Právě čtete

Dopisy na tábor, které děti milují. Návody i s obrázky k vytištění

26104  
Sdílet: 

Dopisy na tábor, které děti milují. Návody i s obrázky k vytištění

Lámete si hlavu, jak vylepšit dopisy a pohledy, které se chystáte poslat dětem na tábor nebo na školu v přírodě? Nechte se inspirovat jedním z mých vyzkoušených nápadů, nebo zkuste rovnou všechny!

5. 8. 2020 6 min. čtení Denisa Charvátová
Dopisy na tábor, které děti milují. Návody i s obrázky k vytištění

Ještě si živě pamatuji tu nedočkavost při rozdávání táborové pošty… zda mi něco přišlo, a případné zklamání, když mezi pohledy nebylo nic pro mě. Bylo to jediné spojení s domovem. I proto jsem se vždy na dopisy tak hodně těšila. Dnes se situace ve světě mobilů možná trochu změnila, ale i tak jako rodiče můžeme vytvořit dětem poštu, na kterou budou stejně nedočkavě čekat jako kdysi my.

Napadlo vás někdy, že psaní na tábor nemusí být jen obyčejný pohled nebo dopis tak, jak ho běžně posíláme, ale že se dá pojmout opravdu kreativně? Tady jsou tři typy dopisů, které naše děti dostávají zdaleka nejraději, ať už jsou na táboře nebo třeba škole v přírodě.

1. Pište básničky

Máte alespoň trochu básnickou duši? Jestli vám nestačí jen strohé vzkazy na pohledy, pište příběhy v krátkých básničkách.

U vymýšlení se možná i sami nasmějete. Zveršovat obyčejný den může být totiž mnohdy docela zábava. I pro děti to bude příjemná změna ve čtení oproti běžným dopisům a hlavně smskám od ostatních (pokud jsou na táboře, kde mohou mít mobilní telefony). A nebojte, nic se neděje, když nějaký rým občas zaskřípe. :-)

Můžete to zkusit třeba takto:

Já pracovala déle dnes a po příchodu domů byl to čirý děs. Po tom veškerém pracovním shonu objevil se ve dveřích náš pes. Co já udělala komu? Ptala jsem se k tomu! Ten náš blboun čtyřnohý, rozkousal mi boty nebohý.

…nebo:

Už se na tebe těšíme moc, ještě třikrát přečkáš noc. Spoustu dalších letních plánů s tebou máme, třeba výlet na hrad Kost hned brzy dáme. I babička se na tě hodně těší, kdy k ní pojedeš, už řeší. Užívej posledních dnů a pak hurá za námi domů!

2. Vymyslete si vlastní tajnou znakovou řeč

Děti milují vlastní řeč! Jednu takovou vlastní a úplně tajnou si můžete jednoduše vytvořit. Oproti básničkám to ale již chce trochu přípravy.

Nejdříve si propočítejte, kolik pohledů chcete poslat. Podle toho si rozdělte písmenka abecedy, kolik jich v každém psaní budete zaměňovat.

My to pojali tak, že jsme nahrazovali 34 písmenek. Tábory bývají na 14 dnů, přičemž první den dopisy nechodí, navíc jsou v době pobytu většinou obsaženy 2 víkendy. Takže nám vyšlo 34 písmen abecedy (34 znaků) na osm dnů a jeden pohled na den devátý ‒ pouze ve znakové řeči. To dává čtyři písmena na den (dvakrát přijde pohled s pěti písmeny).

Aby pohledy dorazily včas

První pohled často posílám ještě před tím, než děti odjedou. Díky tomu jim stihnou dojít všechna psaní včas.

První znaky jsme se snažili využívat pro samohlásky. Následně jsme doplňovali symboly za další písmena. Můžete postupovat třeba jako my:

Rozdělení písmen na jednotlivé dopisy

  • 1. dopis: A, S, CH, Ď
  • 2. dopis: E, K, N, Ť
  • 3. dopis: I, T, C, Ř
  • 4. dopis: O, M, W, Ž
  • 5. dopis: U, D, L, Š, G
  • 6. dopis: Y, H, P, Č
  • 7. dopis: R, J, Q, Z, Ň
  • 8. dopis: B, V, F, X
  • 9. dopis: Pohled plný znaků

A jak vlastně psát? Každé písmeno postupně nahraďte znakem, symbolem či obrázkem – např. A autíčkem, B beruškou, P panáčkem, S sluníčkem. Buď můžete vždy na závěr dopisu dolů napsat, jaká písmena příště nahradíte (v případě prvního dopisu uvedete, jaká jsou již nahrazená a čím) nebo vybrat obrázkové pohledy a písmena s náhradními symboly schovat do obrázku na pohledu, aby si dítě užilo i hledání. Pokud jste hodně kreativní, malujte schované symboly do vlastních obrázků na korespondenční lístky. Závěrem přijde vaše psaní už celé jen v symbolech, bez použití písmen.

Jak si to usnadnit?


Necítíte-li se na vlastní znaky nebo máte na psaní méně času, použijte třeba morseovku nebo dejte místo písmen číslice.

