Právě čtete

Kluci, muži, pánové… Staráte se o svoji pleť? Měli byste!

1840  
Sdílet: 

Kluci, muži, pánové… Staráte se o svoji pleť? Měli byste!

Stejně jako u žen, i u mužů je velmi důležité, aby se o svou pleť pravidelně starali. Nikdo z nás přece nechce ve 30 vypadat na 50. Nebo snad jo? Mně je 32 a pokaždé, když někomu tohle číslo řeknu, spadne mu brada. Většina mi tipuje 26. Čtěte dál a nechte mě vás přesvědčit o tom, že péče o pleť není žádná ztráta času, naopak vás o nějaký ten rok a spoustu vrásek ušetří!

20. 6. 2024 4 min. čtení František Čech
Kluci, muži, pánové… Staráte se o svoji pleť? Měli byste!

My muži máme tendenci tuhle část našeho těla trochu zanedbávat – prostě jen umýt obličej, oholit a je hotovo. Já vám ale vysvětlím, proč byste jí měli věnovat stejnou péči, jako třeba čištění zubů nebo oblékání.

Lék proti stáří?

Spousta mužů má vůči tzv. skincare předsudky, protože tuhle disciplínu přisuzují především ženám. O pleť by ale měl pečovat každý z nás, komu není lhostejné zdraví pleti a hlavně to, jak ve výsledku vypadá. Kdysi jsem slyšel někoho říkat, že čím dřív člověk začne, tím mladší pleť si fixuje. Jinými slovy, když se o svou pleť intenzivně začnu starat v 25, pravděpodobnost, že budu vypadat v obličeji podobně ještě několik let, se ohromně zvýší a oddálí se i krize středního věku. (Každý chlap je tak trošku ješita a i když to pod hrubou slupkou tvrďáka není vidět, přibývající vrásky mu v zrcadle neuniknou, o suché pleti bude vědět i bez odrazu obličeje.)

K pěkné pleti samozřejmě pomáhá i dostatek spánku, dodržování pitného režimu, dobrý jídelníček, nekouřit,… Zkrátka všechny zásady zdravého životního stylu.

Začátky mojí skincare byly kostrbaté. Věděl jsem, že je potřeba se o pleť starat, tam ale moje znalost této problematiky končila. Občas jsem si něco koupil a zkoušel, co to udělá. Očividně jsem už v té době měl při své intuitivní volbě šťastnou ruku a s většinou produktů jsem byl víceméně spokojen (jo a to drahé sérum s hadím jedem jsem naštěstí vyhazovat nemusel!). Zlomový okamžik ale nastal ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že mám suchou pleť a fungují na mě úplně jiné produkty než na lidi s mastnou pletí. Proto je zásadní vědět, jakým typem pleti mě příroda obdarovala a podle toho se zařídit. Ve všech případech a typech pletí je potřeba – jak říká moje kamarádka kosmetička – HYDRATOVAT, HYDRATOVAT, HYDRATOVAT, a to nejen vnitřně!

Moje každodenní péče o pleť krok za krokem

Ráno začínám sprchou a nevynechávám ani obličej. Používám speciální mycí přípravek přímo na obličej (pokud ale máte po ruce sprchový gel, je to lepší než nic :-)). Během sušení těla vynechávám obličej. Vodu, kterou na něm mám, nechám přirozeně vsáknout. Správnou hydratací to totiž všechno začíná.

Hned jak mi obličej uschne, nanesu multi peptidové sérum, které podporuje hydrataci a zmírňuje příznaky stárnutí (značek je spousta, doporučuji prostudovat). Stačí pár kapek na dlaň, které pak rovnoměrně rozetřu po obličeji a krku.

Jakmile se sérum vstřebá, nanesu na obličej hydratační krém. Dávám mu čas, aby se dostatečně vpil. A proč vlastně potřebuju ještě hydratační krém, když jsem obličej hydratoval ve sprše? To proto, že vodu, kterou v pokožce už máte, hydratační krémy podrží déle, takže je pleť pěkně vypnutá.

I muži chtějí během dne zazářit, proto má v mé rutině místo i sérum s vitamínem C. To totiž umí rozzářit pleť, která nebude vypadat unaveně a nevýrazně. Já si dávám 3 kapky (tvář, druhá tvář a čelo), rozetřu a voilà.

Nezapomínám ani na krém na oči. Používám kombinaci retinalu s výtažkem z ženšenu, díky kterým se mi netvoří vrásky a pleť zůstává hluboce hydratovaná i v tomhle citlivém místě.

Poslední (a určitě nejdůležitější) částí tohohle procesu je SPF. Tahle zkratka pro „sun protection factor“ je jen košatější označení pro ochranný krém před UV zářením, bez kterého z bytu už nevylezu.

Sluneční paprsky hrají hlavní roli v předčasném stárnutí pleti, vzniku vrásek a pigmentových skvrn. To samozřejmě neznamená, že máte přestat chodit na sluníčko a zalézt do jeskyně. Spíš jen to, že je potřeba se před ním dostatečně chránit, a to nejen v létě, ale i v zimě, nebo když je pod mrakem. A co si budeme, muži nemají hroší kůži – jsou ze stejného těsta jako ženy. A proto by se měli před slunečním zářením chránit stejně.

I když celý tenhle proces možná vypadá jako půlhodinová záležitost, zdání klame – za 5 minut mám hotovo. A stejně jako u každého nového návyku i tady stačí vydržet 30 dní a nebudete chtít opustit koupelnu, dokud nebudete dostatečně hydratovaný.

Večer skincare rutina pokračuje

Po celém dni je obličej zanesený špínou, mastnotou a potem, takže je potřeba ho opět pořádně umýt gelem na obličej. K tomu existuje mnoho různých přípravků (doporučuju vybírat podle typu pleti.) I kdyby se vám nechtělo dělat večer nic dalšího, tohle je nutnost!

Pak přichází na řadu sérum s retinolem. To minimalizuje póry, zjemňuje strukturu pokožky a zmírňuje pigmentaci. Navíc – retinol a sluníčko se nemají v lásce, takže je lepší si ho dát na noc.

No a aby pleť byla hydratovaná i přes noc, je dobré použít ještě noční hydratační krém. Já osobně ho vynechávám, protože mi není příjemný, ale zmínit jsem ho musel, protože ve večerní rutině by své místo mít měl.

Pro ještě lepší výsledky doporučuju nastudovat něco o guashe, rollerech a masážích obličeje. Nejen že je to opravdu účinné, ale navíc je to fakt příjemné.

Zkuste taky tzv. face icing – masáž obličeje ledem. Tuhle pomůcku doma najde snad každý.

Důležité je začít!

Pokud jste se dočetli až sem a cítíte se zahlceni informacemi o tom, kolik byste toho v koupelně měli mít, buďte v klidu. Stejně tak, jako Řím nebyl postavený za den, i vy si můžete svou rutinu vytvořit postupně. Pořiďte si zatím třeba jen SPF, používejte ho měsíc a potom přidejte další produkt k těm, co už máte. Uvidíte, že za chvíli budete mistry v péči o svou pleť stejně jako vaše ženy a „sérum proti vráskám“ pro vás už nebude sprosté slovo. A nezapomeňte – čím dřív začnete, tím mladší budete za pár let vypadat.

Vzdušněji už to nejde

Vzdušněji už to nejde

Volné, lehké a pohodlné noční i spodní prádlo na letní teplé dny

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články