Právě čtete

Je mi 30 a jsem šedivá. Proč vlasy ztrácí pigment a co se s tím dá dělat?

20300  
Sdílet: 

Je mi 30 a jsem šedivá. Proč vlasy ztrácí pigment a co se s tím dá dělat?

Před lety jsem coby hairstylistka česávala nevěsty a svatebčany – a překvapilo mě, že na rozdíl od českých jsou prakticky všechny nastávající tchyně z Británie či Německa šedovlasé. A vůbec to nebylo na škodu. Naopak! Od té doby nad prošedivělými vlasy přemýšlím jinak.

21. 7. 2021 4 min. čtení Olga Sládková
Je mi 30 a jsem šedivá. Proč vlasy ztrácí pigment a co se s tím dá dělat?

Vlas je keratinová struktura s kanálkem uvnitř, vyrůstá z vlasové cibulky. A tam se dějí divy – na základě genetiky se vlas plní mixem tmavého a červeného barviva. V určitou chvíli tento proces ustane a vlas roste bezbarvý, dutý. Protože se na něm stejně jako na mléčném skle láme světlo, vypadá jako bílý a v mixu s pigmentovanými vlasy to pak dělá šedý efekt.

Co způsobuje „vypínání“ pigmentu?

Základní důvod je genetika. Někdo má konec naprogramován dříve, jiný později. Ani geny ale nejsou všechno. Zatímco já na sobě ještě šediny nepozoruju, má mladší sestra už jich pár desítek napočítá.

Za šedivění mohou i známí škůdci urychlující stárnutí. Pokud jste někdy ze zoufalství zvolali otřepané „Já z tebe snad zešedivím!“, měli jste v zásadě pravdu. Stres a starosti šediny přivolávají a k bílým vlasům se jde také prokouřit či propít. Vliv může mít i nedostatečná výživa.

Třetí skupina původců je nejméně častá, ale závažnější. Ztráta pigmentace může souviset s úrazy či onemocněními. Pokud se vám zničehonic (zvláště v nižším věku) někde objeví bílý pramen, stojí za to nechat si své zdraví proklepnout u lékaře.

„Vlasy mi začaly šedivět přesně ve dvaceti letech. Nejdříve to začalo pár šedinami, které jsem nejčastěji vytrhla pinzetou. Ale na tohle pozor, opravdu zde platí pravidlo, že vytrhnete jeden a další přijdou na pohřeb.“ – Iva Š.

Proč se barvíme?

Když jsem byla malá, znala jsem osobně jedinou šedovlasou ženu – mou venkovskou prababičku. Coby ročník 1918 byla svědkem převratných změn v pojetí ženského účesu.

Zatímco její maminka si dlouhé vlasy zakrývala čepcem a šátkem, dcera a snachy si je barvily, stříhaly a trvale ondulovaly.
Tak radikální zlom u nás způsobil souběh dvou věcí. Pokrok v chemii a nástup komunistického režimu. Tlak na odstranění všeho starého coby zpátečnického a zavedení „moderní mladé socialistické kultury“ způsobil, že se šedé vlasy staly symbolem překonané minulosti a vhodné byly snad jen pro venkovské babičky sypající zrní teď už družstevním slepicím.

Prošedivělý účes se u žen na dlouho stal symbolem zastaralosti, chudoby i lenosti pečovat o sebe. Žádný div, že pak se jim vyhýbal každý, kdo mohl.

Co se hodí vědět, než se vrhnete do barvení šedin

Pokud se rozhodnete své šediny barvit, kadeřník ani nemrkne okem a každá drogerie vám nabídne pestrou paletu barev a přelivů syntetického i přírodního původu.

Postupně zjistíte, že henna vám bílé vlasy obarví na jiný odstín než ty pigmentované a že i pod přelivem bude rozdíl v barvě patrný, zatímco dokonalého, byť helmovitého efektu dosáhnete s tmavými plně krycími barvami. Po čase zaznamenáte i to, že šedivé vlasy rostou asi o 8 % rychleji a že vám, zejména pokud se barvíte na tmavo, přílišnou prodlevu mezi barveními nedovolí.

„Mé přírodní vlasy jsou tmavě hnědé, první šediny jsem proto nesla velmi špatně. Když jich přibývalo, začala jsem se barvit – a jak jinak než barvou z drogerie. Postupem času jsem se musela barvit snad každý měsíc. Po pár letech jsem dostala rozum a svěřila svou černo-šedivou hřívu profesionálům. Nicméně i k nim jsem musela chodit dost často na dobarvování, tak jsem se jednoho dne rozhodla, že to prostě nechám být a barvit je úplně přestanu.“ – Iva Š.

Možná přijde den, kdy vás barvení přestane bavit. Co dál?

K přirozeným odstínům se nevrátíte úplně snadno. Doporučuju objednat se ke kadeřníkovi a na dobu čekání pořídit korekční řasenku na odrosty. Kadeřníka předem informujte o svém záměru a nechte si potvrdit, že do toho půjde.

Připravte se na několik hodin v kadeřnickém křesle a dotazy na téma jak často a čím jste si vlasy barvila. Kadeřník se podívá na vaše přirozeně barevné odrosty, vybere jim co nejpodobnější odstíny a namíchá odbarvovací lázeň, kterou z vlasů postupně stáhne předchozí barvy.

Až potom vlasy (včetně odrostů) nabarví do přirozenějších tónů a ostříhá to, co už zachránit nelze. Stahování barvy je náročný proces a zejména krabičky z drogerie opravdu drží – v délkách vlasů máte takové barvy klidně i desítky vrstev. Asi za dva měsíce uvidíte, jestli se kadeřník trefil, nebo se potkáte na dalším sezení.

„S přirozenou, už převážně šedo-hnědou hřívou jsem se sžila během pár měsíců, jakmile zmizely odrosty a šediny vyplnily celou délku. Hodnotím to jako dobrý krok jak pro svou peněženku, tak pro sebe osobně. Navíc se mi dost často stává, že se mě někdo zeptá, kam chodím ke kadeřníkovi, že mám tak skvělé melíry. Tak jen s úsměvem odpovím, že mým kadeřníkem je život. :-) A já mám ráda svůj život takový, jaký je – i s šedinami na hlavě.“ – Iva Š.

Krásný život s nebarvenými vlasy – jak s nimi zacházet?

Nepigmentované mají trochu jinou strukturu a vlastnosti než ty s pigmentem. Protože jsou v podstatě duté, snáze se poddávají stylingu. Budou vám na nich lépe držet vlny i foukaná. Zároveň jsou lehčí, takže méně plihnou. Navíc odráží světlo, a pokud jich není 100 %, účes působí plnějším dojmem.

Snadná úprava má (pokud si plánujete zachovat dlouhou hřívu) i své nové nároky. Bílé vlasy jsou křehčí a sušší a vyžadují jemnější zacházení. Pokud nechcete mít účes typu „sněhová bouře“ a ulámané konečky, budete muset sáhnout po vyživujících produktech a zapomenout na drhnutí ručníkem nebo žehlení ještě vlhkých vlasů.

Nulová přirozená pigmentace vlasu má ještě jeden nepříjemný aspekt – náchylnost ke žloutnutí. Proto, zejména pokud kouříte nebo se pohybujete v zakouřeném či jinak znečištěném prostředí, stojí za to používat hloubkově čisticí šampony, ideálně ty speciálně na šedé vlasy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články