Právě čtete

Vyzkoušejte tepelně upravené hrozny: Recept na karamelový obrácený koláč

2780  
Sdílet: 

Vyzkoušejte tepelně upravené hrozny: Recept na karamelový obrácený koláč

Máte hrozny? A zkusili jste je už upéct? Jestli ne, připravujete se o jeden z velmi zajímavých chuťových rozměrů, které víno dokáže nabídnout. Právě v této variantě ‒ jako obrácený koláč s karamelovým základem ‒ voní úplně dokonale a chutí mi trochu připomíná sticky toffee pudding, jen o něco aromatičtější a díky troše mandlí i extra křehký.

14. 9. 2022 2 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Vyzkoušejte tepelně upravené hrozny: Recept na karamelový obrácený koláč

Pokud přemýšlíte, jaké hrozny na takové tepelné zpracování využít, z hlediska vůně a chuti jsou výborné odrůdy určené na víno. Jejich nevýhodou ale bývá poměrně velké množství pecek. Ovšem my, co jsme odchovaní na československých bublaninách a rybízových nebo angreštových hrnkových buchtách, se s tím už nějak zvládneme poprat, no ne? Pokud by vás to přece jen mělo odradit, protože to opravdu trochu otravné je, zkuste raději pro přípravu najít nějaké hezky voňavé bezsemenné hrozny.

pečené hroznové víno

U nás na zahradě hroznové víno plné peciček obepíná kůlnu, a protože se ho letos urodilo hojně, máme dost na mošt i experimenty. A tenhle se vydařil výborně ‒ není to koláč typu bublaniny, které sníte klidně čtvrt plechu, ale vzhledem k těžšímu charakteru vydá na sváteční dezert.

Další tipy na tepelnou úpravu hroznů

Hrozny můžete využívat do nejrůznějších koláčů, do kterých byste dali například rybíz. Skvělé je i čatní z hroznového vína ‒ to se zase hodí podávat k sýrům. A možná vás to překvapí, ale výborně chutnají hrozny pečené pod vepřovým masem, kachnou nebo třeba zvěřinou.

Recept na obrácený koláč s hroznovým vínem

Z vybavení vám stačí dvě misky, smaltovaný pekáč nebo pánev s žáruvzdornou úchytkou, ve které se dá i péct. Dá se ale použít i rendlík a k němu dortová forma. Úplně nejlepší jsou pánve se dvěma uchy, za které se dá horká nádoba dobře chytit a převrátit, ale postačí i klasická plechová koláčová forma. Ale pozor! Zvolte velikost, ke které máte i o alespoň centimetr širší talíř nebo podnos. Níže uvedené ingredience jsou na koláč o průměru 24 cm.

Ingredience na karamelovou vrstvu:

  • 80 g másla
  • 120 g hnědého cukru
  • 1 lžíce medu (20 g)
  • 350‒400 g hroznů

Ingredience na suchou část těsta:

  • 130 g hladké mouky (použít lze i celozrnná pšenice)
  • 70 g mandlové mouky (nebo jiná ořechová, s hrozny si rozumí)
  • 10 g kypřicího prášku
  • 1 g soli

Ingredience na mokrou část těsta:

  • 70 g másla (rozpuštěného)
  • 120 g kefíru
  • 100 g cukru (podle libovůle hnědý nebo bílý)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 vejce

Postup:

  1. Na začátek dejte nahřát troubu na 180 stupňů, program horní a dolní pečení.
  2. V pánvi rozpusťte suroviny na karamelovou vrstvu (kromě hroznů). Karamel můžete klidně nějakou dobu i vařit a případně si ho upálit z bílého cukru, ale díky hnědému cukru postačí pro lehce karamelovou chuť jen propojení a rozpuštění všech surovin.
  3. Připravte si mokrou a suchou směs na těsto a obě promíchejte ‒ nejprve každou zvlášť, následně obě spojte dohromady.
  4. Na karamelovou omáčku nasypte hrozny. Pokud vám v pánvi tato karamelová směs stihla zatuhnout, stačí ji opět chvíli prohřát a uvolní se.
  5. Hrozny zalijte těstem, zarovnejte stěrkou a dejte péct přibližně na 30‒40 minut. Těsto krásně zhnědne.
  6. Ve chvíli, kdy už se vám zdá těsto hotové, připravte utěrku, na ni položte pánev a těsně ji přiklopte talířem. Přes horkou formu přehrňte utěrku, pevně rukama dohromady všechno chytněte a rychle obraťte ‒ tento chvat musí následovat hned po vyndání z trouby.

Častý problém u obrácených koláčů je ovoce přilepené k pánvi, ale tomu se včasným vyklopením vyhnete. A ano, můžete použít i kousek pečicího papíru. To ale jen v případě, že neroztápíte karamel a zároveň i nepečete celý dezert v jedné nádobě.

Obrácený koláč podávám nejraději ještě vlažný a nejlépe s kopečkem studené  kysané smetany pro vyrovnání chutí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články