou boky sáčků. Pak je otevřete jako vějíř a první s posledním spojte dohromady. Ta-dá! Hotovo! Pokud to potřebujete vidět na videu, tady je návod.

4. Zajistěte občerstvení

Oslava se neobejde bez dobrot! Vycházejte z toho, co má „oslavenkyně“ nejradši. Pozor na těhotenské (ne)chutě! :-) O občerstvení přemýšlím tak, aby zároveň bylo součástí dekorací.

Na stůl před příchodem hostů nazdobím jídlo, které vydrží. Zbytek nechávám v lednici na později. Na to se skvěle hodí nejrůznější bonbony. Servíruji je s důvtipem – do různých skleniček, napichuji je na špejli jako špízy nebo je třeba vysypu ze zmrzlinového kornoutku.

Vznikne vlastně takový sweet bar. Doplňuji ho dalšími sladkostmi v barvách oslavy – donuty, cupcaky, lízátky, makronkami, zdobenými sušenkami, fantazii se meze nekladou! Nikdy nesmí chybět nějaké to ovoce. Jen tak na talíři, jako ovocný salát ve vydlabané půlce melounu, melounová pizza nebo v podobě ovocných špízů.

Obzvlášť když je dekor v růžové barvě a k tomu tuna bonbonů, člověk je už od pohledu přeslazený. :-) Nezapomínejte na slané zobání! Nakrájejte zeleninu, připravte hummus, slané domácí pečivo, olivy, popcorn, jednohubky… cokoliv, co hosté preferují. Pozor na zrající sýry, syrové ryby a podobně. V těhotenství se je nedoporučuje konzumovat.

Donáška není sprosté slovo. Když něco nestíhám, klidně jídlo objednám! Na zobání je super i sushi, existuje spousta variant, které neobsahují syrové maso.

5. Přípitek na zdraví!

Nejsme na rozlučce se svobodou, ale k oslavě přípitek patří! I když bude nealko. :-)

Doporučuji držet s těhotnou kamarádkou a vyhnout se alkoholu kolektivně. Můžete sáhnout po nealkoholickém sektu, dokonce se už prodává i nealko gin a Aperol. Nebo udělejte festival domácích limonád! Hodí se také smoothies a nejrůznější zdobené koktejly. Mou kamarádku potěšilo, že jsem pro ni nakoupila i bezkofeinovou kávu.

6. Dárky pro všechny, do ruky květinu

Připravte malý dárek pro hosty a spolu s nimi se složte i na dárek pro oslavenkyni. Dejte na stůl kytku, kterou si při odchodu odnese. Mám pro vás tipy, jaké dárky se osvědčily u nás.

Dárek pro těhotnou kamarádku: Poukaz na těhotenskou masáž, na fyzioterapii po porodu, pěkné kojicí pyžamo nebo triko, kredity na nákup audio knih

Kreativní dárek skoro zadarmo


Vyrobte KPZ. Krabičku poslední záchrany plnou poukazů od vás všech. Poukazů, které samy vyrobíte a napíšete na ně, co pro kamarádku uděláte. Může tam být třeba poukaz na:

  • hlídání dítěte
  • donášku domácí večeře
  • nonstop linka důvěry (a vaše telefonní číslo)
  • vyžehlení koše prádla

Dárek pro miminko: Pořiďte drobnost, která se bude hodit už pro novorozeně. Populární jsou plenkové dorty, ale mě nejvíc potěšilo, když kamarádky pro syna nechaly na bodýčko natisknout přezdívku, kterou jsme mu v době těhotenství říkali. Zbytek dárků ze zkušenosti doporučuji volit pro pozdější využití, až miminko trošku vyroste. K narození často dostane spoustu věcí od členů rodiny a navíc už má pravděpodobně doma připravenou výbavičku od rodičů.

Dárek pro hosty: Jako překvapení dejte při odchodu každé zúčastněné malou taštičku s miniaturou sektu na přípitek, až se miminko narodí. Můžete také přibalit sektovou skleničku a barvou na sklo na ni napsat „Vítej na světě!“ nebo „Na Aničku!“ (dosaďte jméno očekávaného miminka). Vtipné je přibalit „hangover kit“, tedy balíček pro případ nouze po oslavách. Můžete do něj dát šumivé céčko, prášek na bolest hlavy, zázvorové lízátko…

7. Postarejte se o zábavu!

Baby shower můžete nechat plynout jen tak, ale je fajn připravit nějaké aktivity, které společný čas oživí.

  1. Fotokoutek: Vybavte ho tiskárničkou na fotky nebo foťákem, který to umí sám, foťte se a lepte vše se vzkazy do knížky, kterou si kamarádka odnese na památku. Nezapomeňte na rekvizity! Pokud tiskárnu nemáte, foťte klasicky a knihu připravte dodatečně, až fotky vyvoláte. Můžete ji předat, až se miminko narodí.
  2. Pleťte věnce: Nakupte drobné řezané květiny a eukalyptus, drátek a všechny si uvijte věneček, kterým si ozdobíte účes! Pokud nevíte, jak na to, na YouTube najdete mnoho návodů.
  3. Lahev se vzkazy: Připravte čistou prázdnou lahev od vína a k ní špunt. Do lahve všechny napište přání do života pro miminko – maminka mu je předá, až bude starší. Budete jako sudičky. :-)
  4. Uzavřete sázky: Uzavřete sázky s tipy na termín porodu, případně na pohlaví miminka – pokud zůstává tajné. Určete, co bude výhrou, a po narození miminka vyhlaste vítěze.

A rada nakonec? Určitě doporučuji zařídit pro těhotnou kamarádku odvoz, aby se s dárky nemusela trmácet autobusem. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články