Právě čtete

Recept na vývar, díky kterému už se nebojím kocoviny

2140  
Sdílet: 

Recept na vývar, díky kterému už se nebojím kocoviny

Novoroční oslavy se blíží a kromě nezapomenutelné noci, která je jen jednou za rok a opravdu stojí za to, nás bohužel dost často čeká i nezapomenutelné ráno. A to už tak příjemné není. Bolest a motání hlavy, žaludek na vodě, slabost nebo sucho v ústech, to jsou často následky prohýřené noci s přemírou alkoholu. Jak se vypořádat s kocovinou a nestrávit první den v novém roce v posteli, to se můžete dočíst právě v tomto článku.

28. 12. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Recept na vývar, díky kterému už se nebojím kocoviny

Co můžeš udělat dnes…

Při konzumování většího množství alkoholu, ať už na Silvestra, nebo kdykoliv jindy, nezapomínejte sklenky vína, ginu či půllitry piva prokládat sklenicí vody. Druhý den po alkoholových radovánkách bývá totiž tělo dost často dehydratované a každá kapka vody noc předem bude po probuzení znát. 

Kromě vody se také doporučuje se vydatně najíst, nejlépe do sebe dostat něco tučného s vyšším obsahem soli. Tenká vrstva tuku pomůže předejít překyselení žaludku a zpomalit vstřebávání alkoholu do krve právě přes žaludeční stěnu. Nemusíte se zrovna ládovat pečeným žebrem nebo bůčkem, ale takový talíř plný sýrů nebo chlebíčky s avokádovou pomazánkou budou to pravé do žaludku. 

Dalším prvkem, který je v procesu odbourávání alkoholu zásadní, je vitamín B a C. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že jedna tobolka vitamínu C před návštěvou baru či večírku mi vždy pomohla mít o něco klidnější ráno. Namísto toho můžete zkusit třeba vodu s citrónem a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. 

Doplňte, co vám alkohol vzal

Nezapomeňte na minerály, jako jsou hořčík, draslík a sodík, díky kterým se dostanete dříve na nohy. 

Alkohol má superschopnosti, z netanečníků dělá krále parketu, ze stydlivých jedinců společenské bytosti a z morousů smíchmajstry. Kromě toho ale dokáže člověka společensky vyčerpat, a nejen to, dokáže z něj vyčerpat důležité zásoby vitamínů a minerálů. Proto se vyplatí si ráno, i přesto, že jste se nadopovali večer, doplnit zmiňované vitamíny. 

Ranní sušák“

Znáte to. Ráno po večírku rozlepíte oči a hned potom, co se ujistíte, že ležíte ve své posteli, běžíte si nalít půllitr vody, protože si připadáte, že z vás v noci někdo vysál všechnu vodu. A ano, vysál ji z vás právě alkohol. Proto i když nepocítíte dehydrataci, rozhodně hned po probuzení pijte a zase pijte. Pokud váš společensky unavený žaludek nezvládne chuť čisté vody, připravte si džus z čerstvého ovoce nebo smoothie s mlékem, které pomáhá s překyselením žaludku. Doporučuje se také rajčatový džus, ale nejsem si úplně jistá, jestli by díky poalkoholovému stavu neskončil v záchodě dřív, než byste ho dopili. Mně pomáhá čaj, nejvíce mátový nebo zázvorový

Snídaně plná bílkovin a sacharidů 

Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci organismu a ta je po náročné noci velmi zásadní. Ideální snídaní jsou například vajíčka, ale věřím, že ne každý má na ně po ránu chuť. Potom si zkuste připravit oblíbený proteinový nápoj nebo vločky na jakýkoliv způsob. Po alkoholu se může stát, že hladina vašeho cukru v krvi bude nízká, proto se nebojte si připravit snídani plnou zdravých sacharidů, jako je třeba celozrnný chléb nebo právě zmiňované vločky. 

Vývar vás postaví na nohy

Zaručeným vyprošťovákem, který velmi dobře znali už naši předci, je silný vývar. Obsahuje přesně to, co po prohýřené noci vaše tělo potřebuje – tekutiny, tuk, bílkoviny, vitamíny, minerály, aminokyseliny a další prospěšné látky, a to vše v té nejlépe stravitelné formě. Zároveň nezatíží bolavý žaludek a skvěle chutná. Kromě vývaru můžete zkusit česnečku, která má taky velmi pozitivní účinky na příznaky kocoviny. 

Silný vývar „vyprošťovák“

  • 800–⁠1000 g kuřecích skeletů
  • 1 kuřecí stehno (čtvrtka)
  • 2–⁠3 stroužky česneku
  • 500 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, košťál od brokolice, cibule)
  • koření (např. 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 2 kardamomy, kousek chilli papričky)
  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Kuřecí skelety, stehno (případně čtvrtku kuřete) a stroužky česneku dáme do pekáčku a pečeme v rozehřáté troubě cca 15–⁠20 minut. kuřecí skelety
  2. Připravíme si větší hrnec se studenou vodou a opečené kuřecí kousky spolu s česnekem do něj vložíme. Zvolna přivedeme vodu k varu a necháme jen lehce probublávat.hrnec s vývarem
  3. Přidáme zeleninu nakrájenou na střední kusy a koření. Pro opravdu silný vývar necháme na plotně několik hodin zlehka probublávat. Poté vývar scedíme přes plátýnko.

TIP:

Na kocovinu pijeme vývar ohřátý samotný, případně do něj orestujeme na másle na kostičky nakrájenou zeleninu (celer, mrkev a petržel), přidáme nudle, maso z kuřecího stehna a máme hotovou polévku.

Spánek, studená sprcha a čerstvý vzduch

A poslední tipy, které pro vás mám, jsou téměř zadarmo a bez práce. Stačí se jen pořádně prospat, dát si místo horké vany studenou sprchu a odpoledne se jít projít na čerstvý vzduch.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články