Právě čtete

Jako rampouch aneb co všechno jsem vyzkoušela na studené ruce a nohy

2020  
Sdílet: 

Jako rampouch aneb co všechno jsem vyzkoušela na studené ruce a nohy

Když někomu podávám ruku, v 9 z 10 případů se to neobejde bez komentáře, jak ji mám hrozně studenou. Jako dva rampouchy mám i nohy, a to nejen v zimě, ale celoročně. Zkoušela jsem už leccos, takže můžu zodpovědně říct, které rady fungují a které ne.

26. 12. 2022 3 min. čtení Linda Stárková
Jako rampouch aneb co všechno jsem vyzkoušela na studené ruce a nohy

Mrtvola, rampouch, nanuk. To všechno jsem slyšela od lidí, na které jsem sáhla svýma ledovýma rukama. Dokonce i v létě, když venku řádí třicítky, se mi často nedaří končetiny zahřát.

V mém případě to bude asi tím, že jsem dost lehká váha, a mám tím pádem velmi nízký tlak a špatnou cirkulaci. Další z důvodů mi pomohla odhalit fyzioterapeutka Šárka Pouzarová z Pilates Reformer Studio. „Studené ruce mají také lidé s výraznou horní kyfózou a napětím v šíji. Těm doporučuji cvičení na správné držení těla, posílení středu a mobilizaci hrudní a krční páteře. Uvolní se jim pak napětí v oblasti šíje a rukou a sekundárně vlastně dochází i ke zlepšení prokrvení,“ vysvětluje Šárka. Že moje věčné nahrbení může být jeden z důvodů pro studené ruce, mě ani nenapadlo. Pohyb jako základní prevence mi ale rozhodně dává smysl.

Prevence je vždycky základ

Existuje jedna skutečně dobrá rada, kterou se ale prostě nezvládám řídit. Cirkulaci výrazně zlepší cvičení a otužování.

Já ale nejsem zrovna Wim Hof a ani střídavé sprchování nohou teplou a studenou vodou prostě nedávám. Zima je mi skoro pořád, proč bych ji vyhledávala záměrně! Jsem prostě příliš měkká na to, abych ji uposlechla a vydržela pravidelně trénovat své cévy střídáním zimy a tepla. Proto se soustředím spíš na ten pohyb. Stačí obyčejné procházky nebo třeba plavání. Další věc, kterou si hlídat zvládnu, je pitný režim a strava.

 „Není potřeba hned běhat do lékárny. Všechno se dá vylepšit kvalitním pohybem a vyváženou stravou, která obsahuje cukry, tuky a bílkoviny na každém talíři.“ – Šárka Pouzarová

 V zimě máme asi všichni tendenci pít méně než obvykle. Dobrá hydratace je ale základ dobré cirkulace, takže si dávám pozor, abych dost pila. Kromě vody třeba i horký čaj se zázvorem, který nejen zahřeje hrnkem v dlaních, ale rozehřeje tělo i zevnitř. Podobně jako zázvor působí také chilli nebo kardamom. Vynechejte naopak přemíru kávy a úplně byste se měli zbavit cigaret. Nikotin totiž stahuje cévy a do konečků prstů se tak krev a s ní i teplo prostě nemají šanci dostat.

Než vyjdete ven, promažte a procvičte

Někdy se přistihnu, že sedím doma v teple, a přitom mám nohy úplně ledové. Navzdory tlustým domácím ponožkám od babičky. Na vině je nedostatek pohybu.

Když sedím u televize nebo u počítače při práci, bývají moje nohy i ruce výrazně studenější. Často si toho všimnu až ve chvíli, kdy je mi to už vyloženě nepříjemné. To už pomůže jenom cvičení. „Pomáhá speciální cévní gymnastika, kde se procvičuje od prstů a střídají se cviky v různých polohách,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

 

Někdy si konkrétní cviky najdu na YouTube, někdy prsty a končetiny rozhýbávám intuitivně. Poslední dobou se mi osvědčily různé míčky s výstupky i bez. Stačí rolovat chodidlem tam a zpátky a po chvíli se dostaví výsledek. To samé používám i u rukou. Další „cvik“ bez pomůcek je prosté roztahování a krčení prstů. Vypadá to legračně, mně to ale prostě funguje. Snažím se takto prsty procvičovat i venku. V botách si toho nikdo nevšimne a ruce u toho můžete schovat třeba do kapes.

cévní gymnastika

Úplně nakonec, než se vrátím do ponožek, si ruce i nohy důkladně promažu. Jemná masáž mastným krémem nebo olejem pomůže dalšímu prokrvení. Když je nejhůř, sáhnu po nějakém hřejivém mazání, kterých je naštěstí plná drogerie a které mě hřeje ještě dlouho potom, co jsem docvičila.

Místo v botě je důležitější než troje ponožky

S příchodem zimy začnou být studené ruce a nohy větší problém. Někdy přijdu domů a konečky prstů mám úplně bílé a bez citu. Naučila jsem se ale pár vychytávek.

Když přijde na nohy, vybírám si vždycky boty na vysoké gumové podrážce, která mě izoluje od studené země. Vlněné ponožky jsou samozřejmost a vybírám takové, co mi gumičkou neodškrtí lýtko. Přidávám ještě speciální vložky, které se dají sehnat téměř v každé prodejně obuvi. Zespodu mají fólii, horní strana je ovčí kožíšek.

vložky do bot

Důležité ale je, abych i s vložkou a tlustou ponožkou měla v botě dostatek místa. Zmáčknuté prsty, se kterými se nedá volně v botě pohybovat, zmrznou mnohem rychleji. Stejně na to jdu i s rukama. Pokud trpíte jako já, vyměňte klasické rukavice za palčáky a prsty v rukavici procvičujte, aby se prokrvily. 

 

Je ti teplo, děvče?

No upřímně, není. Teplo na končetiny mi je prostě jen zcela výjimečně, ale pracuji na tom a pomalu, ale jistě to pomáhá. Cvičení, protahování a pár malých pomocníků jako kvalitní ponožky nebo cestovní termofor – a problém studených rukou a nohou je hned snesitelnější. Bohužel neexistuje instantní řešení. Teda jedno vlastně ano. Když si výjimečně dám dvě deci červeného vína, okamžitě se mi zahřejí ruce, nohy, a dokonce i tváře!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články