Právě čtete

Vyzkoušela jsem 4 způsoby, jak se zbavit žmolků na oblečení. Který fungoval nejlépe?

23602  
Sdílet: 

Vyzkoušela jsem 4 způsoby, jak se zbavit žmolků na oblečení. Který fungoval nejlépe?

Svetry nosím od podzimu do jara a klidně po nich sáhnu i za chladnějších letních večerů. Teplé oblečení ale bývá často vyrobeno z materiálů, které bohužel snadno žmolkují. Pak vypadá obnošeně a nehezky, takže jsem začala hledat podomácku vyrobené, levné, rychlé a hlavně účinné způsoby, jak se žmolků zbavit.

15. 2. 2024 3 min. čtení Anna Gach
Vyzkoušela jsem 4 způsoby, jak se zbavit žmolků na oblečení. Který fungoval nejlépe?

Internet je studnicí nápadů, ale už jsem poučená a vím, že ne všechny fungují. Letos jsem se rozhodla znovu pustit do boje se žmolky na svých oblíbených svetrech a při té příležitosti pro vás zrecenzovat tipy, které najdu. Svetry odžmolkovávám proto, aby vypadaly pořád jako nové, mohla jsem je nosit déle a nemusela kupovat nové. Dělám to, abych šetřila přírodu, ale také svoje peníze, a proto byl můj cíl jasný ‒ zbavit se žmolků ideálně bez nákladů. Jak to dopadlo?

Do boje s lepicí páskou

První metodou, po které jsem sáhla, byla lepicí páska. Mám ji vždy doma v šuplíku a vypadalo to jednoduše, takže proč ne.

Samotný postup je hračka. Nastříhala jsem pásku na kousky a přitiskla lepivou stranou na svetr. Pak musíte pásku rychle a rozhodně strhnout, trochu jako při depilaci. Tahle metoda odstranila drobné chmýří, ale na větší žmolky, které držely pevně na povrchu svetru, se neosvědčila. Možná potřebuju silnější pásku? Snažím se ale najít způsob, jak se zbavit žmolků s tím, co mám doma po ruce, takže do papírnictví jsem se nerozběhla a posunula jsem se k dalšímu způsobu.

Lepicí pásku má doma skoro každý.

versus

Časově náročné a na větší žmolky neúčinné.

Čas na pemzu

Použití pemzy mi není cizí, u nás v rodině to byla vždycky „nouzovka“, když jsme potřebovali rychle něco odžmolkovat, aby svetr vypadal dobře.

A jak to udělat bez poškození jemných látek? Svetr rozprostřete na rovný povrch, dejte ho třeba na stůl nebo klidně na podlahu. Na pemzu navlékněte pár starých punčocháčů nebo silonek a pak začněte svetr plynulými pohyby „vyčesávat“. Funguje to? U téhle metody je lepší být opatrný a na lepší kousky bych si ji možná odpustila, ale pokud nemáte po ruce nic jiného, funguje překvapivě dobře.

Velmi efektivní a za nízkou cenu.

versus

Když budete příliš tlačit, můžete svetr poškodit.

Další svetr na holení!

Jednorázový holicí strojek poslouží i potom, co jsou vaše nohy perfektně hladké.

Jediné, co musíte udělat, je opět rozložit svetr na rovný povrch a pak ho velmi opatrně oholit. Nesmíte ale tlačit a dávejte pozor, aby se svetr nezachytil mezi čepelky. Pro mě osobně je to metoda, kterou bych použila jedině, kdybych neměla po ruce nic jiného, protože mám strach, abych si svetr nepoškodila. Na jemné látky bych strojek nebrala vůbec, to radši snesu nějaký ten žmolík.

Žiletka nemusí být úplně nová, můžete použít takovou, která by se normálně vyhodila do koše.

versus

Při každém použití poškozuje vlákna materiálu.

Odžmolkovávač do každé rodiny

Jedná se o malé, velmi šikovné a efektivní zařízení, které se vyplatí mít po ruce.

Vím, že jsem slibovala jen domácí metody, ale když jsem hledala možnosti na internetu, narazila jsem taky na elektrický strojek určený přímo na oblečení. A hned se z něj stala velká konkurence pro moji léty ozkoušenou pemzu. Je rozhodně bezpečnější než běžné holítko, protože nepoškozuje vlákna. Další výhodou je fakt, že holicí strojky určené na oblečení mají speciální nádobku, do které se sbírají všechny žmolíky a chuchvalce. Díky tomu je celá operace „obnovy“ šatní skříně rychlá a není potřeba po ní luxovat.

Musím přiznat, že množství způsobů, jak bojovat proti žmolkům, mě překvapilo. Většina z nich jsou ale tak trochu „nouzovky“, když prostě rychle potřebujeme někam jít a vypadat reprezentativně. Nakonec musím za vítěze vyhlásit stroječek. Není drahý a jako jednorázová investice se vám rozhodně vyplatí, protože výrazně prodlouží životnost vašich oblíbených kousků. Žmolky odstraní rychle a nemusíte se bát poškození svetru. Navíc si ho můžu vzít s sebou do kufru nebo kabelky, ve které nezabere moc místa a je vždy připraven k použití. Tak vyřeším nevzhledné chmýří a žmolky raz dva v jakékoliv situaci.

Ležérní elegance nejen do práce

Ležérní elegance nejen do práce

Inspirujte se nápady na stylový začátek jarní sezony.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články