Právě čtete

Káva se skořicí 3× jinak

58671  
Sdílet: 

Káva se skořicí 3× jinak

Venku mrzne a to je pro mě přesně to období, kdy mám chuť na něco dobrého se skořicí. A nemusí to být jen jablečný štrúdl. Kromě dalších dobrot si totiž skořice výborně rozumí s kávou… a hrnek horkého nápoje si zase perfektně rozumí s mým promrzlým já.

10. 1. 2020 2 min. čtení Jana Duffková
Káva se skořicí 3× jinak

Věděli jste, že skořice umí naše tělo zahřát i sama o sobě? Existuje spousta variant, jak ji zakomponovat do receptu na lahodný zimní nápoj. Tady jsou tři tipy ode mě:

Káva s čokoládou a skořicí

Připravuju ji do pořádného hrnku, aby se tam vešlo i hodně šlehačky. :-) Je to sice „kalorická bomba“, ale my to letos určitě ještě vyjezdíme na sjezdovce.

Když přijde na čokoládu, můžete použít takovou, jakou sami máte rádi – funguje to dokonce i s bílou čokoládou, ale podle mě se do této kombinace nejlépe hodí vysokoprocentní hořká čokoláda.

Na 1 šálek potřebujete:

  • 150 ml čerstvě připravené, chuťově výraznější kávy (hodí se: Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue)
  • 50 ml horkého mléka
  • 20 g kvalitní hořké čokolády
  • Špetka skořice
  • Na zdobení: čerstvě vyšlehaná šlehačka, kousek čokolády, skořice

Postup:

  1. Smíchejte kávu s mlékem a přidejte nastrouhanou čokoládu.
  2. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a přisypte ještě skořici.
  3. Připravený nápoj nalijte do velkého hrnku a nápoj ozdobte šlehačkou.
  4. Nakonec na šlehačku nastrouhejte ještě trochu čokolády a vše dozdobte skořicí.

Káva se skořicovým sirupem

Když si připravíte skořicový sirup podle tohoto receptu, budete mít zásobu na spoustu šálků kávy, nebo ho můžete využít třeba i při pečení. Skvěle se hodí také na potření dortového korpusu, ideálně pod vanilkový krém. Sirup skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici – tak by vám měl vydržet asi 14 dní. Tedy když vám ho dříve někdo nevypije nebo nesní.

Na skořicový sirup potřebujete:

  • ¾ hrnku vody
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Do kastrůlku nalijte vodu a přisypte cukr. Vše přiveďte k varu.
  2. Vařte asi 10 minut, nebo dokud se všechen cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout.
  3. Vmíchejte skořici a ještě krátce povařte. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné sklenice a počkejte, až vychladne.


Pokud chcete mít sirup „bez zrníček“, nepřisypávejte mletou skořici, ale na začátku přidejte do kastrůlku 3 svitky skořice v celku. Tu na závěr vyjměte.

A jak využít sirup do kávy? Do jednoho šálku kávy přimíchejte asi lžičku skořicového sirupu. Ten můžete použít i při zdobení – například jím lze pokapat šlehačku.

I k tomuto receptu se hodí chuťově výraznější káva, která nezanikne ani pod šlehačkou, například Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue.

Voňavá káva s alkoholem

Na závěr tady mám jednu dvojnásobně hřejivou variantu, ale tentokrát jen pro plnoleté. Kromě skořice a horké kávy se v ní totiž skrývá i něco ostřejšího. Chuť této kávové dobroty mi připomíná můj oblíbený dezert – tiramisu. Najdete tady totiž Amaretto, likér vonící po mandlích, který se právě do tiramisu spolu s kávou také používá.

Na 1 šálek potřebujete:

  • 120 ml kávy
  • asi 50 ml mléka
  • 20 ml Amaretta
  • mletou skořici

Postup:

  1. Ohřejte mléko a našlehejte ho tak, aby na jeho povrchu vznikla pěna.
  2. Mléko nalijte do sklenice (takové, která je vhodná i pro horké nápoje) a na hladinu lžící přeneste i připravenou pěnu.
  3. Chuťově výraznou kávu (Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue) smíchejte s Amarettem a nalijte ji do sklenice – nalévejte ji přes lžíci po stěně sklenice – díky tomu by se měla vrstva mléka a kávy oddělit.
  4. Na závěr kávu ozdobte mletou skořicí a ihned podávejte.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články