Právě čtete

Prskavky na fotkách! Návod na originální vánoční přání

4125  
Sdílet: 

Prskavky na fotkách! Návod na originální vánoční přání

Vyfoťte letos originální vánoční nebo novoroční přání! Máme pro vás návod na zářivé tvoření s prskavkami.

12. 12. 2020 3 min. čtení Štěpán Černý
Prskavky na fotkách! Návod na originální vánoční přání

Hledáte nápad, jak letos originálně popřát rodině a přátelům hezké Vánoce a šťastný nový rok? Jeden pro vás mám: řekněte to prskavkou! Práce se světlem ve tmě může být někdy zajímavá a kreativní. My si ukážeme, jak jednoduše a rychle vyfotit třeba obrázky namalované prskavkou.

Co budete potřebovat?

  • Prskavky.
  • Zapalovač/svíčku (Prskavku sice zapálíte zapalovačem, ale trochu lépe se to dělá o svíčku. A nemusíte neustále škrtat.)
  • Fotoaparát s možností manuálního nastavení nebo mobil, který umožňuje režim dlouhé závěrky.
  • Stativ nebo jakoukoliv podložku na foťák nebo mobil.

Kupte velké prskavky


Pokud je seženete, určitě raději pořiďte větší prskavky. Vydrží hořet déle a vy tak budete mít více času s nimi tvořit.

Jak nastavit fotoaparát?

Pokud jste ve focení trošku zběhlí, můžete se pustit do manuálního nastavení. Já jsem fotil prskavky následovně.

Základem je delší čas závěrky ‒ to znamená, jak dlouho bude otevřená závěrka a jak dlouho bude tedy dopadat světlo na čip fotoaparátu. Já měl fotoaparát nastavený na následujících hodnotách:

  • Čas cca 5‒13 vteřin
  • ISO kolem 160
  • Clonu přibližně 2,8

Tato čísla se ale mohou lišit podle okolního světla, typu objektivu a fotoaparátu. 
Základní postup je následující:

  1. Postavte si fotoaparát na stativ nebo nějakou podložku tak, aby mířil na místo, které chcete fotit.
  2. Nastavte si přibližně podobné hodnoty jako já. Na fotoaparátu navolte také samospoušť, protože při stisknutí spouště byste pohnuli s fotoaparátem a mohli byste fotku rozmazat. Samospoušť stačí nastavit na 2 sekundy.
  3. Teď budete potřebovat zaostřit místo, kde bude daný objekt. Protože ve tmě se ostří špatně, tak doporučuji, abyste si daného člověka nasvítili nebo mu dali do ruky třeba rozsvícený telefon a zaostřili na něj. Pak vypněte ostření tak, aby zůstalo zaostřeno tam, kam jste chtěli.
  4. Focená osoba může zapálit prskavku a ve chvíli, kdy začne hořet, můžete stisknout spoušť. Je dobré si dopředu rozmyslet, jaký obrázek nebo nápis chcete udělat, a hned ho se sklopením závěrky nakreslit hořící prskavkou.
  5. V našem případě to bylo srdíčko a třeba nápis PF 2021. Pozor, když budete psát text, vše se fotí zrcadlově obráceně. Takže fotku musíte potom při úpravě zrcadlově otočit.

jak vyfotit pf

Zkoušejte různé obrazce a nápisy

Když vychytáte nastavení foťáku a párkrát si to zkusíte, tak už můžete blbnout do aleluja a zkoušet nakreslit i těžší věci. Určitě budete mít hodně nepovedených fotek, ale ty povedené budou stát za to.

Vyfotíte to i mobilem!

Pokud nemáte doma vhodný fotoaparát, možná to zvládnete i telefonem. Je ale potřeba, aby telefon uměl manuální nastavení času nebo měl noční režim, který nastavuje dlouhý čas automaticky. Já si to zkusil iPhonem 11 na noční režim a výsledek není nejhorší. :-)

jak vyfotit pf

Máme vyfoceno, co dál?

Je dobré ještě fotografie vyfocení upravit. Zvýšit jim saturaci a kontrast tak, aby světlo hezky vynikalo. Doporučuji je i hezky oříznout, protože se snímky ve tmě špatně komponují. Tipy na mé oblíbené aplikace na upravování fotek jsem vám předával v článku o focení mazlíčků. Najdete ho TADY.

A když je fotka krásná a připravena dělat radost, hurá nechat ji vytisknout, nebo rozeslat známým v elektronické podobě. Všem přeji hodně štěstí při focení. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články