Základ (nejen) kávových řezů je piškotové těsto, na které můžete nanést vrstvu pudinku, máslového krému nebo ochuceného tvarohu. Na to, abyste měli těsto tzv. v oku, stačí hrníčková metoda.
Já jsem do krému s vanilkovým základem přidala silnou kávu. Jakou? Vyberte si podle toho, jak ji budete připravovat:
- Nemám kávovar ani jiného pomocníka: instantní káva Black’n’White
- Mám kávovar Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- Mám espresso kávovar: Tchibo Sicilia Style
- Vařím turka nebo používám french press / mokka konvičku / filtr: Tchibo African Blue
Základní piškotové těsto s krémem
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Dezert chladne asi 2 hodiny
Na 1 plech potřebujete:
na těsto:
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku kefíru
na kávový krém:
- 700 ml mléka
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 6 lžic třtinového cukru
- 1 vaničku měkkého tvarohu
- 4 lžíce silné kávy, např. espressa (viz úvod)
- čokoládové zdobení
Postup:
- Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Do mísy nasypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem, skořicí a špetkou soli. Přidejte olej, kefír a těsto důkladně prošlehejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
- Těsto vlijte na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak ho nechte vychladnout.
- Mezitím dejte do rendlíku mléko a rozmíchejte v něm metličkou pudink. Uvařte hustý krém. Zašlehejte do něho cukr, tvaroh a kávu. Hotový krém pak naneste na korpus a nechte v chladu asi dvě hodinky. Pak koláč nakrájejte na řezy. Já jsem použila velké vykrajovátko, kterým jsem vytvořila srdíčka. Po okrajích jsem je posypala čokoládovou rýží.
Ochutnejte také: řezy s kávovým těstem a krémem z bílé čokolády