Právě čtete

Jak pečuji o udržitelný šatník, aby bylo oblečení i po letech jako nové

3776  
Sdílet: 

Jak pečuji o udržitelný šatník, aby bylo oblečení i po letech jako nové

Protože chci žít udržitelně a snažím se pamatovat na ekologii, musela jsem se ponořit i do útrob svého šatníku. Zamyslela jsem se nad tím, jak sladit vášeň pro módu a pěkné oblékání s šetrným přístupem k přírodě. I přesto, že moje oblečení není jen to „udržitelné“, jsem ráda, že se výběr udržitelné módy rozrůstá. Co nakupovat a jak se o oblečení starat, aby bylo stále pěkné a dlouho sloužilo?

13. 5. 2022 4 min. čtení Jana Bohutínská
Jak pečuji o udržitelný šatník, aby bylo oblečení i po letech jako nové
Umělé materiály

Často se vyrábí z ropy, výroba je energeticky náročná a znečišťuje ovzduší, oblečení není rozložitelné, uvolňuje mikroplasty.

versus
Přírodní vlákna

Neuvolňují při praní mikroplasty, jsou snáze rozložitelná. Lepší je ekologicky pěstovaná bavlna, len, bambus a například konopí.

Umělé materiály

Umělé materiály jsou obecně z ekologické perspektivy problematické. Mluvím například o polyesteru nebo akrylu, což jsou vlákna vyrobená z ropy. Uvádí se, že umělá vlákna, tedy plasty, tvoří asi dvě třetiny všech našich oděvů. Výroba takového oblečení je energeticky náročná, do ovzduší se při ní uvolňují toxiny a oblečení není biologicky rozložitelné. Navíc se z něj při praní uvolňují mikroplasty, které znečišťují vodu, půdu i vzduch.

Přírodní vlákna

Neuvolňují při praní mikroplasty a jsou snáze biologicky rozložitelná, pokud v nich nejsou syntetické příměsi, což je jejich výhoda. Ani v tomto případě ovšem nemizí všechna ekologická dilemata. Velké potíže jsou s bavlnou, která je při konvenčním pěstování extrémně náročná na vodu a také se chemicky ošetřuje, což degraduje vzduch, půdu i vodu. V tom je určitě lepší organická bavlna, která je ekologicky pěstovaná obejde se bez obrovského množství chemie a je také šetrnější k cenným vodním a půdním zdrojům. Z porovnání s konvenční bavlnou vychází z pohledu ekologické stopy jako vítěz také len, bambus a určitě konopí.

Jak se v tom vyznat a co nakupovat, když se chci oblékat udržitelně?

Když už kupuji oblečení a především doplňky z umělých materiálů, sáhnu raději po těch, které jsou z recyklovaných nebo upcyklovaných textilií.

K recyklaci se využívají samotné textilie i vytříděné plasty, které se roztaví a znovu použijí na výrobu polyesterových vláken. Příkladem je polyester recyklovaný z PET lahví nebo vlákno Econyl® ze zbytků koberců a dalších textilií. Recyklace redukuje odpad, snižuje množství oxidu uhličitého uvolněného do ovzduší a přináší energetickou úsporu. Uvolňování mikroplastů při praní je ale problémem i u recyklovaných umělých materiálů.

A recyklace se týká i přírodních textilií – znovu jde využít použitý kašmír i alpaku a recyklovat bavlnu, čímž se šetří voda. Při nákupu také upřednostňuji organickou bavlnu před konvenčně pěstovanou.

Zajímavé nákupní možnosti nabízejí nové materiály, které vznikají díky inovacím. Příkladem z Tchibo jsou lyocellová vlákna. Vznikají tak, že se upcyklují zbytky bavlny a smíchají se s celulózou z certifikovaného lesního hospodářství. Překvapilo mě, že se dají textilní vlákna vyrobit třeba i z kávové sedliny neboli lógru, který zbyde, když si pochutnáte na voňavé kávě. Věděli jste to?

