Právě čtete

Recept na poctivý mazanec a návod na zapletení, díky kterému krásně drží tvar

27789  
Sdílet: 

Recept na poctivý mazanec a návod na zapletení, díky kterému krásně drží tvar

Zaplétat mazanec, to zní trochu jako trochu dobrovolná komplikace dobroty, jejíž hlavní výhodou oproti vánočce je skutečnost, že se prostě uválí bochánek. Ovšem právě díky zapletení se pak láme hezky po vláknech, stejně jako prameny vánočky, a taky… líp drží! A to se počítá, protože kdo nikdy neměl mazanec-placku, ať první hodí kamenem. Ukážu vám, jak na to!

28. 3. 2022 3 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Recept na poctivý mazanec a návod na zapletení, díky kterému krásně drží tvar

Buclaté tvary velikonočního pečiva nejsou jen výsadou zemí česko-slovenských, ale najdete je i leckde jinde. Vejce a kulaté tvary vůbec symbolizují plodnost, hojnost a s Velikonocemi a také Pesachem, tedy židovským svátkem, se nerozlučitelně spojují.

Způsobem, jakým jsem v tomto článku zapletla mazancové těsto, se často plete i pesachová chala, která právě na jaře bývá kulatá, peče se v sudých počtech a neobsahuje mléko. Jako kruhový věnec se plete i řecký bochánek tsoureki, do kterého se pro změnu někdy zavine i vejce ve skořápce, a do kulaté formy se zas dává na východě Slovenska i na Ukrajině paska. Opět kulatá, ale o něco vyšší záležitost, jejíž název vychází od ortodoxních křesťanů a původního řeckého výrazu pro Velikonoce. Povrch se zdobí tradičně křížem z copů nebo se z kynutého těsta vytvoří různé krucánky, kterými se dozdobí. Na východě Slovenska ji znají také jako „bílý koláč“ a překvapivě právě tento „koláč“ mnohé rodiny přikusují i k uzenému a klobáskám.

Můj recept a návod na zapletený mazanec

Zpět k mazanci! Pro účel pletení jsem zvolila jednoduché drožďové těsto, které ochotně kyne, ale zároveň není ochuzeno na chuti – klidně zvolte to vaše, ale pokud chcete plést, nepřežeňte to s tekutinou. S tekutějším těstem se pracuje nepříjemně.

Začínám kváskem


Na začátek si vyndám všechny suroviny a založím kvásek z droždí. Než vzejde, přijdou trochu k sobě a dlouhým hnětením se ještě prohřejí. Půlhodinu před zaděláním smíchám následující ingredience, pak směs přikryju a nechám vzejít na teplém místě. Trvá to 15–35 minut:

  • 120 g vlažného mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 5 g cukru
  • 15 g čerstvého droždí

recept na mazanec

Ingredience na těsto:

  • vzešlý kvásek
  • 2 žloutky (bílky schovejte na potření)
  • 1 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky (pokud ji nemáte rádi, můžete péct i čistě z hladké, ale dělá mírně hutnější strukturu)
  • 100 g cukru
  • 25 g vanilkového cukru (buď domácí, nebo dejte více kupovaného a vanilkový extrakt k tomu)
  • podle potřeby 40–50 g mléka – přilévejte opatrně podle potřeby tak, aby těsto nebylo příliš tekuté
  • 5 g soli

Po uhnětení:

  • kůra z poloviny biocitronu
  • špetka muškátového oříšku
  • 80 g másla na kostičky
  • 30 g sádla (dodá vláčnost)

Na mašlování a dozdobení:

  • 1 bílek
  • lžička mléka
  • špetka soli
  • 35 g mandlí

Postup:

  1. Do mísy robota dejte kvásek a veškeré další suroviny na těsto, kromě těch ze seznamu na dobu po uhnětení. Vložte hnětací hák robota a hněťte asi 10‒12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně, které dělá „puchýřky“ jako jsou vidět na fotce.
  2. Poté dejte robotu nebo sobě 5–10 minut pauzu a přidejte tuk nakrájený na kostičky, citronovou kůru a muškátový oříšek. Zapracovávejte dalších 5–10 minut na druhou rychlost, aby těsto zas mělo krásně hedvábnou konzistenci. Pauza je pro motor stroje důležitá, většina domácích robotů není stavěná na někdy i půlhodinové hnětení těžkých kynutých těst.
  3. Těsto bude možná tuku trochu vzdorovat, ale nebojte se ho případně trochu zapracovat rukama, aby se nehonilo v mastné míse – právě díky zpožděnému přidání tuku bude obzvlášť hedvábné a pevné.
  4. Přikryjte těsto fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem – v polovině přetužte, tedy zmáčkněte, a zase nechte nakynout. Možná je také varianta kynutí v lednici, v tom případě vynechejte kynutí v teple.
  5. Rozdělte těsto na 2 kusy a každý z nich na další 4. Z jednotlivých porcí připravte bochánky a ty postupně srolujte do „rohlíků“, díky tomuto postupu jsou prameny hladší.
  6. Zapleťte podle návodu – zdá se to složité, ale princip vychází z toho, že si vytvoříte počáteční kříž podle obrázku a vždy postupně 4× přeložíte proti směru hodinových ručiček každý dolní pramen přes horního souseda.
  7. Pak uděláte to samé, ale pro změnu po směru s aktuálními dolními prameny… a pak znovu opačným směrem.
  8. Nakonec krátké zbytky pramínků, které už zaplést nejdou, secvakněte dohromady a podhněťte pod bochánek, tím jej zakulatíte.
  9. Postříkejte mazance vodou a nechte kynout v zavřené troubě se světýlkem – tím se vyhnete průvanu a okorání. Po asi hodině až hodině a půl bude mazanec nakynutý.
  10. Můžete nahřívat troubu – mazance zatím vyndejte a důkladně namašlujte prošlehanou směsí bílku, mléka a soli. Posypte mandlemi. Troubu nechte předehřát na 200 stupňů a po vložení mazanců snižte na 180, podle potřeby dále snižujte. Malé mazance se pečou asi 30–35 minut. Máte-li horkovzduch, může stačit i 150–165 stupňů v závislosti na jeho síle.

Uvedený recept můžete samozřejmě použít i na krásný kulatý bochníček. Ale pozor! Kulaté nezapletené mohou kynout o dost rychleji vzhledem k tomu, že je tolik nepromačkáte a neuválíte.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články