Právě čtete

Proč a jak se nestydět jít do plavek? Pomůžou fígle s pareem i fakt, co všechno naše tělo už zmáklo

8217  
Sdílet: 

Proč a jak se nestydět jít do plavek? Pomůžou fígle s pareem i fakt, co všechno naše tělo už zmáklo

Letní sezóna je tady a s ní i příležitost užívat si slunce, pláž a přírodu. Ale co když se trochu stydíte odhalit svoje křivky JENOM v plavkách? 

18. 6. 2024 4 min. čtení Viola Černodrinská
Proč a jak se nestydět jít do plavek? Pomůžou fígle s pareem i fakt, co všechno naše tělo už zmáklo

„Mám celulitidu, jsem moc bílá, mám moc široká lýtka a moje paže už taky nejsou tak hubené jako dřív… Mám povolenou kůži na břiše, která se mi po porodu ani přes pravidelné cvičení už do původního stavu nevrátila…“ Tyhle myšlenky se mi vynoří v hlavě snad pokaždé s příchodem plavkové sezóny. Už od zimy se těším na dovolenou u moře nebo víkend u vody, ale jakmile dojde na vysvlečení do plavek, nadšení je tatam…

Možná to taky znáte. Stojím na koupališti v jedno- nebo dvoudílném oděvu, ve kterém jsou mnohdy vidět i ty největší detaily, jako třeba pupínky po holení v tříslech nebo naopak neoholené chloupky, a možná si říkáte „až se opálím, bude to dobrý“. Navíc všichni tady jsou přece odhalení, takže můžu být v klidu. ALE vždycky si říkám, jak by to vypadalo, kdybychom všichni na ulici chodili jen ve spodním prádle. Styděli bychom se? Bylo by normální se aspoň trochu zakrýt? Kéž bychom žádné takové věci nemuseli řešit a mohli se (a to i muži) naprosto svobodně válet u moře, chodit jen tak v plavkách na kávičky a obědy, aniž bychom pořád mysleli na to, co nám kde kouká a přetýká!

Naučila jsem se pár věcí, které mi tahle moje letní trápení ulehčily. Třeba pomůžou i vám.

  1. Plavky můžeme doplnit o nějaký ten stylový kousek, který zakryje přesně to, co chcete, aby bylo zakryté. A nemám na mysli pončo v délce po kotníky nebo domácí župany.
  2. Naučte se přijmout sama sebe. To je daleko těžší než sehnat správnou velikost plavek a taky je to mnohdy běh na dlouhou trať. Jenže si zkuste představit den, kdy na sobě nic, ale opravdu vůbec nic nekritizujete a cítíte se dobře taková, jaká jste. To by byla jízda, co?

Mám pro vás tip: Oceňte své tělo

Zkuste se místo toho, jak vaše tělo vypadá, zaměřit na to, jakou funkci pro vás plní.

Co všechno už dokázalo a jak vám umožňuje prožívat život. Moje tělo například dělalo sportovní gymnastiku, díky níž má v pětatřiceti stále skvělý rozsah i flexibilitu, odnosilo zdravé krásné dítě, zažilo několik operací a momentálně jeho prostřednictvím můžu učit jógu. Kde v tomhle výčtu stojí ty jizvy po operaci žlučníku nebo povolená kůže na břiše? Nikde. Přesně tak. Oproti tomu, co už jsem ve svém těle dokázala, jsou tohle maličkosti. Není jednoduché začít o svém těle přemýšlet takhle, ne vždy to jde, jsou horší i lepší dny, ale rozhodně je to něco, s čím se dá dlouhodobě pracovat. Stačí si uvědomit „maličkosti“, jako že vás vaše tělo každý den nese. Od probuzení po usínání. Dovede vás, kam chcete, pomůže vám zrychlit nebo zpomalit, když to potřebujete. Stojí vždycky při vás. Možná se vám pak v zrcadle to trochu povadlé bříško nebude zdát tak strašné a možná se ho časem dokonce naučíte mít rádi.

A ještě jedna rada. Nekoukejte tolik na sociální sítě. Fakt. A pokud už jinak nedáte, pokaždé, když najdete na Instagramu fotku „perfektně“ štíhlé modelky s plochým bříškem už dva týdny po porodu, zanalyzujte, jak to na vás působí. Cítíte se méněcenné? Chtěly byste taky takové bříško? Nebo je vám to úplně fuk? Pokud si kvůli tomu připadáte méněcenné, není nic jednoduššího než danou osobu přestat sledovat! Místo toho se můžete zaměřit na profily lidí a značek, které jsou pro vás inspirativní a bezpečné – nebudete kvůli nim drasticky hubnout nebo se snažit vypadat jinak, než vypadáte. Zkuste mrknout třeba na účet americké influencerky Danae Mercer, která bez obav fotí a natáčí své tělo v různých, někdy méně lichotivých pózách a ukazuje, jak to vypadá, když to břicho nezatáhnete, nenarovnáte se a prostě se vyfotíte tak, jak zrovna jste. A světe, div se, žádná hrůza to není.