Jak pečuji (nejen) o udržitelnou módu, aby dlouho vydržela

Jedna věc však je vybavit si skříň z hlediska materiálů udržitelnou módou a jiná věc je nezničit předčasně oděvy špatnou péči. Mám pro vás 5 pilířů péče o oblečení z udržitelných přírodních materiálů, aby dlouho vydrželo jako nové:

1. S péčí o oblečení začínám při nákupu.

Nakupuji kvalitní oblečení a dívám se na materiál, ušití a celkové zpracování, aby se kvůli odfláknutým švům hned nepáralo. Udržitelná móda někdy sice stojí o trošku víc peněz, ale oblečení vydrží déle než jednu usmolenou sezónu, po níž se stane těžko řešitelným odpadem. Místo impulsivního nakupování si šatník promyšleně skládám.

2. Peru s rozmyslem

Praním se oblečení opotřebovává a tak k němu přistupuji s rozmyslem. Neperu pokaždé, když si nějaký kousek z organické bavlny, konopí nebo lnu vezmu na sebe, navíc právě oblečení z přírodních materiálů je i prodyšnější a při nošení tolik nehrozí, že si ho hned propotím. Pomůže, když ho prostě pokaždé na vzduchu trochu vyvětrám. Navíc, když neperu každý den, šetřím logicky i vodu a energie.

Jak na načichlé oblečení?


Když mi například v restauraci načichne oblečení kuchyní, ale jinak by vyprat nepotřebovalo, kromě vyvěšení na vzduch nebo na topení se mi osvědčilo ho před tím pomocí rozprašovače lehce postříkat koncentrovanou směsí vody a vodky. Kdysi mi tento tip poradila kamarádka a vážně funguje. Také dělává to, že oblečení zavře na nějakou tu chvíli do neprodyšného sáčku spolu se zrnky kávy. To jsem ale zatím nezkoušela, nechám to na vás.

3. Správná technika praní

Odpověď na otázku „jak správně prát?“ zní: naruby, když to jde tak ve studené nebo vlažné vodě a ždímat na menší otáčky. Na cedulkách u oblečení je uvedená maximální teplota praní, to ale neznamená, že ji musíte nutně dodržet.

  • Organické bavlně k praní bohatě stačí teplota do 30 ºC, lnu maximálně čtyřicítka.
  • Využívám i eko nebo zkrácené programy praní. To ale neplatí pro spodní prádlo, ponožky a ručníky, které peru při vyšší teplotě.
  • Šetřím s pracím prostředkem a používám ekologický.
  • Můžete si nakoupit i speciální ochranné sáčky, v nichž se v pračce perou podprsenky.
  • Speciálně u lnu je lepší úplně se vyhnout ždímání v pračce, nebo ždímat jen velmi opatrně na pomalé otáčky, aby se oblečení nezdeformovalo.
  • Nepoužívám aviváž, nebo jen střídmě. Některé materiály může ničit (hlavně ručníky, funkční prádlo apod.).
  • Věším hned po vyprání. To asi nemusím zmiňovat, ale asi každý někdy zapomněl, že mu doprala pračka.

4. Některé kousky peru jen v ruce

Někdy je lepší přeprat oblečení v ruce, než ho natřásat v bubnu pračky. Týká se to hlavně jemného prádla a pružných textilií, třeba těch z recyklovaného polyesteru doplněného lycrou.

5. Nepřeháním to s žehlením a sušičkou

U přírodních a pružných materiálů, o které se chci starat co nejšetrněji, se vyhýbám sušičce i žehlení. Zpravidla stačí oblečení dobře vyvěsit. Příjemným efektem této praxe je také úspora času. Když přeci jen uvažuji, jak žehlit, omezím se na nezbytně nutnou míru a žehličku nepřehřívám. Suším prádlo na čerstvém vzduchu, když mám možnost, dávám však zároveň pozor na přímé slunce, které zbytečně vyšisuje barvy.

A můj tip na závěr? Obzvlášť přírodní materiály perte zásadně v dobře udržované pračce, kterou občas vyčistíte octem nebo jedlou sodou a vždy po praní necháte pootevřená dvířka, aby se uvnitř nezačala z vlhka tvořit plíseň.

Udržitelnost v Tchibo

Udržitelnost v Tchibo

Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.

Více informací
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články