Právě čtete

Víte, proč byste k první ranní kávě neměli zapomenout něco zakousnout?

37322  
Sdílet: 

Víte, proč byste k první ranní kávě neměli zapomenout něco zakousnout?

Říkám upřímně, že bez kávy by se mi ráno líbilo mnohem míň. Její vůně mě probudí a chuť mě okamžitě postaví na nohy. Jenom na jednu věc jsem se musela naučit nezapomínat: nezaměňovat kávu a snídani. Prozradím vám proč.

2. 2. 2019 3 min. čtení Marie Bezděková
Víte, proč byste k první ranní kávě neměli zapomenout něco zakousnout?

Káva patří k ranním rituálům snad všech, koho znám. Jedna moje kamarádka ji miluje tak, že svůj domácí kávovar pojmenovala Matylda. Ne, nedělám si legraci. Podobně je na tom můj přítel, který si jedno kafe po ránu prostě nemůže odepřít a dívá se na mě trochu podezíravě, že já si ji dávám až tehdy, k ní něco mám – aspoň koláček nebo sušenku. Anebo si ji prostě dopřeju později, až po snídani.

Co se stane, když si dáte kávu nalačno?

Dlouho mě zajímalo, proč mi pití kávy na lačný žaludek nedělá dobře, a proto jsem se na to zeptala Mgr. Martina Forejta, Ph.D, který se na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně zabývá výživou člověka, preventivním lékařstvím, hygienou a epidemiologií.

Jeho odpověď bude možná znít až moc učeně, ale je v ní řečené všechno, co potřebujeme vědět. „Pokud jde o pití kávy nalačno, kofein a látky vzniklé při pražení kávy dráždí žaludeční sliznici a zvyšují vylučování žaludečních šťáv. Kyselina chlorogenová obsažená v kávě také může být příčinou špatného snášení kávy u některých lidí,“ říká Forejt.

Takže to mám konečně černé na bílém – káva je skvělá, ale nalačno žaludek provokuje víc, než by se mi líbilo.

Zkuste začít sklenicí vody

Co tedy s tím? Řešení je podle Forejta celkem snadné. „Nejlepší je začít ráno nejdříve sklenicí vody, která nám pomůže nachystat zažívací ústrojí na proces trávení, a teprve cca za půl hodinky si dát kvalitní, dobrou kávu s dobrou snídaní,“ radí nám.

To jsou sice dobře míněná slova, ve skutečném světě se to ale mnohem hůř dělá. Zvyk sáhnout ráno po sklenici vody si člověk prostě musí vypěstovat. Když si ji ale nachystáte k posteli, zdrží vás jen pár vteřin, než se vydáte z peřin do ranních příprav. Já jsem si zvykla zastavit se v kuchyni cestou z koupelny a už zhruba po týdnu mám pocit, že moje tělo celkově startuje lépe.

„Fajn, ale já snídani a teprve pak kafe nestíhám,“ říkáte?

Voda, půl hodinky počkat, pak snídaně a teprve káva? To ráno stíhá jen málokdo.

Při vstávání do práce brzo ráno jsem se nechtěla snídaní vůbec zdržovat. Tím mi ale odpadla i káva, na kterou jsem se tolik těšila! Takže jsem to zkusila takticky: zdravou snídani (moje oblíbená je bílý jogurt, chia semínka a ovoce) jsem si jednoduše vzala s sebou, a k ní si uvařila kávu až v práci.

Plán, jak si kávu vychutnat až po jídle, i když doma nesnídáte:

  • Můžete si, jako já, vzít snídani s sebou a kávu si uvařit až v práci.
  • Můžete si nosit skvělé kafe z domova s sebou. Potřebujete jen termohrneček.
  • Pro kávu se můžete taky zastavit cestou. A rovnou si koupit i snídani – v kavárnách Tchibo na to nezapomínáme a vždycky nabízíme něco dobrého k zakousnutí.

O víkendu se kávou rozmazluju

Zatímco pracovní týden bývá hektický a mnohdy je těžké si během něj kávu naplno vychutnat, víkendy jsou od toho, abychom si užili i to, co přes týden nestíháme. A platí to také v případě kávy.

Až si najdete chvilku, kdy vás nikdo a nic nebude rušit, připravte si kávu ve frenchpressu nebo filtr z konvičky – ten miluju!

Když mám chvilku, je fajn si ke kávě i něco upéct, prostě jako v kavárně. Vyzkoušejte supersýrový twist, domácí máslové sušenky s vanilkou a limetkou, tvarohovou bábovku (povede se pokaždé!) nebo štrúdl s domácí směsí koření.

A jak to s ranní kávou máte vy?

Patříte mezi typy, které do sebe lijí litry téhle opojné tekutiny i bez jídla, nebo si dopřáváte kofein s mírou a sladkým koláčkem? Podělte se s námi na Facebooku.

Na co si dát pozor


Při dlouhodobém pití kávy nalačno nás můžou podle Mgr. Forejta dostihnout problémy se žaludkem, jako jsou záněty nebo vředy. Zvláště když se k tomu přidá stres. Mohou se také vyskytnout bolesti hlavy či problémy s vysokým krevním tlakem, ale i zhoršená činnost slinivky břišní. Od zdravotních potíží nejsou uchráněni ani ti, kteří popíjí kávu nalačno už dlouhá léta, ale cítí se dobře. Některé důsledky se mohou projevit až později.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články