Právě čtete

Můj recept na kávové Míša řezy s dokonalou čokoládovou polevou

14972  
Sdílet: 

Můj recept na kávové Míša řezy s dokonalou čokoládovou polevou

Jsem velký milovník tiramisu a Míša řezů. Takže spojení kávy a Míšy? To jsem musela zkusit! A vyplatilo se, chutná to skvěle. Nadýchaný piškot, kávový krém a místo poprašku kakaa tlustá vrstva čokolády, nechybí tomu nic.

27. 9. 2022 3 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Můj recept na kávové Míša řezy s dokonalou čokoládovou polevou

Na rozdíl od tiramisu se ale v krému nevyskytují syrové žloutky a obecně vás řez nebude stát tolik vajíček. Díky spoustě tvarohu zároveň vydá i na výživnou svačinku. Jen pro děti je třeba dávkovat s mírou – přeci jen, káva tam je v ne úplně malém množství.

Recept na kávové Míša řezy

Příprava je jednoduchá – ušleháte piškot, zatím ve smetaně uvaříte kávu, vyšlehanou smetanu promícháte s ušlehaným tvarohem a následně touto směsí potřete piškotový základ a polijete  čokoládou. Ale popořadě, podrobně…

Ingredience* na piškot:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 40 g holandského kakaa – pro opravdu tmavý výsledek můžete použít i extra alkalizované, černé kakao
  • špetka soli
  • 3 lžíce horké vody
  • 60 ml čerstvě připravené kávy, kterou hotový korpus prokapete

*Pekáč o rozměru 25 × 25 cm, pro tenkou vrstvu případně 30 × 18 cm.

Dvě možnosti přípravy

Jsou dva způsoby, jak na piškot: Klasický – zvlášť žloutky, zvlášť bílky, nebo pokud máte robota, je skvělý i z celých vajec, ten jsem zvolila dnes. Pokud šleháte ručně, návod najdete například u bublaniny – s tím rozdílem, že použijte poměr, který je uvedený výše.

Postup přípravy piškotu:

  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů a vejce nechte asi 10 minut šlehat na nejvyšší rychlost s cukrem a solí.
  2. Po 10 minutách hmota připomíná pěnu na holení, přilijte do ní za stálého šlehání 3 lžíce skoro vařící vody a ještě 3–4 minuty nechte šlehat, aby se opět hezky do husta napěnila.
  3. Poté opatrně prosejte do směsi vajec mouku smíchanou s kakaem a jemně ji vmíchejte.
  4. Rozetřete do pekáčku vystlaného pečicím papírem a nechte péct asi 25 minut, dokud povrch nezesvětlá a testovací špejle nevyjde čistá.
  5. Hotový piškot nechte vychladnout a poté ho zlehka pokapejte připravenou kávou. Nesmí se ale rozmáčet.

Ingredience na krém:

  • 350–400 g smetany ke šlehání
  • 30 g výběrové kávy, čerstvě umleté
  • 500 g tučného tvarohu (buď v alobalu, nebo polovina alobalový, polovina ve vaničce -– výsledek je pak krémovější, ale hůř se krájí)
  • 110 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g rumu

Postup přípravy krému:

  1. 250 g smetany přiveďte k varu, poté ji smíchejte s namletou kávou a nechte vystydnout, následně proceďte přes sítko a dobře ji vychlaďte (můžete připravit i den předem).
  2. Tvarohy promíchejte s ⅔ cukru.
  3. Kávovou smetanu smíchejte se zbylou, neuvařenou, ušlehejte s cukrem a následně promíchejte s tvarohem a rumem podle chuti.
  4. Pomocí špachtle rozetřete tvarohovou náplň po piškotu a nechte asi hodinu chladit.

Ingredience na polevu:

Postup přípravy polevy a dokončení dezertu:

  1. Ve vodní lázni nebo na indukci na 1.–2. stupeň za stálého míchání rozmíchejte smetanu s čokoládou do hladké, husté polevy.
  2. Rozetřete špachtlí po tvarohové vrstvě, naznačte si ještě do nezatuhlé polevy případné řezy (zvlášť se hodí, pokud použijete polevu bez smetany, jen z čisté čokolády – ta ztuhne na kámen).
  3. Nechte ještě aspoň hodinu, ale klidně i přes noc rozležet a pak můžete krájet – nejlépe horkým suchým nožem (namočím do vařící vody a otřu po každém řezu).

domácí kávové řezy

Výše uvedenou čokoládovou polevu zbožňuju, protože je hezky hutně krémová, neláme se a částečně splyne s dortem. A tip na závěr? Skvělý je i kulatý Míša dort, pak doporučuju pro hezčí efekt ještě o ¼ větší dávku náplně.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články