Právě čtete

Dětská rýma pohledem lékařky ORL: Co (ne)dělat a jak se jí nejlépe zbavit?

84553  
Sdílet: 

Dětská rýma pohledem lékařky ORL: Co (ne)dělat a jak se jí nejlépe zbavit?

S podzimem a zimou každoročně nastupuje to období, na které se jako mámy vždy tak „těšíme“ – období rýmiček, kašlíků a soplíků. Já jako lékařka ORL ho navíc znám i z druhé strany, protože pak máme v ambulanci po pohodových letních měsících zase rušno.

29. 10. 2022 4 min. čtení MUDr. Lenka Čábalová
Dětská rýma pohledem lékařky ORL: Co (ne)dělat a jak se jí nejlépe zbavit?

Když po mně někdo chce „zaručený recept“, jak na rýmu, žádná kouzla v rukávu nemám. Sama bych ty „zázraky“ často potřebovala u svých dětí. Určitě znáte otřepané „neléčená rýma trvá týden, léčená 7 dní“ – a je to pravda, i když to neplatí doslova ani univerzálně. Co tedy můžeme dělat, abychom sobě i svým dětem ulevili?

Nejprve pár slov nudné teorie, která vám ale pomůžou pochopit, jak to v tom nose funguje a jak ho léčit:

Rýma, odborně „akutní rinosinusitida“, je nejčastěji virové onemocnění sliznice dutiny nosní, vedlejších dutin nosních i nosohltanu. „Zánět dutin“ a „zánět nosohltanu“ je součástí běžné rýmy jako nemoci z nachlazení. Jejich sliznice na infekci reaguje spolu se sliznicí dutiny nosní jako celek. Jako celek se potom také musí uzdravit a ve skutečnosti jí to většinou trvá déle než tradovaných 7 dní. Absolutní většina akutních rinosinusitid je virových a bakteriální superinfekcí se komplikuje jen malé procento.

Krok 1: Hned v začátku zůstat doma

Když si dítko donese nudli, to nejlepší, co můžete udělat, aby se rychle zotavilo a rýma se pak hned nevrátila, je nechat ho doma.

Vydržte to alespoň týden, dokud rýma „teče“ – nejen kvůli jeho vlastnímu zdraví. Je docela jedno, jakou barvu rýma má – každý „sopel“ je infekční a nezáleží na tom, jestli je průhledný, žlutý nebo zelený. Přirozený vývoj rýmy je od „tekuté“ po „hustou“ a nejnakažlivější je v začátku, kdy člověk hodně kýchá a smrká.

Domácí klidový režim se lehce nařídí, hůře udělá – třetí den se typický školkáček začne doma děsně nudit. Ale nebojte – ven můžete! Lehká procházka, kdy kolo nebo odrážedlo necháte zaparkované doma, pokud je dítě bez teplot, venku zrovna nepanují extrémní teploty a není smog, jistě neuškodí a jen prospěje jeho i vaší duševní pohodě. U menších nechodících dětí není co řešit – na čerstvý vzduch s nimi v kočárku nebo nosítku můžete bez omezení.

Krok 2: Vykapávat a proplachovat nos

Takže už tedy „sedíme doma“. Ale co s nosem a tou zpropadenou nudlí?

1. Nosní spreje a kapky

Do nosu je ideální používat solné roztoky, v podstatě v jakékoliv formě, a to i preventivně – zředí hlen, zvlhčují a pomáhají zklidňovat sliznice. V lékárně je jich k dostání nepřeberné množství, i s různými pomocnými látkami a s různou sílou. V počátečním stádiu se nejlépe hodí silnější, hypertonické roztoky, které napomůžou i zprůchodnění nosu. Pro prevenci a malá miminka jsou nejlepší izotonické nebo lehce hypotonické roztoky.

Kromě solných roztoků, hlavně pokud je nos ucpaný, je dobré používat tzv. dekongescenční spreje či kapky (jsou volně prodejné v lékárně v různých sílách i pro kojence od narození). Pomohou snížit otok sliznic a zprůchodnit vývody vedlejších dutin nosních, což přispěje k lepšímu odtoku hlenu. Nemusíte se jich bát, při krátkodobém užívání do 5 až 7 dní na ně návyk nevznikne.

