Právě čtete

Vyzkoušeli jsme babské rady na plný žaludek. Co skutečně pomáhá?

13950  
Sdílet: 

Vyzkoušeli jsme babské rady na plný žaludek. Co skutečně pomáhá?

„Ale no tak, Andulko, přidej si. Kdo to bude jíst!?“ nakládá mi babička třetí kus kapra na talíř a věří, že vsadila na správného koně. U stolu nás o Vánocích bývá asi deset a její mise je jasná: hlavně ať nic nezbude! Znáte to? Mě ani nikdo nutit nemusí a stejně se každý rok ocitám ve stavu obří bójky těžce proplouvající svátky. Tak, babi, poradíš taky, jak z toho ven?

25. 12. 2020 6 min. čtení Anna Hrábková
Vyzkoušeli jsme babské rady na plný žaludek. Co skutečně pomáhá?

Upřímně, Štědrý den pro mě osobně nic není. Se dvěma mrňaty jsem ráda, když se najím. Problém jsou večery, kdy děti zmizí do postýlek a v kombinaci se svátky se v lednici náhle otevírá spousta zbylých možností, jak si konečně taky něco dát. Za sebe tedy hledám radu, co dělat takový večer. Když moje sebekázeň totálně selže a žaludek potřebuje rychlou nápravu, abych vůbec mohla usnout.

Bezprostředně po žranici

Když hned po vydatném jídle cítíte, že jste to přepískli, může pomoct kus jablka. Obsahuje pektin, díky němuž se ty tři řízky a hromada bramborového salátu sice nerozplynou, ale lépe je strávíte.

Na „babskou radu“ v tomhle případě nedejte – neposlouchejte, co vám radí vaše babička! Nebo aspoň ta moje. Nedávejte si hned to cukroví, co vám už nepozorovaně přihrála na talíř! Jediná cesta, jak si užít hlavní jídlo i dezert a nemít potom pocit na prasknutí, je počkat před přesunem ke kávičce a vanilkovým rohlíčkům aspoň hodinku nebo dvě. Volné časové okno můžeme strávit třeba pohybem nebo rozjímáním o prospěšnosti půstu.

Jak zafungovala rada č. 1: pauza mezi chody

  • 1 hvězdička z 5
  • Jen co mi bylo líp, zaplácla jsem se dalším chodem – díky pauze jsem toho byla schopná sníst dokonce víc! Tohle za mě nepomohlo…

Další „osvědčenou“ radou jsou bylinky a čaje. Funguje prý fenykl, heřmánek, kmín, anýz, máta, bazalka, zázvor, skořice, puškvorec, sléz nebo meduňka. Ostatně první tři jmenovaní jsou klasičtí pomocníci i pro trávicí trakt miminek. Máta se ale nedoporučuje, pokud trpíte na pálení žáhy.

Jak zafungovala rada č. 2: bylinky

  • 3 hvězdičky z 5
  • Nejlépe mi bývá po mátovém čaji. Zkoušela jsem i snítku bazalky, ale asi by to chtělo větší množství. Fenykl a kmín má hodně silnou chuť, která někomu může vadit sama o sobě, natož s plným žaludkem.

Jít proti svojí přirozenosti?

S plným břichem bychom se nejradši odvalili na kanape a rovnou si schrupli. Tenhle medvědí reflex je ale přesný opak toho, k čemu byste se v zájmu odlehnutí žaludku měli uchýlit (jaká ironie ve slově „odlehnutí“).

Rada zní tedy jasně: vztyk a ideálně pohyb! Vleže hrozí pálení žáhy a neschopnost jídlo pořádně strávit. Rozhýbané tělo naopak nastartuje metabolismus a i přes možnou počáteční nevoli vám bude lépe. Pokud se ale jako já večer nechcete nebo nemůžete vydat na procházku, postačí i balkon. Zchladit se, protáhnout vestoje, třeba i pověsit prádlo nebo jinak popracovat – vážně mi po chvilce bylo mnohem líp!

Jak zafungovala rada č. 3: pohyb a čerstvý vzduch

  • 4 hvězdičky z 5
  • Chladný čerstvý vzduch a pohyb zahnal pocit přejedení nejrychleji. Jen nevím, jestli to nebylo spíš tím, že je večer taková zima a člověk se pak už ani na nic jiného nedokáže soustředit.

Pijte vodu, pijte pitnou vodu (nebo čaj)

Další ze základních babských rad je myslet na hydrataci, protože voda údajně trávení napomáhá. I s přejedeným břichem je tedy dobré mít po ruce sklenku vody, zeleného čaje nebo minerálky s citronem.

Jak zafungovala rada č. 4: hydratace

  • 2 hvězdičky z 5
  • Po vodě s citronem se mi trochu ulevilo, ale zelený čaj i obyčejná kohoutkovka mi po jídle upřímně spíš přitížily.
  • Dokonce jsem pak v jiných zdrojích našla informace o tom, že při a po jídle se naopak pít nedoporučuje – k žádné vědecké studii jsem se ale zatím nedostala. Za mě tedy tahle rada spíš nefunguje.

Když chcete zkusit něco nezvyklého

Pokud se vám výše uvedené rady zdají moc obvyklé, můžete sáhnout pro některou z následujícího seznamu.

  • Olivový olej – lžičku s kapkou citronu nebo octa.
  • Aloe vera – trocha gelu přímo z listů nebo přípravky, které aloe obsahují.
  • Jogurt – bílý, stačí prý troška.
  • Jedlá soda – osvědčený tip slovenské části naší rodiny. U sousedů je ve spoustě rodin běžné dát si po těžším jídle Bystrinku – šumivý nápoj z jedlé sody.
  • Lžíce octa – vinného nebo jablečného s vodou.
  • Banán – obsahuje draslík, který prý pomůže nejen s přecpaným žaludkem, ale i po prohýřené noci a alkoholu.

Lepší než plánovat hašení je prevence

Ať už vám na talíř nakládá někdo jiný nebo si neumíte poručit vy sami, pořád je možné se tak trochu předpřipravit. Naučit se novým zvykům.

Pokud začnete trénovat teď, o Vánocích už budete profíci. Já se zkusím vždy před jídlem pořádně napít – klidně půllitr vody. Když už pak přijde řada na hodování, zkusím to letos hlavně všechno zpomalit. Nabrat si menší porce a případně si až pak přidávat. Vnímat chuť každého sousta, v hlavě si ji třeba i popisovat. Žvýkat pomalu. Občas položit příbor stranou, napít se, konverzovat a pak zase znovu začít jíst. Moje babička z toho sice asi moc nadšená nebude, ale aspoň nebudu muset jít večer cvičit na promrzlý balkon.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články