Právě čtete

Pustila jsem se do testování: Fungují babské rady na praní prádla bez chemie?

5427  
Sdílet: 

Pustila jsem se do testování: Fungují babské rady na praní prádla bez chemie?

Každou chvíli někde narážím na nejrůznější babské rady týkající se praní prádla bez běžných produktů z drogerie a vrtalo mi hlavou, jestli vážně mohou fungovat. Ty nejčastější jsem se tedy rozhodla vyzkoušet. Na pokusy jsem sáhla po různě znečištěném oblečení a také jsem otestovala různé materiály. Jste zvědaví, jak to dopadlo?

17. 4. 2024 3 min. čtení Marta Kaniewska
Pustila jsem se do testování: Fungují babské rady na praní prádla bez chemie?

Několik členů naší rodiny je náchylných na ekzémy a obyčejné prací prostředky jim moc nesvědčí. Vlastně i proto jsem se začala zajímat o řešení, která jsou k pokožce citlivější. Ekologické prací prostředky jsou fajn, ale já chtěla zkusit jít ještě o krůček dál.

Praní jen ve vodě – je vůbec potřeba prací prostředek?

Jednoduchá odpověď zní: Je. Ačkoliv bychom si asi všichni přáli opak. To by bylo ušetřených peněz za prací prášky a gely! Jenže právě ty pomáhají skvrnám oddělit se od vláken látky, takže to bez nich tak snadno nejde.

Praním pouze ve vodě maximálně tak osvěžíte oblečení, které není ušpiněné. A nebo může být nouzovým řešením někde na chalupě nebo v kempu, kde člověk jinou možnost nemá. Pokud se pro takové osvěžení prádla rozhodnete, je fajn přidat alespoň pár kapek přírodního esenciálního oleje, který prádlu dodá příjemnou vůni. Moje nejoblíbenější je levandule. Ale na  propocené oblečení po náročném výšlapu je většinou i levandule krátká.

Studená voda a peroxid vodíku na krvavé skvrny


Jsem jednou z těch, co se zákonitě říznou, jen co do ruky vezmou nůž. A občas to odnese i moje oblečení. Co s tím? Čerstvou skvrnu oplachujte pod proudem studené vody. Většinou díky tomu hned zmizí a není potřeba sáhnout po žádných kouzelných odstraňovačích skvrn. Pokud skvrna trochu zaschne, používám fígl s peroxidem vodíku (který se samozřejmě hodí i na můj pořezaný prst). Kápnu ho přímo na skvrnu, nechám chvíli působit a až poté oplachuji vodou.

Mýdlové ořechy – věc, ke které jsem byla hodně skeptická

Jedno mě ohledně pracích ořechů vážně mrzí. To, že jsem je nezkusila dřív. Myslela jsem si, že to je nesmysl a že rozhodně nemohou fungovat.

Po první zkoušce jsem nakonec vůbec nebyla zklamaná… z části možná díky mé počáteční skepsi, ale hlavně proto, že prádlo se pěkně vypralo. Horší to bylo u druhé várky s flekatějším oblečením. Ukázalo se, že tyhle ořechy na odolnější skvrny samy nestačí. Pomáhá ale, když předem necháte prádlo máčet a ideálně použijete ještě alespoň malé množství nějakého pracího prostředku, třeba i z nabídky těch „eko“. Pro mě to už je ale poměrně zdlouhavý proces na to, abych ho chtěla absolvovat pravidelně. Každopádně v mojí výbavě nakonec ořechy zůstaly a na běžné praní je ráda používám. Přece jen se mi větší skvrny na oblečení podaří vytvořit spíš výjimečně. Jinak bych na to asi koukala v případě, že bych měla malé děti, jejichž oblečení na konci dne vypadá spíš jako malířské plátno.

Co jsou to mýdlové ořechy?


Jedná se o usušené slupky plodů stromu Sapindus Mukorossi ‒ mýdelníku. Obsahují saponiny a právě díky nim se používají na praní. Vkládají se do látkového sáčku a přidávají se pak přímo do bubnu pračky společně s prádlem.

Kouzelná síla sody

Na závěr jsem sáhla po jedlé sodě, to je takový univerzální pomocník snad úplně na všechno, který zná a ráda používá i moje babička. Výhodou sody je, že je vážně levná.

Mám ji doma v podstatě vždycky. Má výborné čistící vlastnosti a ty obhájila i při praní. Nečistoty byly fuč a s nimi i pachy, kterými bylo oblečení načichlé. V kombinaci s několika kapkami esenciálního oleje to pak byla úplně nejlepší kombinace. Nevýhodou jedlé sody je to, že v ní může zajít záře bílého prádla. To by mělo vyřešit používání prací sody namísto jedlé, tu už celkem bez problémů seženete ve většině drogérií.

Zkuste si vyrobit domácí prací gel


Soda na praní se přidává i do pracího gelu, který si zvládnete vyrobit doma. Kombinuje se tam s Marseillským mýdlem nebo s mýdlem s Jelenem. A to, jak asi všichni víme, je snad odjakživa spolehlivý pomocník.

Jedlá soda se mi osvědčila i při čištění koberce a to hlavně v posledních měsících, kdy k nám do rodiny přibylo štěně, kterému se občas povedlo udělat na koberci loužičku. Znečištěné místo jsem vždy zasypala sodou, kterou jsem jemně zapracovala do koberce, nechala asi hodinu působit a pak jsem vše vyluxovala. Soda spolehlivě pohltila veškerý zápach.

Také zapomínáte vyndat prádlo z pračky?

Jsem hlava děravá a ani bych nespočítala, kolikrát jsem přišla do koupelny, kde na mě v pračce už pěkně dlouho čekalo vyprané prádlo. A to je nepříjemné, protože pak všechno zatuchne a ani opakované máchání moc nepomáhá.

Na to mi poradila opět babička fungující trik. K prádlu v takové situaci přidám trochu citronové šťávy a soli a nechám přeprat. A sodou v této krizi také nic nezkazíte. Připomínám její schopnost pohlcovat pachy.

wino na plamy z wina

Citron jako odstraňovač inkoustu, sůl proti skvrnám od vína

Ať už si oblečení zamažou inkoustem děti nebo vy, opět pomůže šťáva z citronu. A to nejen na oblečení, ale třeba i na koženou sedačku.

Na flek od červeného vína zase jděte se solí. Jednejte ale okamžitě. Čerstvou skvrnu nejdřív co nejvíc vysuším papírovou utěrkou a pak ji zasypu solí, kterou pomocí prstů jemně zapracuji. Nechám asi 3 hodiny působit a pak danou věc hodím klasicky do pračky.

Jaký je tedy závěr mého testování? Praní bez chemie možné je, jen na to občas člověk musí vynaložit trochu víc sil. Navíc už se prodává spousta eko pracích prostředků a i ty si v mojí výbavě našly své místo.

Koupelna na modré vlně

Koupelna na modré vlně

Osvěžte koupelnu hebkými ručníky a dalšími doplňky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články