2. Proplachovací konvičky

Větším dětem můžete zkusit proplachovat nos pomocí „jogínské“ konvičky (v originále se jmenuje „neti pot“ a v lékárně je k dostání v několika různých podobách). Konvička je báječná věc nejen při nachlazení – ocení ji i alergici v pylové sezóně a ti, kteří trpí chronickou rýmou. U nás doma kromě ročního batolete denně proplachuje celá rodina včetně naší čtyřleté dcerky a nemůžeme si to vynachválit!

3. Domácí inhalátory

V poslední době jsou populární domácí inhalátory, resp. nebulizátory, na které se mě spousta rodičů ptá – ano, stokrát ano! Inhalace solných roztoků je balzám na sliznice, a to nejen dutiny nosní, ale i zbytku dýchacích cest. Taková soukromá domácí lázeňská léčba.

Krok 3: Smrkat, odsávat

A teď ta zásadní otázka – smrkat nebo nesmrkat? Odsávat nebo neodsávat? Smrkat, to je jasné. A ano – odsávat!

Pokud dítko ještě neumí smrkat a zatím se to nedokáže naučit, je dobré odsávat z nosu podle potřeby, obzvlášť když ho má „plný“ a nemůže jím dobře dýchat. Není pravda, že byste odsáváním nosní sliznici nějak škodili. My na ORL odsáváme rádi a s chutí! Dětem, především pokud jsou kojené, a zejména v noci, to velmi uleví a zároveň je to prevence komplikací rýmy, jako je třeba zánět středního ucha. Výběr odsávačky je na dlouhé povídání – ale ve zkratce (a v lehké nadsázce) volte prostě takovou, co funguje a něco odsaje! Nejlepší zkušenosti mívají rodiče s odsávačkami na vysavač či s ústními odsávačkami. Elektrické a balónkové většinou nejsou dostatečně účinné.

tymiánová mast na rýmu

Dejte i na bylinky a vitaminy

Při horečce můžete podat léky snižující teplotu, uzdravení podpoříte pomocí vitaminů a bylinek. Nejsem žádná extra zkušená babka kořenářka, ale vím jistě, že některé přírodní léky a „babské rady“ fungují! Ať už to jsou přípravky prodávané přímo v lékárně (účinnost některých směsí extraktů z bylin je dokonce prokázána vědeckými studiemi). nebo si na pomoc vezmete to, co najdete v kuchyni. Třeba silice obsažené v cibuli nebo tymiánu mají prokázanou antiseptickou a protizánětlivou účinnost.

Čemu je lepší se vyhnout?

  1. Inhalování horké páry: Především u dětí hrozí opaření a navíc obecně není dobrý nápad „dutiny“ nahřívat, protože to může zhoršit překrvení sliznic a jejich otok.
  2. Používání antihistaminik: Pokud rýma není alergického původu, antihistaminika na ni nefungují a naopak mohou zahustit hlen, který jde potom hůř odsát nebo vysmrkat.
  3. Antibiotika: Jak jsem zmiňovala již v úvodu, rýma je v absolutní většině případů virového původu, takže na ni nemohou fungovat antibiotika (tedy léky proti bakteriím), a to jak lokální, tak celková (lokální antibiotika na rýmu, akutní rinosinusitidu, nemůžou fungovat už vůbec, protože se nemají jak dostat do vedlejších dutin nosních; pokud je důvod nasadit antibiotika, tak vždy celková, tedy v tabletách či roztoku).

Kdy s rýmou k lékaři?

S rýmou si jinak zdravé lidské tělo skoro vždy nakonec poradí samo. K lékaři zajděte, pokud se stav nelepší po 5 dnech nebo se zhoršuje – trvají nebo se přidají teploty a/nebo bolesti hlavy. Určitě na nic nečekat, pokud se objeví otoky kolem očí. Vyšetření nejlépe přímo na ORL si také jistě zasluhují děti s opakovanými infekty horních cest dýchacích, pokud i mezi infekty dýchají ústy, chrápou anebo špatně slyší – může to značit zvětšenou „nosní“ mandli.

Má rada na závěr? Zatnout zuby a vydržet. Zázračný lék na rýmu neexistuje. Dobře doléčit, nedávat nedoléčené dítě předčasně do kolektivu a starat se o nos i preventivně. Někdy to může trvat a táhnout se přesně jako ten sopel, ale nebojte, ono to přejde – jak někdy s nadsázkou říkám – nejpozději na jaře!

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Mrkněte na tchibo.cz a vyberte pro své nejmenší něco hezkého na sebe.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články