Právě čtete

Domácí ledová tříšť: rebarborová, ananasovo-okurková i s příchutí kávy

8070  
Sdílet: 

Domácí ledová tříšť: rebarborová, ananasovo-okurková i s příchutí kávy

Připravte si domácí ledovou tříšť pro děti i pro dospělé. Bez umělých barviv a příchutí, bez přidaného cukru a hlavně plnou chuti.

8. 5. 2021 3 min. čtení Jana Duffková
Domácí ledová tříšť: rebarborová, ananasovo-okurková i s příchutí kávy

Jako malá jsem milovala ledovou tříšť a musím přiznat, že mi to zůstalo. :-) Teď už na mlsání mám i parťáka, svého malého syna, ale ten vždycky prahne po „nejjedovatějších“ barvách a příchutích, které ve stáncích vidí. Já už si radši dopřeju něco zdravějšího, a tak jsem se rozhodla zkusit ledovou tříšť připravit i doma.

Není to nic těžkého a nakonec i bez umělých barviv a tuny cukru to chutná nám oběma. Připravila jsem pro vás tipy, jak si tříšť připravit, a rovnou ji ochutnáte ve třech osvěžujících receptech. Můžete se nechat inspirovat, ale možností je snad nekonečno, takže určitě i sami přijdete na své oblíbené chuťové kombinace. Tak hurá do ledového království!

Bez ledu to nejde. Jak na něj?


Nejlepší parťák je stolní mixér. Na jednu sklenici ledové tříště ho naplním kostkami ledu asi do 1/3 a pak stačí mixovat. Nakonec přidám základ a ještě krátce promixuji, aby se vše hezky spojilo.

Můžete si také koupit už hotovou ledovou tříšť, což se vám bude hodit, když nemáte výkonný mixér. Jen počítejte, že zde budou trošku větší kousky ledu (třeba jako se dávají do koktejlů v některých barech), ale podle mě to vůbec nevadí.

Někdo také vloží led do sáčku, zabalí do utěrky a drtí paličkou na maso nebo válečkem na těsto.

Základ na rebarborovo-jahodovou tříšť

Rebarbora bývá kyselá, a proto ji ráda kombinuji se sladkými jahodami a datlovým sirupem. Pokud ho doma nemáte, můžete místo něj sáhnout třeba i po jahodové marmeládě. Z uvedených ingrediencí připravíte 3–4 skleničky (o objemu 250 ml).

Ingredience:

  • 1 velký stonek rebarbory
  • 6 velkých jahod
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 hrnku jablečného moštu nebo džusu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 5 lžiček datlového sirupu (nebo podle chuti)

Postup:

  1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte nadrobno, poté ji nasypte do pánve, podlijte vodou a vařte do změknutí.
  2. Rebarboru a všechny ostatní ingredience vložte do mixéru a umixujte dohladka.
  3. Připravený základ smíchejte s drceným ledem (případně s ním ještě krátce umixujte – to je nejlepší možnost). Já jsem na jednu skleničku použila asi 5 lžic základu.
  4. Servírovat můžete ozdobené jahodami a plátkem citronu.

Kolik základu použít?


Já nejraději používám 100–200 ml základu na jednu skleničku (záleží na konkrétní příchuti). Pokud chcete plnější chuť, samozřejmě se vyplatí použít základu větší množství – a naopak. Menší množství zajistí ještě více osvěžující verzi. Nezapomeňte ale, že když budete dělat na základ bohaté pohárky, bude třeba upravit recept a vše přichystat z většího množství surovin.

Základ na ananasovo-okurkovou tříšť s mátou

Tahle je moje nejoblíbenější! Ledová tříšť bez cukru, která vážně osvěží. A můj tip? Udělejte si ji do termosky a vezměte tohle domácí osvěžení i na cesty. Tento základ mi vystačí asi na 4 skleničky (o objemu 250 ml).

Ingredience:

  • 1/2 ananasu
  • 1/2 salátové okurky i se slupkou
  • velká hrst čerstvé máty
  • šťáva z 1/2 limetky

Postup:

  1. Z ananasu okrájejte slupku a vyřízněte tvrdý střed.
  2. Okurku, ananas, mátu a šťávu z limetky umixujte dohladka.
  3. Připravený základ smíchejte s drceným ledem (případně s ním ještě krátce promixujte). Já jsem na jednu skleničku použila asi 150 ml základu.
  4. Skleničky můžete ozdobit lístky z ananasu – stačí, když je jednoduše vytáhnete od středu.

Čtěte také: Tři netradiční domácí limonády

Přiostřete alkoholem!


Pokud nepřipravujete ledovou tříšť pro děti, můžete ji dospělým přiostřit alkoholem. Tyto koktejly jsou u našich přátel vážně oblíbené. Já nejčastěji přidávám trošku bílého rumu nebo ginu (obzvlášť do verze s okurkou), vodku (ta je podle mě celkem univerzální), ale k některým druhům se výborně hodí například i kokosové likéry (nejlépe do čistě ananasové tříště s kapkou kokosového mléka). Můžete také připravit krémovější verzi se smetanou a kávou, kam zase padne kávový likér.

Mazagrande s rozmarýnem a zázvorem jako tříšť

Mazagrande mám ráda hlavně proto, že je osvěžující samo o sobě a neobsahuje přidaný cukr. Když z něj ale udělám ledovou tříšť, je to ještě větší dobrota. Z uvedených ingrediencí připravíte 2 skleničky (o objemu 250 ml) tříště.

Ingredience:

Postup:

  1. Do pánve vložte rozmarýn, šťávu z 1/2 pomeranče, nastrouhaný zázvor a vše podlijte vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud se objem nezredukuje asi na 1/3.
  2. Obsah pánve přeceďte a rozmixujte se zbylým oloupaným pomerančem. Vmíchejte Mazagrande a jemně nastrouhanou kůru z 1/3 pomeranče.
  3. Základ promíchejte nebo krátce promixujte s ledovou drtí.
  4. Skleničky můžete ozdobit pomerančovou kůrou – já jsem udělala spirálu pomocí škrabky na brambory.

Předpokládám, že vám žádný základ nezbyde… :-) Ale můžete ho záměrně připravit větší množství a zamrazit po porcích. Pak už stačí jen promixovat s ledem a můžete podávat. Ledová tříšť stále po ruce, to je můj sen. A pokud se vám nechce mrazit, stačí místo ledu přimíchat sodovku a na světě je domácí limonáda. Tak dobrou chuť a hodně zábavy při vymýšlení dalších chuťových kombinací!

Čtěte také: Recepty na tři kávové koktejly, které vás nakopnou a osvěží!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články