Pro nás ženy, které nakupujeme a balíme dárky, uklízíme a zdobíme byt, pečeme cukroví… je chvilka klidu v předvánočním shonu malým zázrakem. Období kolem Vánoc pro mě není, co se týká mlsání, jen o cukroví, ale taky o něčem trochu ostřejším. :-) Ráda si udělám chvilku pro sebe, nebo pro sebe a kamarádky, se skleničkou sladkého vánočního likéru v ruce.
Třeba takový náš „český“ vaječňák je skvělé pití, o tom není pochyb, ale co takový likér kávový nebo karamelový? Připravila jsem si pro vás tři recepty na vánoční likéry, kterými si zpříjemníte adventní čas, ale můžete je i darovat jako jedlý dárek, kterým určitě potěšíte svou maminku, babičku nebo kamarádku. Ale pozor! Samozřejmě se jedná o pití pouze pro plnoleté.
Karamelový likér
Chuť karamelu je moje oblíbená. Miluji karamel v pečených dezertech, se zmrzlinou… a v zimním období si ho ráda vychutnávám právě ve formě sladkého likéru.
Ingredience:
- 1 plechovka karamelového Salka
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 ml rumu
- Špetka soli
Postup:
- Do rendlíku dejte mléko, smetanu a karamelové Salko. Vše za stálého míchaní zahřívejte, dokud se Salko úplně nerozvaří. Poté rendlík stáhněte z plotny a nechte směs vychladnout.
- Po vystydnutí dejte směs do mixéru, přidejte špetku soli a rum. Poté prošlehejte asi 1 minutu na plný výkon.
- Vše pak plňte do umytých a suchých uzavíratelných sklenic.
- Hotový likér skladujte lednici a před nalitím ho vždy pořádně protřepejte.
Domácí karamelizované kondenzované mléko
Pokud si chcete připravit karamelové kondenzované mléko a máte doma jen klasické, můžete si ho vyrobit! Ponořte uzavřenou plechovku do hrnce s vodou a na mírném stupni nechte vše vařit asi 2 hodiny. Během vaření plechovkou párkrát otočte. Po dovaření nechte před otevřením vychladnout alespoň na pokojovou teplotu a máte hotovo.
Vaječný likér
Vaječný likér pro mě představuje jednu z typických chutí Vánoc. Vůbec si je bez něj neumím představit! Buď si vychutnám skleničku u vánočního filmu, nebo likér využívám třeba do krémů na cukroví.
Ingredience:
- 250 ml rumu
- 600 g slazeného Salka
- 120 g cukru moučka
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 5 žloutků
- semínka z ½ vyškrábnutého vanilkového lusku
Postup:
- Žloutky, moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku dejte do mísy a asi 5 minut šlehejte.
- Poté přidejte Salko a šlehejte další 2 minuty. Přidejte smetanu ke šlehání a opět asi 2 minuty šlehejte.
- Nakonec přilijte rum a jen krátce promíchejte.
- Hotový vaječný likér plňte do připravených sklenic a uchovávejte v chladu, kde vám vydrží asi 2 měsíce.
Už jste pili perníčkový likér?
Kromě vaječného likéru je pro mě jedním ze symbolů Vánoc vůně perníkového koření. Pokud také nedáte na perníčky dopustit, rozhodně musíte ochutnat perníčkový likér.
Kávový likér
Likér připravovaný s kávou není až tak obvyklý, ale komu jsem ho zatím dala ochutnat, ten se do něj zamiloval. Výhodou je, že jeho příprava je stejně snadná, jako v případě ostatních druhů likérů.
Ingredience:
- 350g slazeného Salka
- 120 ml rumu
- 20 g vanilkového cukru
- 6 vrchovatých lžiček instantní kávy rozpuštěné a zamíchané se 30 ml horké vody
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Do rendlíku dejte Salko spolu se smetanou a vanilkovým cukrem.
- Na mírném plameni zahřívejte, dokud nebude Salko dohladka vymíchané se smetanou.
- Poté přidejte kávu, promíchejte, stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
- Po vystydnutí směsi přilejte rum a důkladně promíchejte.
- Vše pak plňte do umytých a suchých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici a likér před nalitím vždy pořádně protřepejte.