Právě čtete

Malé, ale šikovné. A tak dobré! Pěstujte lesní jahody na balkoně a zapojte i děti…

2590  
Sdílet: 

Malé, ale šikovné. A tak dobré! Pěstujte lesní jahody na balkoně a zapojte i děti…

Věděli jste, že ty pravé, nejchutnější a nejvoňavější plody dává keříček s názvem Fragaria vesca, česky jahodník obecný? Mě tahle informace docela překvapila, protože představa, že na počátku dnešních dokonale pravidelných a obřích jahod stály miniaturní lesní (divoké) jahůdky mi přijde trochu legrační.

18. 3. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Malé, ale šikovné. A tak dobré! Pěstujte lesní jahody na balkoně a zapojte i děti…

Jenže pak jsem je jednou víceméně náhodou koupila na farmářském trhu – a od té doby na ně nedám dopustit. Vyzkoušejte letos lesní jahody i vy, jsem si jistá, že si je zamilujete. A vaše děti budou mít zábavu i se sladkou odměnou.

Pěstování jahodníku je úplná hračka

Lesní jahody jsou nenáročné a vydrží skoro všechno. Klidně se zabydlí v truhlíku na balkoně, v květináči na terase nebo na jakémkoli kousku půdy za domem. Stačí jim alespoň trochu propustná zemina, slunce a pravidelný přísun vody. V horkém létě jim můžete pomoci udržet vláhu díky mulči ze slámy nebo dřevěných hoblin. A když jim občas přidáte trochu hnojiva, budete si užívat bohatou úrodou celé léto.

Kde lesní jahody vzít?

  1. Nejjednodušší a nejspolehlivější je koupit sazeničku v zahradnictví.
  2. Nebo se pro ně zjara vypravte do lesa, ale může se stát, že jahodník si na novém místě nezvykne (ani když ho vyrýpnete s velkým kusem zeminy).
  3. Rostlinky si vypěstujte ze semínek. Když stihnete začít v březnu, máte šanci sklízet letos na podzim, u pozdějších výsevů bude jahodník plodit až za rok.

Ideální je zkombinovat první a třetí možnost, tedy v březnu začít s předpěstováním ze semínek v sadbovači a v květnu pro jistotu zaběhnout na trh nebo k zahradníkovi pro pár vzrostlých sazeniček.

Hračka je to i pro děti

Když se na keříčku začnou objevovat první bílé kvítky, malí zahradníci se budou chodit třikrát denně dívat, jestli jsou na nich včelky a jestli už se náhodou květy neproměnily v jahody. A co teprve když drobné plody začnou červenat, to dětská netrpělivost dosáhne maxima! Naštěstí dozrávají opravdu rychle. I tak se radši smiřte s tím, že vaši potomci občas nevydrží čekat a slupnou zelenou jahodu. S tím se ale počítá, děti ochutnávají i horší věci…

Škola hrou. Tak nějak to Komenský říkal, že? Když pěstování a vyprávění vezmete za správný konec, můžete děti na jahodách naučit spoustu užitečných věcí. Třeba že jídlo neroste v ledničce, že rostlina je živá a vyžaduje péči nebo že zalévat se dá i vodou, která zbyla v konvici po vašem ranním čaji. I z takových maličkostí si děti formují svůj vztah k přírodě a k ochraně životního prostředí.

Lesní versus měsíční

Jsou si hodně podobné, ale úplně stejné nejsou. Měsíční jahody jsou poddruhem divokých lesních jahod. Na balkoně můžete v pohodě pěstovat lesní i měsíční, oba druhy vás odmění záplavou malých sladkých plodů po celou sezonu, zhruba od května do září. Hlavní rozdíl je v tom, že lesní jahody se samy množí pomocí dlouhých šlahounů s mladými sazenicemi (proto jsou perfektní do zahrad nebo pod stromy, kde se rozrostou do jahodových koberců). Měsíční jahody šlahouny netvoří, ale zase udělají bohatý keřík.

Lesní jahoda je největší lahoda

Oproti běžným jahodám je chuť těch lesních mnohem silnější a totéž platí i o vůni a barvě. Plody jsou sice maličké, ale svojí intenzitou vám všechno vynahradí. Nejlepší je samozřejmě jíst slaďoučké a od slunce vyhřáté jahody hned, čerstvé. Tedy pokud na vás něco zbyde. Rudé plody ve tvaru srdíčka také nádherně rozzáří misku zmrzliny, džbán sodovky nebo skleničku prosecca. Na zdraví!

Zdraví ukryté v listech

Ano, čtete správně, využít se dá celá rostlina. Z čerstvých i sušených listů se připravuje fantastický detoxikační čaj. Pročišťuje krev i střeva, pomáhá funkci jater a ledvin, snižuje cukr i cholesterol. Nejsilnější účinky má odvar z mladých světle zelených lístků natrhaných hned na jaře. Doporučujeme nasušit si zásobu i na zimu – listy jahodníku pak můžete namíchat s listy maliníku a ostružiníku, se sušenou kopřivou, mátou, meduňkou nebo s různými květy podle vlastního receptu.

Jak na výraznější chuť odvaru

Dosáhnete jí jednoduchou fermentací. Čerstvé listy jahodníku rozložte na čistou lehce navlhčenou utěrku, pevně srolujte a párkrát přejeďte válečkem na těsto. Jde o to narušit strukturu listů. Zavinuté plátno uložte na tři dny na teplejší tmavé místo a nechte odpočívat. Poté rozviňte a listy dosušte. Hotovo.

Těšit se na ně můžete i za rok

Lesní i měsíční jahody jsou trvalky, když se o ně dobře postaráte, vydrží s vámi spoustu let. Jenom jim musíte zajistit bezpečné přezimování. Pokud máte jahodníky zasazené na zahradě v záhonu, stačí je před zimou vyplít a ostříhat. Ale jestli je pěstujete v truhlíku nebo květináči, je potřeba rostliny ochránit před promrznutím. Můžete je přesunout na nějaké chráněné chladné místo, třeba do sklepa nebo do garáže. Dají se také zakopat do záhonu. Nebo je alespoň dobře přikryjte chvojím a nechte venku. Nebojte, lesní jahody mají ve svých divokých genech touhu přežít všechno. Na jaře zase vystrčí zelené lístky a začnou se chystat na novou jahodovou sezonu.

Vzhůru do zeleně

Vzhůru do zeleně

V nové jarní kolekci najdete vše po jarní a stylové zahradničení.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články