Právě čtete

Pampelišková detoxikační káva

38444  
Sdílet: 

Pampelišková detoxikační káva

Mám ráda recepty, podle kterých si uvaříte třeba i jen jednou za život, ale o to jsou větším dobrodružstvím a třeba si zážitky s jejich přípravou pamatujete napořád. Myslím, že tohle je jeden z nich. Však vy si na to „vyrejvání“ pampelišky u kávy zase zavzpomínáte.

24. 3. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Pampelišková detoxikační káva

Před dvěma lety jsem na veletrhu bio produktů Biofach v Německu narazila na pytlíčky se semínky bio pampelišky, které jste si mohli objednat a vysít. Někam… To mě fakt dostalo. Musela jsem se smát při představě, jak si hipsteři na balkoně v Berlíně pěstujou bio pampelišku na salát a zahradníci u nás úpí nad každým nevyrýpnutým kořínkem tohoto úžasného úporného plevele. Na záhoně to dělám samozřejmě taky, ale jinak na pampelišku v zahradě nedám dopustit. Na jaře je pesto z mladých lístků plných vitaminu C prostě nej a výroba pampeliškového medu je každý rok krásnou zkouškou trpělivosti nad mícháním a hlídáním hrnce s houstnoucím zlatavým sirupem na plotně.

A teď tu máme kořen. To prostě musíte vyzkoušet. Tak dobrou bylinnou kávu jste asi nepili. Já teda rozhodně ne. A k tomu ty léčivé účinky! Zrovna teď se tahle káva hodí k jarnímu detoxu. Smetanka lékařská totiž působí příznivě na očistu jater a žlučníku a zbavuje je nahromaděných toxických látek. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Má také schopnost pomoci tělu s odvodněním. A prý pomáhá i při chronické únavě. Pokud ale preferujete čaj před kávou, stačí čistý nakrájený kořen usušit za suchého počasí ve stínu. Pak ho jen povaříte ve vodě a léčivý čaj je na světě. Ale co si budeme povídat, pražený kořen má prostě výraznější, aromatičtější chuť.

pampeliskova kava_DSC4020-46

Suroviny

kořeny smetanky lékařské (pampelišky)
mléko
med, sirup nebo cukr na doslazení

pampeliskova kava_DSC4229-58

Postup

Na jaře či na podzim vykopeme ze země kořeny pampelišky. Sbíráme je na neznečištěných místech průmyslovým hnojením a postřiky. Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně opláchneme, ať nám kávu nekazí smítka hlíny. Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 200 °C. Hlídáme kořeny, aby se nespálily. Měly by být vysušené, tmavě hnědé. Případné černé „uhlíky” odstraníme.

Necháme zchladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Kávu připravíme ze 2 čajových lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Podle chuti zakápneme mlékem a osladíme.

pampeliskova kava_DSC4221-57

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články