Právě čtete

Jak jsem na zahradě postavil pískoviště pro děti

2261  
Sdílet: 

Jak jsem na zahradě postavil pískoviště pro děti

Pořádné dětské hřiště se bez pískoviště neobejde. Jako kluk jsem jedno na zahradě měl, ale čas na to postavit vlastní jsem našel až během covidové izolace. Byli jsme zavření doma s malým dítětem a pískoviště bylo jako přídavek k už stojící houpačce s klouzačkou jasná volba. Pokud se do něj chcete pustit, měl bych pro vás pár rad, jak to udělat pořádně a na co rozhodně nezapomenout. A nebojte, žádná velká věda to není.

21. 3. 2023 5 min. čtení František Sulzer
Jak jsem na zahradě postavil pískoviště pro děti

Kam s pískovištěm pro děti?

Jedna z prvních věcí, které byste si měli ujasnit, je umístění pískoviště v rámci zahrady. Ideálně by to mělo být místo, na které jako rodič dobře uvidíte. Třeba z okna kuchyně nebo (v našem případě) z pergoly, kam rádi chodíme pít kávu. Další v pořadí je rovný povrch kvůli případným pohybům písku a to, jak na dané místo svítí sluníčko v průběhu dne.

Před přímým sluncem by děti měly být dostatečně chráněné, takže je dobré vzít v úvahu třeba stromy nebo keře, pokud je na zahradě máte, které mohou poskytnout stín, případně instalaci plachty nebo stříšky. Pokud bude stříška posuvná, může posloužit i jako kryt pískoviště a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Já sám jsem kvůli stínění postavil pískoviště mezi pergolu a nedaleký strom. Celkově je při výběru místa důležité si uvědomit, že pokud už někde pískoviště postavíte, dalších pár let tam taky zůstane, takže by nemělo překážet běžnému dění na zahradě.

Kam pískoviště raději nedávat?

Doporučuji vyvarovat se míst v blízkosti ovocných stromů nebo kvetoucích rostlin, kam často létají včely nebo na sladké ovoce vosy. Vyhnete se spoustě slzavých problémů. Stejně tak není nejlepší nápad stavět pískoviště vedle udírny, ohniště nebo grilu

Dřevo, nebo plast?

Pokud jste vybrali místo a jste s ním spokojení, přichází na řadu materiál samotného pískoviště. Někdo upřednostňuje plast kvůli jeho v podstatě nulové údržbě, já jsem zvolil dřevo. Jde o přírodní materiál, který lépe ladí se zbytkem zahrady, a že přirozeně stárne a získává patinu, mu časem jenom dodá na osobitosti.

Dřevo samozřejmě nezapomeňte vhodně ošetřit pro venkovní podmínky. Já sám jsem si, jako klasický muž 21. století, koupil dřevěný polotovar, který jsem následně sestavil, ale dovedu si představit, že pro kutila nebude čtvercová konstrukce zhruba 1,5 metru na 1,5 metru žádný problém. Existují samozřejmě i atypické tvary (zejména v případě pískovišť plastových) a není na nich nic špatného – běžná je například uzavíratelná mušle, která znovu řeší problém s krytím. Ať už se rozhodnete jakkoliv, chybu neuděláte – nakonec jde jen o to, aby vaše děti měly dostatek prostoru na bábovičky a další hračky.

Jste-li rodič hravý, vyplatí se udělat širší hrazení, abyste si měli kam sednout.

Pamatujte, že pískoviště bude na svém místě stát několik let, takže by nemělo překážet běžnému dění na zahradě.

Voda a písek

Stejně jako místo a materiál je důležitý také podklad pod samotný písek. Tady doporučuji použít netkanou nebo mulčovací geotextilii, která zabrání prorůstání trávy a kořínků a navíc propouští vodu, takže písek nezůstává vlhký. Naprosto nevhodný je naopak igelit, který vodu zadržuje.

Pokud jde o písek, máte několik možností – hobby obchod, pískovnu nebo si ho můžete objednat online. Osobně jsem z časových důvodů sáhl po třetí možnosti a nechal si ho doručit v pytlích po 20 litrech. Šlo o písek určený přímo pro dětská pískoviště, velmi jemný, kopaný, žluté barvy. Ideální frakce písku na dělání báboviček je zhruba 0/4. Co se týče objemu, který budete potřebovat, doporučuji se buďto poradit s prodejcem pískoviště, nebo využít kalkulačku na webu (třeba tuhle). Nicméně chtějte (nejen pro klid duše) od dodavatele doklad s potvrzením, že je vybraný písek nezávadný, tedy neobsahuje žádné nežádoucí předměty, ostré přdměty a jiné zdraví škodlivé látky.

Na igelit zapomeňte

Kromě toho, že je nevhodný jako podklad, je igelit velmi špatnou volbou i pro případné krytí pískoviště. Vlivem neprodyšnosti pod ním vzniká mikroklima, což je perfektní prostředí k výskytu plísní, které mohou celý písek kompletně znehodnotit.

Čištění a krytí

Řekněme, že vaše pískoviště v tuto chvíli stojí, je naplněné pískem a čeká jen na dětskou invazi. Kromě zastínění před sluncem, o kterém jsme mluvili na začátku, je potřeba vyřešit ještě jednu věc. A sice zakrytí pískoviště, aby se v noci nestalo veřejnou toaletou pro kočky z širokého sousedství nebo do něj zbytečně nepadalo listí, větve a jiné nežádoucí nečistoty.

Osobně jsem vyrobil kryt z palubek, který funguje jako poklop po skončení hraní. Díky tomu je údržba pískoviště minimální. Pokud ho nechcete stloukat na koleni, spousta pískovišť je v základu dodávána rovnou i s krytem, který se buď nasadí, nebo zvedá do výšky na tyčkách a v době hraní funguje i jako stříška. 

Tip: Jak využít starý písek

Přes zimu se pískoviště moc udržovat nedá, ale než zjara začne zase sloužit dětem, měli byste vyměnit písek za nový. Ten starý pak můžete využít třeba jako posyp na zmrzlý chodník nebo na parkovací místo.

No… a to je zhruba všechno. Na závěr nezapomeňte dětem nakoupit pořádnou výbavu – různé lopatky, hrabičky, bábovky, kelímky a podobně. Dětské pískoviště je dokáže opravdu zabavit a rozvíjí jejich tvořivost a zručnost. A hraní v písku navíc k dětství tak nějak přirozeně patří.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články