Právě čtete

Souboj nádivek! Má lepší recept kuchař, blogerka, nebo babička?

9718  
Sdílet: 

Souboj nádivek! Má lepší recept kuchař, blogerka, nebo babička?

S recepty na nádivku je to podobné jako s recepty na bramborový salát: každý má „ten svůj nejlepší“. Své nejlepší recepty pro nás ze šuplíku vytáhli tři adepti: profesionální kuchař, food blogerka a babička. Který u vás zvítězí?

29. 3. 2021 4 min. čtení Redakce
Souboj nádivek! Má lepší recept kuchař, blogerka, nebo babička?

Nádivka podle kuchaře Jiřího Hilgarta

Velikonoční nádivku vnímám jako přílohu k pečenému kuřeti nebo jinému pečenému masu. Nejčastěji ji peču ve formě na biskupský chlebíček a po upečení ji krájím na plátky a podávám se zakysanou smetanou.

Suroviny na 4 porce:

  • 8 rohlíků (pokud nemáte starší rohlíky, tak je dejte na chvilku do trouby schnout)
  • 100 g špeku
  • 50 g mandlí
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 150 ml mléka
  • hrst pažitky a hrst petržele (nebo 2 hrsti kopřiv)
  • trochu másla na vymazání formy
  • sůl a pepř
  • kelímek zakysané smetany k podávání

Tuk přináší vláčnost


Pro mě musí mít nádivka vždy dobré pečivo, šťastná vajíčka a tuk. Tuk, ať už formou sádla vypečeného ze špeku, dobré smetany nebo másla. Čím je nádivka tučnější, tím je jemnější.

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostky a nechte je ještě prosychat.
  2. Nakrájejte špek a nechte ho vypékat, dokud se ze špeku nestanou krásné škvarečky.
  3. Na hrubo posekané mandle smíchejte se škvarečky a vypečeným tukem, nechte trochu vychladnout a pak smíchejte s rohlíky, přidejte všechny oddělené žloutky, mléko a pečlivě promíchejte.
  4. Bílky se špetkou soli našlehejte do sněhu. Posekejte bylinky a spolu se sněhem jemně vmíchejte do rohlíkové směsi.
  5. Vše přemístěte do vymazané formy a pečte asi 40 minut při 180 °C. Po upečení vyklepněte z formy a nechte vychladnout.

Jiří Hilgart byl celý život muzikant, ale když se v roce 2015 přihlásil do soutěže Masterchef Česko a skončil druhý, otočila se jeho kariéra kulinářským směrem. Od té doby pracuje jako privátní kuchař, BBQ chef a lektor vaření. Zpracovává recepty pro nejrůznější značky a testuje jejich příslušenství do kuchyně. V neposlední řadě je spolumajitelem Kafe Kiosek.

Nádivka podle blogerky Juliany Fischerové (Maškrtnica.cz)

Přiznávám, že jsem se musela přivdat do nádivkové rodiny, abych ji ocenila – do té doby jsem tu velikonoční variantu v dobré verzi nepotkala. Teď ji ráda dělám nejen na Velikonoce, ale i přes rok – klidně třeba v méně honosné a vaječné variantě nebo s tempehem jako vegetariánskou.

Ingredience:

  • 40 g másla plus na vymazání formy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku (pokud použiju medvědí česnek, už nedávám normální)
  • 200 g vařeného uzeného nebo oblíbené libové šunky v celku
  • 180 g spařené směsi lupení (hodím do hrnce s vařící osolenou vodou a sliju)
  • 130 g mléka nebo vývaru
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 špetky soli
  • ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku (pokud nemáte rádi, vynechte)
  • pepř
  • 300 g staršího pečiva (nakrájím a nechám proschnout na pekáčku půl až den, toustový nebo rohlíky i s kůrkou, pokud mám část bílého kvasového chleba, klidně použiju také, ale bez kůrky)
  • 150 g vařeného nebo pečeného drůbežího masa (předem upeču, oberu a zaleju výpekem nebo vývarem)

Zužitkování starého chleba i darů přírody

Nádivky a nákypy považuju za elegantní způsob, jak zužitkovat starší chléb a zároveň tělu doplnit jak zásoby zelených listů, tak bílkovin. Moje nádivka je plná lupení a domácího pečiva – a pečivo má stále svou strukturu. Tím se odlišuje od usedlých hmot, kde narazíte jen sem tam na kus listu.

Jako zeleninu používáme klasické kopřivy, ale také sedmikrásky, bršlici kozí nohu, popenec, medvědí česnek, klidně i nať z ředkviček… a pokud ji dělám přes rok nebo vyjdou Velikonoce ještě do dob mrazů a sněhu, doplním mraženým listovým špenátem.

Postup:

  1. Na lžíci másla osmažím nakrájenou cibuli, česnek a pak krátce i šunku nakrájenou na kostičky.
  2. V sekáčku nebo mixéru krátce smísím a nasekám směs lupení, mléka, žloutky, sůl, koření a zbylé rozpuštěné máslo.
  3. Z bílků ušlehám sníh.
  4. Pečivo promíchám s mokrou směsí, pak přidám maso, opečenou cibuli s česnekem a šunkou, nakonec jemně vmíchám sníh a urovnám do důkladně vymazané formy.
  5. Peču asi hodinu na horkovzduch při 180 stupních, aby byla nádivka seshora i z boků hezky zlatavá.

Juliana Fischerová je autorkou blogu o chlebu Maškrtnica.cz. Ráda píše a mluví o jídle, pomáhá malým pekárnám a bistrům s tvorbou receptur a externě tvoří pro Český rozhlas, především Radio Wave.

Nádivka podle babičky

Velikonoční nádivku peču už v neděli. Neservíruji ji ale k nedělnímu obědu! Nádivku schovávám na pondělní koledu. Je to už taková moje tradice a každoročně se k nám na nádivku koledníci opravdu těší. Nádivku dělám ráda a myslím, že hodně dobrou. :-)

Ingredience:

  • 1 veka
  • 4 vejce
  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 kus uzeného bůčku
  • 1/2 sáčku mraženého hrášku
  • kopřivy, petrželka nebo medvědí česnek
  • nasekané mandle (množství podle chuti, já dávám velkou hrst)
  • sůl, pepř, muškátový květ

Postup:

  1. Nakrájejte veku na kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky nalijte na veku, bílky do mísy, kde ušleháte tuhý sníh.
  2. V hrnku ohřejte mléko a přidejte i máslo, ať se rozpustí.
  3. Bůček nakrájejte na kostičky a přidejte k vece.
  4. Horkým mlékem s máslem přelijte veku, vše promíchejte, přidejte hrášek, nakrájené bylinky a nasekané mandle.
  5. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a dochuťte solí, pepřem a hlavně muškátovým květem. Promíchejte.
  6. Směs dejte do vymazané nádoby v které chcete nádivku péct. Pečte asi 40 minut na 170°C. Krásné Velikonoce!


Štěpánka Duffková je nadšenou kuchařkou a perfektně vaří jak typická česká jídla, tak lahůdky ze světové kuchyně. A po slaném chodu u ní absolutně nikdy nechybí sladký dezert. Je babičkou tříletého kluka, ale stále je pracovně aktivní jako kouč a mentor pro podnikatele i „obyčejné“ lidi.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články