Právě čtete

Letos pro koledníky upeču mrkvové sušenky a ozdobím je královskou glazurou. Jak na to?

3803  
Sdílet: 

Letos pro koledníky upeču mrkvové sušenky a ozdobím je královskou glazurou. Jak na to?

Odmalička jsem s maminkou pekla perníčky a učila se je zdobit. Myslím, že sáček s bílkovou polevou mi dala do ruky hned v tu chvíli, kdy jsem ho zvládla udržet. Každé Vánoce i Velikonoce jsem pak měla se zdobením perníčků spojené – a mám vlastně do dnes. Jen se už dávno neomezuji jen na perníčky.

13. 4. 2022 5 min. čtení Meg v kuchyni
Letos pro koledníky upeču mrkvové sušenky a ozdobím je královskou glazurou. Jak na to?

Kromě perníčků jsem začala zkoušet různé typy zdobení i na sušenkách. Pokud jste někdy hledali inspiraci, určitě jste už narazili na pojem královská glazura (v angličtině royal icing). Možná jste přemýšleli, co je to zač a jak se liší od naší bílkové polevy na zdobení perníčků. Pravda je, že i když její název zní velmi honosně, přeci jen jde o naši starou známou bílkovou polevu, i když třeba v různé konzistenci. Jediným rozdílem může být, že v anglicky mluvících zemích do této polevy často přidávají vanilkový extrakt, aby ji tím ochutili. U nás použití vanilky v bílkové polevě není tak běžné, daleko častěji ji ochucujeme citronovou šťávou.

Pojem královská glazura u nás získal i další význam: perníkáři a cukráři tak často označují sypkou směs, která se dá pod tímto označením koupit v cukrářských potřebách. Je to prášek, který má v ideálním případě přírodní složení – obsahuje sušený  bílek a cukr moučka. Já sama ho mám neustále v záloze, stačí k němu přidat trošku vody podle poměru a vznikne z něj krásně pevná a nedrolící se poleva, se kterou se dobře zdobí.

Recept na mrkvové sušenky

Než se pustíte do zdobení, bude se vám hodit recept na sušenky. Teď na Velikonoce můžete zkusit třeba ty mrkvové.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g uvařené mrkve
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • větší špetka mleté vanilky, skořice a muškátového oříšku

Postup:

  1. Uvařenou a zchladlou mrkev nastrouhejte na jemno, přidejte k ostatním surovinám a rychle vypracujte hladké těsto.
  2. Zabalte ho do sáčku nebo potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Poté rozpalte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  3. Z těsta vyválejte plát o síle cca 3 milimetry a vykrájejte sušenky.
  4. Pokud budete používat stejné formičky jako já, do středu sušenek přidejte například ořech. Já jsem vyzkoušela mandle, para, vlašské i lískové ořechy, kešu a čokoládou plněná vajíčka. Přes ně lehce přimáčkněte křídlo či ruce vykrojené postavičky.
  5. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, až začnou na krajích lehce zlátnout.
  6. Po upečení je nechte vychladnout a můžete se pustit do zdobení.

Zdobení sušenek královskou glazurou

Mrkvové sušenky (a sušenky obecně) ráda zdobím bílkovou polevou po celém povrchu. Je lesklá, sušenkám sluší a koledníci z nich bývají nadšení.

Vždy umíchám větší množství polevy, které si rozdělím do několika misek a obarvím podle potřeby. Polevu míchám hustou tak, aby s ní šly dobře tvořit tenké linky. Tahle hustota se ale nehodí, pokud chci perníčky takzvaně polévat, tvořit velké plochy. V tom případě do ní ale stačí přidat trochu vody nebo citronové šťávy a mám hotovo. Mrkněte na postup přípravy obou druhů:

1. Pevná bílková poleva na zdobení

Tuto konzistenci polevy využívám na ornamenty, ohraničení sušenek a další podobné zdobení, které musí hezky držet tvar. Vždy raději šlehám delší dobu při nižších otáčkách, aby se do polevy nedostalo příliš vzduchu. Pak by se mohla ze sušenek drolit.

Ingredience:

  • 2 vaječné bílky (60‒70 g)
  • 300‒320 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vanilkového extraktu
  • barvivo dle potřeby

Postup:

  1. Bílky, moučkový  cukr (ideálně extra jemný) a citronovou šťávu dejte do mísy.
  2. Šlehejte stolním nebo ručním mixérem na nízké až střední otáčky, až směs zbělá a zhoustne. Může to trvat 5 až 10 minut.
  3. Pokud jste měli velká vajíčka a poleva stále nechce houstnout, přidejte ještě lžíci až dvě cukru.
  4. Výsledná konzistence by měla být taková, že pokud zdvihnete metlu z polevy, poleva z ní visí dolů, ale nekape zpět do mísy. Vypadá třeba jako rampouchy na perníkových chaloupkách.
  5. Na zdobení můžete použít cukrářské sáčky s tenkou zdobicí špičkou nebo i uzavíratelné sáčky na zip, kterým ustřihnete malý růžek. Důležité je, aby neměly velký svár, který by překážel při zdobení.

barvení bílkové polevy gelovými potravinovými barvami

Jak polevu barvím?

Část polevy dám do misky a přidávám gelovou potravinovou barvu. Ta bývá dostatečně koncentrovaná, aby stačilo pár kapek a poleva měla pěkný odstín a zbytečně nezřídla. Zkoušela jsem i některé přírodní barvy, ale musím přiznat, že ty, které jsem otestovala, neměly dostatečný barevný efekt. Radši jsem zůstala u klasických gelových, kterých navíc stačí jen malá troška.

2. Bílková poleva na vyplňování větších ploch

Vychází z receptu výše. Jen je potřeba původní pevnou polevu trošku naředit, aby byla tekutější.

Ingredience:

  • pevná bílková poleva (viz recept výše)
  • několik lžiček vody nebo citronové šťávy podle potřeby

Postup:

  1. Polevu, podle potřeby už obarvenou, si dejte do misky a přidejte pár kapek vody.
  2. Zamíchejte, až dosáhnete konzistence, kdy se nakapaná poleva pomalu stéká se zbytkem polevy v misce. Barvěte ji vždy před ředěním a část pevné polevy si dejte stranou do sáčku, abyste měli stejně barevné kontury i výplň.

Moje tipy na zdobení s tekutou bílkovou polevou

Na polévání velkých ploch používám dávkovací láhve na omáčky, dobře se s nimi manipuluje. Když chci do zdobení zapojit i děti, připravím jim malou misku s polevou a čistý štětec. Bílkovou polevu můžete uchovat i několik dní v lednici. Musíte ji ale uzavřít do vzduchotěsné krabičky nebo ji nachystat do nového cukrářského sáčku a dobře ho zavázat.

Jak jsem zdobila sušenky, které vidíte na fotkách?

Tipy, které se vám budou hodit při každém zdobení s královskou glazurou:

zdobené domácí sušenky královská glazura

  • Pevnou polevou jsem vždy obtáhla kontury sušenky.
  • Zředěnou polevou jsem po zaschnutí kontur vyplnila plochy.
  • Do zředěné polevy někdy nakapu další její barevnou variantu a podle fantazie si pak hraju se zdobením.
  • Případné nerovnosti zahlazuji pomocí párátka.
  • Zasychání polevy trvá podle výšky vrstvy i několik hodin, ale se zaschnutím pomůže i trouba zapnutá na 50 °C. Do hodiny je pak poleva na sušence pevná tak, že ji můžete dozdobit dalšími detaily.

Držím palce, ať se vám sušenky hezky povedou! S barevným tvořením si člověk může opravdu vyhrát.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články