Právě čtete

Připravte si domácí donuty včetně dokonalé polevy. K narozeninám, nebo jen tak

4080  
Sdílet: 

Připravte si domácí donuty včetně dokonalé polevy. K narozeninám, nebo jen tak

Když se řeknou donuty, vždy se mi jako první vybaví seriál Simpsonovi a růžové děrované koblížky, které Homer neskutečně miloval. Ať je milujete stejně jako on, nebo jste je ještě nikdy neochutnali, mám pro vás recept, podle kterého je snadno připravíte i doma. Navíc vás naučím, jak je efektně nazdobit.

7. 8. 2021 2 min. čtení Romana Böhmová
Připravte si domácí donuty včetně dokonalé polevy. K narozeninám, nebo jen tak

Kobliha, nebo donut? Jaký je v tom vlastně rozdíl? Kobliha se od amerického donutu (čti dounat) moc neliší. Kobliha je tradičně plněná různými náplněmi, u nás nejčastěji marmeládou. Vynikající je ale i se žloutkovým krémem. Donut se od koblihy liší tím, že není plněný a má tvar „prstence“. Obojí se připravuje z kynutého těsta a následně se smaží v oleji. Donuty se nakonec namáčí v polevě a sypou se na ně různé posypky. V tomto případě se fantazii opravdu meze nekladou. Já jako posypku miluji hlavně pistácie nebo lyofilizované (mrazem sušené) maliny.

Polevy a zdobení na donuty


Moje oblíbené druhy polev:

  • z bílé čokolády
  • z ruby čokolády
  • z mléčné čokolády
  • cukrová poleva s malinami

Moje oblíbené posypky:

  • nasekané oříšky, nejlépe pistácie
  • kokosové lupínky
  • lyofilizované ovoce
  • čokoládové minipecičky nebo barevné posypky
  • jedlé květy

Recept na domácí donuty

Z uvedeného množství surovin připravíte 12 až 14 donutů. Můžete jich ale připravit i více nebo méně, záleží na tom, jak velké budou.

Ingredience na kvásek:

  • 21 g čerstvého droždí
  • 10 g cukru krupice
  • 60 ml vlažného mléka
  • 20 g hladké mouky

Ingredience na těsto na donuty:

  • 260 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 ml mléka
  • 30 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce rumu
  • + řepkový olej na smažení

Postup:

  1. Nejdříve připravte kvásek. Droždí dejte do misky, rozdrobte ho a zasypte cukrem. Nechte ho rozpustit.
  2. Přidejte vlažné mléko (nesmí mít více než 37 °C) a vše promíchejte plastovou lžičkou. Nakonec přidejte mouku, zlehka promíchejte a nechte vzejít kvásek (trvá to 10–15 minut).
  3. Hladkou mouku na těsto prosejte do mísy, přidejte vejce, mléko, cukr, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek a začněte v robotu zpracovávat těsto pomocí nástavce typu hák.
  4. Když je těsto zpracované, přidejte na kostičky nakrájené máslo. Hotové těsto zakryjte v míse potravinovou fólií a nechte cca 1,5 hodiny kynout.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na dobře pomoučený vál a vyválejte zhruba na 1 cm silnou placku.
  6. Z těsta vykrajujte kroužky o průměru asi 8 cm a uvnitř vykrojte otvor o velikosti 2 cm (můžete použít panákovou skleničku).
  7. Do menšího rendlíku nalijte řepkový olej (asi 400 ml) a nechte ho rozehřát na 160 °C (hodí se mít kuchařský teploměr). Poté smažte donuty z obou stran do zlatova.jak smažit donuty
  8. Usmažené donuty pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.

Recept na dva druhy polevy

Polevu si můžete připravit podle jednoho z mých tipů. Můžete ji nechat bílou, nabarvit ji potravinovým barvivem (nejlépe gelovým o množství špendlíkové hlavičky), ale jde to i pomocí malin nebo třeba borůvek.

Na čokoládovou polevu si připravte 60 g bílé čokolády a 20 ml smetany ke šlehání. Ve vodní lázni rozpusťte pokrájenou bílou čokoládu se smetanou ke šlehání.

Na cukrovou polevu budete potřebovat 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, potravinářské barvivo (např. růžové). Moučkový cukr prosejete, přidejte do něj citronovou šťávu a kapku barviva. Vše důkladně rozmíchejte.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články