Právě čtete

Kofeinem proti plešatosti

5620  
Sdílet: 

Kofeinem proti plešatosti

Máme dobrou zprávu pro každého, kdo kvůli ztrácení objemu vlasů už jen závistivě pomrkává po všemožných účesech. Radost budou mít především muži, kterým hrozí, že budou muset vyměnit kadeřníka za elektrický strojek a žiletku. Při příležitosti konference v Kapském městě představil německý vědec dr. Adolph Klenk svůj poslední výzkum, ve kterém se zabýval kofeinem jako účinnou látkou proti vypadávání vlasů.

18. 2. 2016 2 min. čtení Redakce
Kofeinem proti plešatosti

Za vypadávání vlasů může testosteron

Je dokázáno, že vlasové kořínky ničí vysoká hladina testosteronu v krvi člověka, což způsobuje vypadávání vlasů. U mužů se to děje nejčastěji mezi 20 až 30 rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší, u žen pak v období menopauzy, kdy jejich tělo tvoří méně ženských hormonů.

Dr. Adolph Klenk zjistil, že kofein, hlavní důvod „nakopávacího“ efektu pití kávy, potlačuje negativní účinky testosteronu v oblasti vlasových kořínků a zabraňuje jak vypadávání, tak zpomalení růstu vlasů. Na základě tohoto výzkumu vyvinul dr. Klenk několik kofeinových šampónů a na své si přijdou jak muži, tak i ženy, neboť při vývoji dbali na jemné rozdíly u obou pohlaví.

kafe_hreben

Geny ani kofein nepřebije

„Zkoušeli jsme mnoho sloučenin – musíte zvažovat spousty různých vlastností té správné ingredience,“ říká dr. Klenk, který svoji inspiraci našel u pozitivních účinků kávy na lidský mozek. „Musíte mít na paměti bezpečnost a snášenlivost dané látky, protože se nanáší na kůži a na vlasové kořínky,“ dodává.

Podle doktora také není vhodné čekat, až vám začnou vypadávat vlasy ve velkém. Proti plešatosti se musí bojovat ještě než začnete plešatět. Zkuste se pročesat nad umyvadlem a spočítat, kolik vám vlasů vypadlo. Pokud je jich přes 50 za den, je na čase s tím zabývat.

Zdá se, že s plešatostí mají kromě testosteronu co do činění také geny. Pokud vaši rodiče a prarodiče mají problém s vypadáváním vlasů, pravděpodobně to čeká i vás. V opačném případě ale mohou šampony s obsahem kofeinu pomoci. Vlasům pak dlouhodobě neprospívají ani stres a deprese, tím pádem doporučujeme nezapomínat na chvíle klidu a pohody. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články