Právě čtete

Vietnamská polévka Pho-Bo

14925  
Sdílet: 

Vietnamská polévka Pho-Bo

Mám ráda vietnamskou kuchyni. Myslím vietnamskou, ne „čínu“. Vietnamská bistra se za poslední tři roky vyrojila po celé Praze a v těch nejlepších se stojí fronta vlastně na cokoli. Mám ráda Bun Cha, Nem Lui s rybí omáčkou, ale hlavně Pho Bo.

28. 10. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Vietnamská polévka Pho-Bo

Tahle polévka je úžasná. Je to něco mezi snídaní, večeří, obědem i svačinou. Záleží na proporci nudlí a vývaru. Pokud ji neznáte a neznáte ani vietnamskou kuchyni, tak možná budete stejně nedůvěřiví, jako jsem byla na začátku já. Nebuďte a začněte jako já právě touto hovězí polévkou s nudlemi a bylinkami. Moje první Pho Bo jsem si dala v Karlíně v bistru, kam mne vzal fotograf Radek Brousil. Najděte si ho na Facebooku, fotí si tam každou svoji Pho Bo, takže je to opravdový znalec. Pamatuju si, že chuť mého prvního Pho Ba byla velmi výrazná.

Základem Pho Ba je silný vývar z hovězích kostí. Ve Vietnamu ho vaří i 12 hodin. A pak ten dlouhý seznam dalších ingrediencí. Proto mne hned nenapadlo zkoušet ho uvařit doma. K tomu mne přivedl až Herbář, protože jsme do dílu o nervech hledali vhodnou polévku. Silný hovězí vývar totiž ve vašem těle funguje jako elektrolyt, takže upravuje tok elektřiny v těle a vytáhne vás ze špatné nálady, kocoviny či chcete-li virózy. Já osobně Pho miluju s nekonečnou dávkou čerstvě nasekaných lístků koriandru a perlily, což je taková asijská sestřenka hluchavky.

_MG_5259_1

Budete potřebovat:

500 g hovězích morkových kostí
1 citrón
200 g hovězích ocasních kostí
500 g hovězího masa – bůček, kližka, bok
1 kg rýžových nudlí
3 l vody
2 cibule
1 velký kus zázvoru
5 g nestrouhané skořice a kardamonu
3 semínka fenyklu
trocha hřebíčku
trocha anýzu
k dochucení: vietnamská rybí omáčka, pálivé papričky, jarní cibulka, koriandr, různé čerstvé byliny, limetka na zakápnutí, pepř, bambusové klíčky

Postup:

Kosti vložíme do vody s rozkrájeným citrónem a necháme vařit asi 2 minuty. Pak vodu vylijeme a citrón vyhodíme. Dáme péct zázvor nakrájený na asi 1 cm tlusté špalíky a cibuli nakrájenou na 0,5 cm plátky. Do hrnce se studenou vodou vložíme maso, kosti, pečenou cibuli se zázvorem a všechno koření.

Přivedeme k varu a vaříme nejméně 4 hodiny na mírném plameni (ve Vietnamu vaří polévku nejlépe přes noc, aby ji měli k snídani). Po 2 hodinách vaření vyjmeme maso a vložíme ho do studené vody, aby se zatáhlo.

Jakmile je vývar hotový, scedíme ho. Namočíme rýžové nudle, aby změkly (na dobu dle návodu na obalu), pak je naservírujeme na talíř, na ně dáme maso nakrájené na tenké plátky a přelijeme horkým vývarem. Dochutíme tím, co máme rádi.

Porce pro 6 osob
Doba přípravy: 4,5 až 12 hodin (záleží, jak dlouho necháme vařit)

_MG_5492

_MG_5709

_MG_5835

Čtěte také

Dýňové ravioli
Dýňové ravioli8364
Levandulový sirup
Levandulový sirup23044
Ledová mísa s rakytníkovou zmrzlinou
Ledová mísa s rakytníkovou zmrzlinou3995
Další články