Právě čtete

Jak na praní jemného prádla? 5 triků, které jste možná neznali

22037  
Sdílet: 

Jak na praní jemného prádla? 5 triků, které jste možná neznali

Většina z nás tomu nepřikládá moc velký význam. Při běžném praní jen vytřídíme oblečení podle barev a o zbytek se už postará vhodný prací program v kombinaci s pracími prostředky. Někdy ale stačí udělat malý krůček navíc a prádlo i po několikátém praní může vypadat pořád jako nové.

2. 5. 2020 3 min. čtení Redakce
Jak na praní jemného prádla? 5 triků, které jste možná neznali

Kolikrát už se vám stalo, že jste zvolili špatný program na pračce a srazil se vám svetr? A jak dlouho vaše nová bílá podprsenka vydržela doopravdy bílá? S přehmatem při mačkání tlačítek na pračce nebo se zatoulanou černou ponožkou v bílé hromádce vám sice nepomůžeme, ale spolu se sledujícími na našem Facebooku jsme dali dohromady několik vyzkoušených tipů, které dokáží spoustu vašich oblíbených kousků zachránit nebo prodloužit jejich životnost.

Oblečení s knoflíky? Před praním je rozepněte

Při praní oblečení s klasickým zipem je lepší zip úplně zapnout, protože se může točením v pračce poškodit. Stejně tak je potřeba zapnout suchý zip, aby se nechytil na některé další oblečení a nezatrhl nitky. U knoflíků je ale všechno jinak!

„U oblečení s knoflíky platí jednoduché pravidlo. Před praním je vždy rozepněte, ať už jde o košili nebo váš oblíbený pletený svetřík. V opačném případě se mohou knoflíky odtrhnout nebo se oblečení může nepříjemně roztáhnout a zdeformovat.“ ‒ Ivana K.

Tenisáky do pračky? Trik pro nadýchané výplně

Možná by vás to ani ve snu nenapadlo, ale při praní se vám mohou hodit i tenisové míčky nebo jiné kuličky podobné velikosti. V obchodech dokonce seženete i produkty přímo k tomuto účelu vyrobené.

„Při praní zimní větrovky nebo plyšových hraček přidávám do pračky tenisové míčky. Výplň se díky nim nespojí dohromady.“ ‒ Veronika G.

Jak zařídit zářivě bílou? Hledejte v kuchyni

I když člověk pečlivě vytřídí prádlo podle barev, stejně bílá někdy časem ztratí na kráse. Nejčastějším problémem jsou žluté skvrny od potu nebo to, že bílá prostě postupně zašedne. Můžete si pomoci výrobky z drogerie přímo k tomu určenými, nebo sáhněte po některém z pomocníků, které většina z nás mívá běžně v kuchyni.

„Hrnek octa rozjasní barvu malého množství bílého prádla. Chcete košile a trička zbavit skvrn od potu? Nalijte trochu octa přímo na skvrnu, vetřete ho do látky a teprve poté perte oblečení v pračce.“ ‒ Hana Š.

Kromě octa pomáhá například také jedlá soda. Stačí trošku přisypat k pracímu prášku, případně pokud je prádlo opravdu zašlé, můžete ho nechat ve vodě se sodou před praním namáčet několik hodin.

Jemné spodní prádlo? Zavřete ho do síťky

Háčky na podprsenkách se v pračce snadno zachytí do tkanin s hrubším vzorem a tím je mohou poškodit. A naopak – jemné spodní prádlo to zase často odnese během praní s většími kusy oblečení. Existuje na to snadné řešení.

„Já mám na podprsenky pytlíky ze síťoviny, které jsem si sama ušila. Babička je zavazovala do plátěného vaku.“ ‒ Kristina J.

Prací sáčky si nemusíte šít jen sami. Prodávají se v různých velikostech a provedeních, případně je můžete nahradit pracími košíčky. Jsou skvělé i proto, že zachytí případnou uvolněnou kostici z podprsenky, která by jinak mohla porouchat pračku.

Aviváž a sušička? Někdy může napáchat neplechu

Některým druhům prádla sušička vůbec nevadí a naopak jsou díky jejímu použití příjemnější. Ale ne všechny typy prádla, které mají sušičku na štítku pro zacházení „povolenou“, se do ní opravdu vyplácí dávat. A stejně tak je to i s aviváží.

„Na spodní prádlo by se neměla používat aviváž. Pokud je to bílé spodní prádlo, nechávám ho 5 minut namočené ve vlažné vodě s jemným práškem a až pak vložím do bubnu pračky. Nejlepší je nedávat ho do sušičky ani k radiátoru, případně ani na žhavé slunce, pokud nechcete přijít o barvy nebo mít na prádle ‚vypálené‘ skvrny.“ ‒ Kateřina L

Ať už perete cokoliv a v jakékoliv barvě, vždy je důležité nejen dodržet vše podle instrukcí na cedulce, ale také mít čistou pračku a hlavně nepřeplnit buben. Namačkané prádlo se pravděpodobně špatně vypere i vyždímá. Rozhodně to ale v rámci šetření vodou neznamená prát přehnaně malé množství prádla, tedy pokud nemáte chytrou pračku, která si dokáže odměřit potřebné množství vody podle váhy oblečení. :-) A jaké je tedy „to“ správné množství? Ideálně takové, aby se vám mezi prádlo a stěnu bubnu pračky vešla ruka.

A jaké jsou vaše triky, aby vám prádlo mohlo dělat radost mnohem déle?

Dámské spodní prádlo

Dámské spodní prádlo

Vyberte si spodní prádlo na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články