Řetězové dopisy

Nejlepší na závěr. Tohle je náš vůbec nejoblíbenější způsob psaní dopisů. Nejen, že děti řeší rébusy a namáhají hlavičky, ale navíc ví, na jakou odměnu se mohou v příštím psaní těšit, a tak je natěšení hned o kousek větší. A nás to vymýšlení vlastně také moc baví.

Řetězové dobrodružství i mimo prázdniny


Pokud chcete udělat dětem radost a malé dobrodružství i ve chvílích, kdy jsou zrovna doma, můžete využít tip na řetězové dopisy. Každý týden vyberte jeden den, kdy se děti budou moci těšit na další „psaní“ a nechte jim ho vždy třeba na nočním stolku, kde ho najdou ráno po probuzení. Můžete si navíc vymyslet spoustu dalších úkolů, díky kterým se celý „řetěz“ ještě prodlouží.

Úkol první – bludiště

Pro první psaní jsme nechystali bludiště. Při jeho procházení potomek sbírá písmenka a na konci mu tak vyjde slovo, jaké překvapení může příště čekat. V případě našeho bludiště žvýkačku.

Bludiště si můžete uložit do počítače a vytisknout. Stačí kliknout SEM: VYTISKNOUT BLUDIŠTĚ.

dopisy na tábor

Úkol druhý – nesmyslná písmenka

Nesmyslná písmenka se nám rozutekla po papíře. Jak ale najít? Co schovávají? Příprava je jednoduchá. Nakreslete si základní mřížku (ideálně čtverec, ať na první pohled hned není jasné, jak tajenka patří a vyžaduje trochu přemýšlení).

dopisy na tábor

Počet políček může být větší či menší než na naší šabloně. Do mřížky jakkoliv vepište slovo týkající se dalšího překvapení – např. bonbon. Písmena náhodně po řádcích rozmístěte. Okolo nich poskládejte další písmenka, jak vás napadne. Připravte si druhý čtverec stejné velikosti a vystřihněte do něj otvory v místech, kde jsou ukryta písmenka ze slova „bonbon“ (nebo z jiného slova, jež bude představovat malý dárek, který děti dostanou spolu s příštím dopisem).

Vytiskněte si vše, co potřebujete k tomuto dopisu. Stačí kliknout sem: VYTISKNOUT NESMYSLNÁ PÍSMENKA

Přibalte dárek z minulé tajenky


Nezapomeňte, že spolu s novým úkolem už musí přijít v obálce i slíbená odměna z předchozího dopisu.

Úkol třetí – šifrovací tabulka

Tentokrát budete připravovat šifrovací tabulku. Pokud použijete náš vzor, šifra bude následující:

Princip hledání je jednoduchý, dle uvedených souřadnice se musí vyhledat příslušné písmeno. Po dohledání všech šifer vyjde v našem případě slovo lízátko. To, jaká písmena a čísla použijete po stranách, je opět jen na vás. Já jsem písmena uvnitř řadila dle abecedy (vynechala jsem pouze v češtině málo využívané Q a W).

Vytiskněte si materiály k šifrovací tabulce. Můžete si ji pak upravit podle sebe. Stačí kliknout sem: VYTISKNOUT ŠIFROVACÍ TABULKU

Úkol čtvrtý – hadovka

Všechny rébusy nemusí být úplně složité. Dítě je na táboře plné nových vjemů, proto není nic proti ničemu použít i snadnější úkol. Hadovka využívá pouze celých slov poskládaných do tabulky a šipek, v jakém směru vzkaz číst. Vzkaz z mého příkladu zní: Příště se můžeš těšit na tetovačku!

dopisy na tábor

Úkol pátý – spojovačka

Ke konci tábora se kapesné většinou vytrácí takovou rychlostí, že děti vlastně ani neví jak. Udělejte jim proto radost novým příspěvkem na zmrzlinu. A jak na to mají přijít? V dopise jen zmiňte, že příště mohou čekat zdroje na … a následně přiložte spojovací obrázek, ve kterém vyjde právě zmrzlina.

Pokud se necítíte na kreslení spojovačky, můžete si vytisknout tu naši. Stačí kliknout sem: VYTISKNOUT SPOJOVAČKU

Úkol šestý – šifrovaná zpráva v kříži

Možná si ještě někteří vzpomenete, jak vypadaly tlačítkové mobilní telefony, kdy při psaní zpráv bylo potřeba třikrát stisknout tlačítko, abychom získali kýžené písmenko. Někteří z nás na ně nedají dodnes dopustit. Z podobného principu vychází další šifra.

Jako základní šablona slouží následující obrázek, který si také můžete vytisknout. Stačí kliknout sem: VYTISKNOUT ŠABLONU

dopisy na tábor

A vy podle puntíků zakreslených do příslušných škatulek vytvoříte slovo dalšího příslibu radosti do obálky. Slovo samolepky by vypadalo následovně:

Vidíte, psaní dětem na tábory může být zábava jak pro rodiče, tak i děti. Věřím, že vás určitě napadne spousta dalších možností, jak schovat popis překvapení do rébusu, stejně jako i další drobné radosti, které můžete dětem vkládat do obálek na tábor.

Přečtěte si také: Dnešní děti mají mobily, ale dopisy na tábor jsou důležité! Jak to vidí odborník?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články