Patison na dietu i na zdraví
A je to dýně hodně dietní. Většinu tvoří voda a naopak sacharidů obsahuje opravdu málo. Možná i proto chutná podobně, jako cuketa. Přesto se prý patison pyšní i prospěšnými látkami a může pomáhat s různými zdravotními potížemi – od ledvin přes trávení až po revma. Můžete ho vařit i malým dětem.
Jak se „to“ jí?
Než se pustíte do vaření, dejte si záležet i na tom, jaký kousek si přinesete domů. Ke konzumaci je totiž nejlepší ten, který je opravdu zralý.
Stejně jako jiné dýně, i patison má tuhou slupku, pod ní dužinu a uvnitř semena. Všechny tyto tři části jsou jedlé. Co se týká způsobu úpravy, tak na patison můžete aplikovat snad všechny, které vás napadnou – vařte, duste, pečte, smažte, napařujte… Můžete ho dokonce naložit podobně jako kyselé okurky.
Patison nasladko v podobě brownies
Ačkoli je u nás nejpopulárnější asi patison v trojobalu, mám pro vás super zprávu – dá se využít i na něco hříšně sladkého. Nastrouhaný ho můžete propašovat do různých bábovek a koláčů (samozřejmě i do těch slaných), ale nejlepší jsou podle mě patisonové brownies plné čokolády!
Ingredience:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 20 g másla (+ další máslo na vymazání formy)
- 1 vanilkový lusk
- 2 vejce
- 320 g najemno nastrouhané dužiny patisonu
- 50 g holandského kakaa
- 140 g hladké mouky
- 85 g cukru
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- hrst malin
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Přimíchejte zrníčka z vanilkového lusku.
- Nechte čokoládu mírně zchladnout a poté do ní zašlehejte vejce.
- Přimíchejte patison, kakao, mouku, cukr, sodu a sůl.
- Těsto nalijte do formy vymazané máslem (můžete ji vyložit i pečicím papírem).
- Na povrch těsta poklaďte maliny a mírně je do něj zatlačte.
- Pečte při 180 °C asi 20 minut – dobu pečení upravte podle toho, jak velkou formu jste zvolili. Brownies nesmí být uvnitř vysušené. Když jsou hotové, jsou na povrchu pevné, ale uvnitř zůstávají lehce „mazlavé“.
Krémová polévka z patisonu
Ačkoli se patisony často sklízí už v době, kdy je ještě sluníčko v plné síle, věřím, že najdete den, kdy krémová polévka přijde k chuti. Přihoďte pár krutonů nebo orestované kuřecí prso a zastane hravě i hlavní chod.
Ingredience:
- 1 patison
- 20 g másla
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 ks řapíkatého celeru
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- 2 brambory
- 200 ml 30% smetany
- sůl, pepř
Postup:
- Patison rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte ho na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte máslo s olejem a na něm nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli, poté přidejte očištěnou nakrájenou mrkev a nakrájený celer a ještě chvíli restujte.
- Přidejte patison, koření, prolisovaný česnek, vše zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Do vroucí polévky vložte oloupané pokrájené brambory, sůl a pepř a vše vařte do změknutí.
- Po dovaření vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixerem.
- Přidejte smetanu a ještě krátce povařte, dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Ozdobte bylinkovým olejem
Polévku můžete dochutit a zároveň ozdobit petrželí rozmixovanou s olivovým olejem.
Patisonové placičky
Bramboráky všichni známe, ale placičky z patisonu jste možná ještě neochutnali. Udělejte k nim zeleninový salát a jednoduchá večeře je za chvíli na stole.
Ingredience:
- 1 patison (o hmotnosti 1200–1500 g)
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky (nebo více podle potřeby)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička lístků tymiánu
- 1 šalotka
- 50 g slaniny
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup:
- Patison oloupejte, rozkrojte a vydlabejte z něj semínka. Nastrouhejte ho na jemném struhadle a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nastrouhaný patison promíchejte s vejci, moukou a prolisovaným česnekem.
- Přidejte tymián, najemno nasekanou šalotku a slaninu a vše ochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
- V rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova. Placičky můžete tvořit lžící ve velké pánvi, nebo smažte v pánvi na lívance. Podávejte se zakysanou smetanou.
Další tipy na vaření: