Právě čtete

Kávou proti poruchám v DNA

3944  
Sdílet: 

Kávou proti poruchám v DNA

Dost už jsme se naposlouchali toho, že pití kávy může představovat zdravotní riziko. Vědci postupně přicházejí s novými výsledky svých výzkumů, podle kterých je káva pro lidský organizmus v mnohém prospěšná a dokonce může zabránit vzniku vážných nemocí. Látky obsažené v kávě totiž pozitivně působí i na ten nejzákladnější stavební kámen v každém z nás. Ano, řeč je o DNA.

27. 1. 2016 2 min. čtení Redakce
Kávou proti poruchám v DNA

Průběh studie

Bádání po tajemství ukrytém uvnitř kávových zrn proběhlo na universitě ve městě Kaiserslautern v Německu. Po dobu 4 týdnů vědci pozorovali dvě skupiny, z nichž jedné dávali denně pít 750 ml arabiky a druhá zůstala po stejnou dobu bez kávy. Zároveň se všichni vyhýbali jakýmkoliv jiným kofeinovým produktům.

Na začátku studie obě skupiny vykazovaly srovnatelné poruchy v DNA, na konci se počet poruch první skupiny snížil až o 27 %. Poruchami rozumíme poškození šroubovice DNA, které vzniká často z dědičných dispozic a vede od mutací genů či buněk až po rakovinu.

Proč káva dle vědců pomáhá?

Riziko rakoviny nebo šance na onemocnění srdce a cév snižují v kávě obsažené antioxidanty. Běžně je tělo získává z několika různých druhů potravin a patří mezi ně látky od vitamínů přes taurin po polyfenoly a chlorogenové kyseliny. Poslední dvě zmíněné jsou obsaženy právě v kávě.

Vědci odhadují, že její pití doplňuje našemu tělu až 70 % těchto potřebných antioxidantů, podporuje zdraví a snižuje riziko poškození bílých krvinek, které chrání tělo před chorobami, infekcemi a záněty.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články