Právě čtete

Hezké fotky nemusí mít jenom modelky! Postavte se před foťák se sebevědomím.

2064  
Sdílet: 

Hezké fotky nemusí mít jenom modelky! Postavte se před foťák se sebevědomím.

Chtít mít pěkné fotky z dovolené není žádná malichernost. Jsou to vzpomínky a taky to, čím se rádi pochlubíme kamarádům a známým, ať už osobně, nebo na sociálních sítích. Pokud máte ale z focení blok, necítíte se před foťákem dobře, nebo prostě nevíte, co sakra s rukama, mám pro vás pár tipů.

5. 5. 2023 3 min. čtení Linda Stárková
Hezké fotky nemusí mít jenom modelky! Postavte se před foťák se sebevědomím.

Hoďte stud za hlavu

Jestli se stejně jako já necítíte úplně příjemně v situacích, kdy na vás kouká hromada lidí, může být focení u památek trochu problém. Když už se k tomu přemluvíte, naběhnete na místo, snažíte se být co nejmenší a schovaní, necháte fotografa dvakrát cvaknout a už zase utíkáte pryč.

A pak doma litujete, že nemáte hezčí fotku. Já to moc dobře znám, protože dovolených, ze kterých nemám jediný slušný obrázek, jsem zažila spoustu. Bude trochu náročnější naučit se řídit radou, kterou vám teď dám (a nebude to, že se máte narovnat a vystrčit bradu), ale prostě se musíte naučit říkat si NO A CO. Většina lidí chce mít hezkou fotku s Eiffelovkou nebo na pláži a není žádná ostuda dát si na tom záležet a věnovat tomu trochu času. Navíc mi věřte, že všichni mají spoustu práce s vlastním pózováním a soustředí se na sebe – v tom nejlepším slova smyslu, zkrátka – nikoho nezajímáte. Pózujte si do aleluja, protože nikoho z té jedné romantické kavárny v zapadlém italském městečku už nejspíš nikdy v životě neuvidíte.

jak sedět na fotkách

Vytvářejte tvary a nebojte se je trénovat před zrcadlem

Jestli existuje jedna dobrá rada pro pózování, bude to určitě vytváření trojúhelníků. Když stojíte rovně, budete vypadat i s perfektní postavou jako nákres těla z učebnice biologie. Stačí ale dát ruku v bok, nebo nohu do strany a tadá! Tělo má najednou tvar. Často vidíte, že ten tvar je právě trojúhelník, skrz který je vidět za vás.
jak se nechat vyfotit

Pět základních tipů:

1. Ramena dolů, bradu nahoru!

Tohle by vám určitě poradil i váš fyzioterapeut, ale na fotkách to obzvlášť skvěle vynikne. Budete okamžitě působit sebevědoměji! Jako někdo, kdo se věnuje baletu vám můžu říct, že tohle je dobrá rada nejen na focení.

2. Spartakiáda paží

Nevíte, co s rukama? Hlavně je nemějte připažené. Zkuste si dát jednu v bok, chyťte se popruhu kabelky, přidržte si sluneční brýle na hlavě, zajeďte si prsty do vlasů, nebo třeba překřižte ruce a obejměte sami sebe. Nebojte se je klidně zvednout i nad hlavu! Rekvizity, jako je právě kabelka nebo sluneční brýle, vám nabízí jednoduchý způsob, jak se vyhnout prkenné póze.

3. Kam se mám sakra dívat?

Pamatujte si, že se nemusíte nutně koukat zpříma do čočky. Já se třeba sama sobě vůbec z anfasu nelíbím, takže vždycky nastavím směrem k čočce nějaký poloprofil a klidně se i dívám do dálky před sebe. Fotka tak působí o trochu míň strojeně, i když vlastně velmi strojená je.

4. Blízko, nebo daleko?

Platí, že co dáte blízko k fotoaparátu nebo natočíte přímo do objektivu, to bude vypadat větší. Proto doslova pokaždé na fotkách vystrkuju jednu nohu (když sedím, tak obě) dopředu před sebe. Díky tomu mám nožky dlouhé jako modelka. Kdo chce naopak třeba schovat trochu širší boky, tomu doporučuji natočit spodní polovinu těla pryč od kamery a horní narovnat přímo, což ten poměr boků a ramen trochu vyrovná.

5. Pozor na světlo

Umět se správně natočit za světlem mě naučil můj kamarád fotograf a od té doby z toho těžím. Zkuste si být vědomi toho, jak světlo dopadá na váš obličej a natáčejte se proti němu, abyste se vyhnuli temným stínům pod očima. Pozor ale, na ostrém poledním slunci vynikne úplně všechno, i to, co nechcete. Měkké, rozptýlené světlo funguje oproti tomu skoro jako Photoshop. Když se postavíte do polostínu, zmizí všechny ostré linky a taky se nebudete šklebit do čočky. Úplně speciální je takzvaná zlatá hodinka, během které vypadá skvěle každý. Je to první a poslední hodinu slunečního denního svitu, kdy měkké zlatavé světlo udělá na každé fotce úplná kouzla.

Jak vycvičit fotografa

Ani Heidi Klum ale nebude mít nádherné fotky, když fotograf omylem strčí prst před čočku, nebo vybere úhel, který i supermodelce udělá druhou bradu.

Tip:


Pokud máte opravdu vysněnou fotku, ale na dovolené je s vámi jen tetička, která opravdu nechápe, co po ní chcete, prohoďte si role! Postavte ji na své místo do podobné pózy, vyfoťte ji a ukažte jí přesně, o jaký výsledek vám jde. Vizuální předloha pomůže i těm nejmíň zkušeným fotografům.

Pryč jsou doby analogu, kdy člověka každý obrázek něco stál a neplýtvalo se. Pokud fotíte na mobil nebo digi foťáček, rozhodně poproste svého „fotografa” o víc snímků. Vsadit všechno na jednu kartu se totiž málokdy vyplatí. Když se necháte cvaknout alespoň pětkrát a pokaždé malinko změníte pózu nebo jen úhel hlavy, aspoň jednu dobrou fotku nakonec určitě vyberete.

Takže hlavu vzhůru a určitě se to povede!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články