Právě čtete

Káva se skořicí 3× jinak

5613  
Sdílet: 

Káva se skořicí 3× jinak

Venku mrzne a to je pro mě přesně to období, kdy mám chuť na něco dobrého se skořicí. A nemusí to být jen jablečný štrúdl. Kromě dalších dobrot si totiž skořice výborně rozumí s kávou… a hrnek horkého nápoje si zase perfektně rozumí s mým promrzlým já.

10. 1. 2020 2 min. čtení Jana Duffková
Káva se skořicí 3× jinak

Věděli jste, že skořice umí naše tělo zahřát i sama o sobě? Existuje spousta variant, jak ji zakomponovat do receptu na lahodný zimní nápoj. Tady jsou tři tipy ode mě:

Káva s čokoládou a skořicí

Připravuju ji do pořádného hrnku, aby se tam vešlo i hodně šlehačky. :-) Je to sice „kalorická bomba“, ale my to letos určitě ještě vyjezdíme na sjezdovce.

Když přijde na čokoládu, můžete použít takovou, jakou sami máte rádi – funguje to dokonce i s bílou čokoládou, ale podle mě se do této kombinace nejlépe hodí vysokoprocentní hořká čokoláda.

Na 1 šálek potřebujete:

  • 150 ml čerstvě připravené, chuťově výraznější kávy (hodí se: Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue)
  • 50 ml horkého mléka
  • 20 g kvalitní hořké čokolády
  • Špetka skořice
  • Na zdobení: čerstvě vyšlehaná šlehačka, kousek čokolády, skořice

Postup:

  1. Smíchejte kávu s mlékem a přidejte nastrouhanou čokoládu.
  2. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a přisypte ještě skořici.
  3. Připravený nápoj nalijte do velkého hrnku a nápoj ozdobte šlehačkou.
  4. Nakonec na šlehačku nastrouhejte ještě trochu čokolády a vše dozdobte skořicí.

Káva se skořicovým sirupem

Když si připravíte skořicový sirup podle tohoto receptu, budete mít zásobu na spoustu šálků kávy, nebo ho můžete využít třeba i při pečení. Skvěle se hodí také na potření dortového korpusu, ideálně pod vanilkový krém. Sirup skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici – tak by vám měl vydržet asi 14 dní. Tedy když vám ho dříve někdo nevypije nebo nesní.

Na skořicový sirup potřebujete:

  • ¾ hrnku vody
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Do kastrůlku nalijte vodu a přisypte cukr. Vše přiveďte k varu.
  2. Vařte asi 10 minut, nebo dokud se všechen cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout.
  3. Vmíchejte skořici a ještě krátce povařte. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné sklenice a počkejte, až vychladne.


Pokud chcete mít sirup „bez zrníček“, nepřisypávejte mletou skořici, ale na začátku přidejte do kastrůlku 3 svitky skořice v celku. Tu na závěr vyjměte.

A jak využít sirup do kávy? Do jednoho šálku kávy přimíchejte asi lžičku skořicového sirupu. Ten můžete použít i při zdobení – například jím lze pokapat šlehačku.

I k tomuto receptu se hodí chuťově výraznější káva, která nezanikne ani pod šlehačkou, například Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue.

Voňavá káva s alkoholem

Na závěr tady mám jednu dvojnásobně hřejivou variantu, ale tentokrát jen pro plnoleté. Kromě skořice a horké kávy se v ní totiž skrývá i něco ostřejšího. Chuť této kávové dobroty mi připomíná můj oblíbený dezert – tiramisu. Najdete tady totiž Amaretto, likér vonící po mandlích, který se právě do tiramisu spolu s kávou také používá.

Na 1 šálek potřebujete:

  • 120 ml kávy
  • asi 50 ml mléka
  • 20 ml Amaretta
  • mletou skořici

Postup:

  1. Ohřejte mléko a našlehejte ho tak, aby na jeho povrchu vznikla pěna.
  2. Mléko nalijte do sklenice (takové, která je vhodná i pro horké nápoje) a na hladinu lžící přeneste i připravenou pěnu.
  3. Chuťově výraznou kávu (Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue) smíchejte s Amarettem a nalijte ji do sklenice – nalévejte ji přes lžíci po stěně sklenice – díky tomu by se měla vrstva mléka a kávy oddělit.
  4. Na závěr kávu ozdobte mletou skořicí a ihned podávejte.

 

Čtěte také

Tři horké nápoje, které vás na podzim dokonale zahřejí
Tři horké nápoje, které vás na podzim do…16043
Domácí kávový sirup na zdobení
Domácí kávový sirup na zdobení9044
Osvěžující experiment s kávou: citronové cold brew
Osvěžující experiment s kávou: citronové…4808
Další články