Právě čtete

Probuďte chodidla masážemi a cvičením. Nejen po celém dnu v botách

11306  
Sdílet: 

Probuďte chodidla masážemi a cvičením. Nejen po celém dnu v botách

Chodidla každý den několik hodin nosí celou naši váhu a zásadně ovlivňují další oblasti našeho těla. Jejich nedostatečná aktivita může vyústit v bolesti kolen, kyčlí, hlavy, bederní a krční páteře a další. Přesto je často přehlížíme. Prozradím vám jednoduchý návod na to, jak svá chodidla probudit.

4. 5. 2023 3 min. čtení Tereza Bínová
Probuďte chodidla masážemi a cvičením. Nejen po celém dnu v botách

Věnujeme jim málo pozornosti. Ráno vstaneme, oblečeme je do ponožek a zavřeme je do bot, kde je často schováváme až do doby, než jdeme spát. Naše noha se tak zřídkakdy ocitne v přirozené pozici.

Představte si, jak by asi vypadaly naše dlaně, pokud bychom je na většinu dne zavírali do nějaké krabičky, která by byla o něco menší než ruka samotná. Hned vám odpovím, jak by se to projevilo. Protože bychom dlaně nepoužívali, změnily by tvar, ochably by nám na nich svaly, neuměli bychom pohybovat s prsty…

Proč boty ovlivňují nohy a celý zbytek těla?

Pokud si zavíráme nohy do bot a navíc je zatěžujeme celé dny naší vahou, projevy jsou ještě výraznější. A protože v lidském těle vše funguje propojeně, tyto problémy se začnou řetězit do dalších částí těla.

Prsty na noze bychom měli mít, stejně jako je tomu na rukou, přirozeně od sebe. Noha potom připomíná ploutvičku, má větší opěrnou plochu a tudíž i stabilitu. Namísto ploutvičky naše nohy často připomínají tvar našich nejoblíbenějších bot. Módní boty mají přední části zúžené do špičky, a tak nabízí velmi málo místa pro prsty, které jsou v botě zmáčknuté k sobě.

Podrážka bývá velice tvrdá, svaly na chodidle pak nejsou vystavovány nerovnostem a nemohou trénovat. A jako každé jiné svaly na těle, které nepoužíváme, ochabnou. Dalším palčivým problémem jsou podpatky. Jakkoliv vysoké.  Malé najdeme dokonce i u pánských modelů. Náklon chodidla v takových botách vytváří větší tlak na prsty, o chodidlo se pak neumíme správně opřít, a tím aktivovat další svaly v těle. To může vést ke zkrácení lýtkových svalů, oslabení hýždí a následným bolestem zad, nebo dokonce hlavy.

Jak začít cestu ke spokojeným nohám?

Není třeba hned chodit v ulicích bez bot, nebo zanevřít na své oblíbené lodičky.

Zkuste omezit čas strávený v botách na nezbytně dlouhou dobu. Kdykoliv máte možnost, vyzujte se a choďte naboso bez ponožek. Procvičte si chodidla pomocí speciálních cviků – několik z nich doporučuji níže. A co ještě může pomoci ke spokojenějším nohám? Vyberte si koníček, kterému se můžete věnovat naboso, třeba jógu nebo plavání.

Zajímavým doplňkovým řešením jsou takzvané barefoot boty, které mají jednak širší špičky a zároveň velice tenké podrážky, takže nabízí prstům dostatek prostoru a chodidla mohou s každým krokem pracovat. Nicméně pokud s chodidly cvičit začínáte, počkejte až se plosky trochu probudí a svaly posílí.

Masážní cviky pro chodidla

Nejdříve vám ukážu masážní cviky. Můžete je provádět po ránu, abyste svá chodidla probudili a lépe si je přes den uvědomovali, nebo večer, pro příjemné uvolnění po celém dni v botách.

cviceni-chodidly

1. Masáž s propletenými prsty

Posaďte se, provlečte prsty levé ruky mezi prsty u pravé nohy, pravou rukou kotník uchopte. Pomocí krouživých pohybů levou rukou uvolněte nohu.

 2. Masáž pomocí míčku

Využijte masážní míček. Hodí se jakákoliv velikost, s bodlinkami i bez. Pokud míček doma ještě nemáte, můžete ho nahradit míčkem tenisovým nebo golfovým. Ve stoje či vsedě po něm jezděte bosou nohou, zkoušejte ho uchopit pomocí prstů, střídat intenzitu vyvíjeného tlaku.

Mějte míček po ruce

Míček si nechte pod pracovním stolem nebo někde na očích a kdykoliv během dne dopřejte svým chodidlům úlevu.

Cviky na protažení  a aktivaci chodidel

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, doporučuji masážní cviky doplnit o protahovací a posilovací, ve kterých se aktivně zapojí svaly chodidel.

Protažení: prsty

Klekněte si, otočte všechny prsty u nohou bříšky do podlahy a pomalu začínejte dosedat na paty. Vydržte alespoň 5–8 nádechů. Pro intenzivnější protažení sklouzněte koleny po podložce směrem vpřed. Pokud vás při sedu na patách bolí kolena, využijte opory rukou.

cviceni-chodidly

Protažení: nárty

Stoupněte si na jednu nohu, druhou překřižte tak, aby se nárt opíral o zem. Protlačte kotník do protažení tím, že pokrčíte stojnou nohu v koleni. Ucítíte protažení svalů v okolí kotníku a bérce.

cviceni-chodidly

Aktivace: roztahování prstů

Posaďte se a zkoušejte prsty stáhnout do pěstičky a pak je od sebe co nejvíce roztáhnout. Jako byste někoho chtěli pocákat vodou. :-)

cviceni-chodidly

Aktivace: zvedání prstů

Ve stoje nebo vsedě s chodidly na podlaze zkoušejte střídavě nadzvednout palce od podlahy, přičemž ostatní prsty leží na zemi, a obráceně. Pokud s cvičením s chodidly začínáte, možná pro vás bude tento cvik obtížný. Pomozte si přidržením palce/prstů na zemi pomocí ruky. Zajímavou variantou je také využití odporové gumičky, kterou si umístíte mezi oba palce. Tato varianta se skvěle hodí, pokud vám palce utíkají dovnitř k ostatním prstům.

Skvělé na cvičení s chodidly je, že jsou rozdíly znatelné poměrně rychle. Zkuste si chodidla vyfotit dnes a po 14 dnech cvičení, určitě uvidíte a ucítíte rozdíl.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články