Právě čtete

Kávové makronky

43044  
Sdílet: 

Kávové makronky

A pak, že makronky nejdou upéct doma! A jak jsou lahodné! A taky víte, co máte uvnitř za suroviny.

6. 5. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Kávové makronky

Mám lehkou nedůvěru k barevným makronkám z pekáren. Jsou moc lákavé, ale jejich chuť mě osobně nikdy neuspokojila. Trendem jsou co nejbarevnější variace, ale za cenu makronek nadupaných umělými barvivy.

Pravda je, že jsem nikdy neokusila pravou francouzskou makronku, takže nemám srovnání, ale radost mi dělá, že jsou podle tamních mistrů povoleny chuťové kontrasty. V našem případě sladká káva s nakyslým kakaem.

Nabízí se tu jisté srovnání makronek a laskonek. Laskonky patřily vždy k mým oblíbeným zákuskům hned vedle punčového řezu. Nevím, zda byly jen náhražkou za západní makronkovou vymoženost (píšu o době před revolucí), ale makronky jsou rozhodně trendem této doby a spousta lidí je chce umět a péct doma. I já. A vy?

makronky _MG_3514

Suroviny:

  • 110 g mandlové mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička mleté zrnkové kávy Tchibo Espresso Barista
  • 2 velké bílky nebo 3 malé
  • 100 g moučkového cukru navíc
  • 2× 100g Lučina
  • kakao

Postup:

Na plech dáme pečicí papír, na který jsme si předem naznačili kolečka o průměru 3-4 cm. Necháme mezi nimi rozestupy, aby se makronky nespekly. Dáme stranou a troubu rozehřejeme na 160 °C. Poté si připravíme suché ingredience. Gramáž by měla být pečlivě odvážena, makronky jsou náročnější dezert. :-) V mixéru meleme mandle, cukr a kávu, aby se pěkně propojily a zjemnily. Poté v míse vyšleháme bílky do sněhu a postupně po lžících k němu přidáváme 100 g cukru. Až začne sníh tvořit špičky, je připravený na přidání suchých ingrediencí.

Přes sítko prosíváme mouku ke sněhu a opravdu jemně promícháme. Nesmíme míchat moc, jinak makronky nebudou nadýchané. Nejlepší je míchat vařečkou do pomyslných osmiček. Do cukrářského sáčku plníme těsto a na plech tvoříme budoucí makronky podle načrtnuté šablony, budou pak všechny stejně velké. Pokud jsou nerovné, můžeme je navlhčeným prstem uhladit. Necháme je na plechu „zaschnout“ a pak pečeme 10–15 min. Po vyjmutí z trouby necháme makronky vychladnout a pak je sundáme z plechu. Během toho si připravíme náplň z Lučiny a kakaa podle chuti. Pomažeme jednu makronku náplní a druhou přiložíme. Náplň jsem nesladila, makronky jsou sladké dost a nakyslá náplň je skvělým vyvážením chutí.

makronky _MG_3519

Ano, mé makronky nejsou jako ze žurnálu a už se těším, až je budu dělat příště znova, abych se zase trochu zlepšila. Ale každému chutnaly a to mě těší. Dalším trikem, který jsem se dozvěděla až po focení, je, že těsto na plechu ze spodu poplácáte rukou nebo plechem poplácáte stůl, aby se makronky zbavily bublinek a nerovností. Ale s citem. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články