Právě čtete

Jarní dekorace, kterou můžete sníst! Návod na řeřichové skořápky a pomazánku k tomu

2526  
Sdílet: 

Jarní dekorace, kterou můžete sníst! Návod na řeřichové skořápky a pomazánku k tomu

Skoro každý rok na jaře přemýšlím, kam zasít řeřichu, aby to hezky vypadalo. No a letos jsem na to konečně přišla. Vytvořila jsem krásnou velikonoční dekoraci, která je opravdu snadná. Při výrobě mi velmi nadšeně pomáhal i můj dvouletý synek. Miluje rozbíjení vajíček, takže měl radost, že jich mohl rozklepnout hned pět.

23. 3. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Jarní dekorace, kterou můžete sníst! Návod na řeřichové skořápky a pomazánku k tomu

Takže jak už jsem prozradila, začněte rozklepnutím pěti vajíček. Snažte se je otevřít přesně v půlce, skořápku neponičte. Z vajíček si ráno můžete udělat omeletu nebo je využijete při pečení beránka. Pro naše účely ale potřebujete pouze skořápky a krabičku na vajíčka. Kolik vajíček rozklepnete a jak velkou krabičku použijete, to je jen na vás. Já jsem měla 5 vajíček a krabičku na 10 vajec.

Jak osázet skořápky od vajíček semínky řeřichy?

Je to snadné a skoro nic k tomu nepotřebujete!

Semínka řeřichy jsem dala na 15 minut do vody. Vytvoří se tak lehký gel. Každou prázdnou půlku skořápky jsem vystlala vlhkou vatou. Vystlané skořápky jsem dala do krabičky na vajíčka a vysela do nich propláchnutou řeřichu. Pomocí rozprašovače jsem postříkala semínka (toto jsem opakovala každé ráno a večer) a na první dva dny jsem je přikryla igelitovým sáčkem. Pokud můžete, mějte řeřichu první dva dny v temném prostoru. Sklízela jsem asi po 7 dnech.

Velikonoční dekorace, které se dají sníst, mám ze všech nejradši. A řeřicha je navíc nejen chutná, ale i zdravá. Díky vitamínům (A, B, C a K) a minerálům (hořčík, draslík, vápník, železo) je antioxidantem a dokáže posílit imunitu. Zároveň působí protizánětlivě a má detoxikační účinky, takže je skvělá k jarní očistě. Údajně může pomoci i proti chronické únavě. Pozitivních účinků má zkrátka tolik, že by byla škoda řeřichu do svého jídelníčku nezařadit.

Recept na tvarohovou pomazánku s ředkvičkou a řeřichou

Já osobně mám řeřichu nejraději v pomazánkách – hodí se snad úplně všude a můžete si jí ozvláštnit i oblíbené klasiky, tedy tuňákovou, vajíčkovou, tvarohovou nebo jakoukoliv jinou. Dnes pro vás mám recept na tvarohovou pomazánku s ředkvičkou.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu
  • 1 svazek ředkviček
  • 55 g na kostičky nakrájené krůtí šunky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce na tvrdo
  • 1–2 hrsti řeřichy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé pečivo na servírování

Postup:

  1. Očistěte a nastrouhejte ředkvičky na hrubo. Osolte je, promíchejte a nechte 15 minut odstát.
  2. Ředkvičky vyždímejte od přebytečné vody – díky soli jí pustí celkem dost.
  3. Vyždímané ředkvičky promíchejte s tvarohem, nakrájenou šunkou a vejcem, řeřichou a javorovým sirupem.
  4. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl nebo pepř. Servírujte s oblíbeným pečivem.

Jak se dá využít řeřicha kromě pomazánek?

Kromě pomazánek řeřichu můžete použít jako ozdobu snad jakékoliv polévky, francouzského koláče quiche, bramborového salátu, bramborové kaše nebo třeba do salátů. Řeřichu ale nevařte, tím byste přišli o její blahodárné účinky.

Určitě doporučuji vyzkoušet kombinaci s kopřivovou polévkou. Jak na ni? Postup je velmi snadný – na másle nechte zesklovatět cibulku, poté přidejte prolisovaný česnek a nechte ho krátce rozvonět. Vlijte vývar, přidejte na kostky nakrájené brambory a vařte pod pokličkou, dokud nezměknou. Na závěr přidejte omyté kopřivy a tyčovým mixérem rozmixujte. Podle chuti osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte řeřichou.

Další výborný způsob servírování řeřichy je s nádivkou. Ztvrdlé rohlíky nakrájejte na kostičky, stejně jako uzené maso. Oddělte bílky od žloutků. Rohlíky zalijte ve větší míse mlékem a nechte chvíli odstát. Až se všechno mléko vsákne, vmíchejte žloutky, uzené maso, máslo, nasekanou pažitku, nasekaný libeček a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ke směsi. Směs přemístěte do vymazaného pekáče a pečte přibližně 30 minut na 180 stupňů. Nádivku servírujte s kyselou okurkou a ozdobte ji řeřichou.

Přeji vám dobrou chuť a krásné jarní dny, které se k nám už nenápadně blíží!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články