Zakrýt, co je potřeba, vyzdvihnout, co se nám líbí

Existuje hodně možností, jak jít do plavek, zakrýt to, co nechci, aby bylo hned na očích, a zároveň u toho vypadat stylově. Kolikrát ani nejde poznat, jestli je to vážně outfit na pláž, nebo jen ležérní kombinace klidně na kafe s kámoškou. Nebojte se vymýšlet nové outfity a kombinace, i když jdete jenom na pláž.

Tuniky, kimona, kaftany a parea

Všechny čtyři kategorie si poctivě pletu. Dokonce jsem si donedávna myslela, že pareo je taková ta zástěna, která se dá do bytu nebo do ordinace a můžete se za ní pohodlně převléknout. Není.  Takže jen pro případ, že si to chcete také trochu osvětlit:

  1. Tunika je volný oděv z prodyšného materiálu v délce většinou pod boky nebo nad kolena. Dá se nosit přímo na plavky nebo třeba na legíny či volné kalhoty.
  2. Kimono je ve střední Evropě něco jako zkrácený župan s vázáním v pase.
  3. Kaftan je oproti tomu delší, vypadá jako volné prodyšné šaty, někdy mohou být zúžené v pase nebo na hrudníku.
  4. Legendární paero je v podstatě lehoučký šátek, který si můžete uvázat na mnoho způsobů nebo jej nosit volně kolem ramen či krku.

Kouzlo parea tkví v tom, že jej můžete nosit jako sukni nebo šaty. Stačí jej uvázat v pase či pod prsy, nebo naopak cípy vpředu překřížit a za krkem dělat uzel.

Pokud dva cípy uvážete proti sobě, vznikne lehoučké „jakoby kimono“, které si můžete snadno obléknout a doplnit ještě o džínové kraťasy a hurá na frappé. Dá se samozřejmě nosit i jako šátek kolem krku. V případě potřeby poslouží také jako podložka do písku či trávy nebo jako lehká přikrývka (miminka je milují, vyzkoušeno na vlastním).

Nebojte se stylingu. Je rozdíl jen na sebe něco natáhnout a něco konkrétního upravit, uvázat, nakombinovat. Občas stačí detail, malý uzlík či pásek a neforemné plážové šaty nebo rozevlátý kaftan najednou polichotí vaší postavě.

Šortky, sukně, šaty a volné kalhoty

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak doplnit plavky, jsou lehké letní šaty. Jednoduše si je přehodíte přes plavky a můžete vyrazit na procházku po promenádě. Možností je hodně: šaty v maxi, midi i délce nad kolena, s rozparkem nebo bez. Jen si ohlídejte materiál, ať je vám v nich na sluníčku dobře a snadno se oblékají a samozřejmě i svlékají.

Sukně je další sázka na jistotu. I tady bych doporučila koukat hlavně na materiál. Spousta z nás (asi 99,8 %) se v létě potí (HODNĚ) a není nic horšího než se pařit v nějakém neprodyšném materiálu.

Pro ty, které preferují zakrytí spodní části těla, jsou skvělou volbou prodyšné kalhoty. V těch od Tchiba by se dalo spát, lenošit…chodit pro dítě do školky, sedět na hřišti a hlavně –  dá se z nich vykouzlit skvělý outfit spolu s plavkami. A pokud vyznáváte spíše minimalistickou módu se skromnou škálou barev, Tchibo má k dispozici i modrou variantu s bílým vzorem.

Šortky jsou mojí oblíbenou kategorií. Vždycky si totiž vzpomenu na fotku Pavla Habery v těch jeho ultrakrátkých džínových a hned mám veselejší den. Pravda, nosím o dost delší než Pavol, za to jsou delší, z kvalitní džínoviny a vydrží tak roky. Nosím je nejen na plavky, ale s volným tílkem, košilí nebo nesmrtelným pruhovaným trikem klidně i do města. Skvělé jsou také lněné kraťasy do pasu v kombinaci s volnou košilí z prodyšného materiálu. V horkých letních dnech jsou k nezaplacení.

Vytáhněte své sebevědomí doplňky

Nezapomeňte na ně! Velké slamáky, plátěnky, slaměné tašky, barevné náramky a šátky jsou tak trochu must have. O kvalitních slunečních brýlích nemluvě. Dodají vašemu outfitu šmrnc. A tak trochu i nádech Středomoří. Vůbec nebude vadit, když je letos vynesete „jen“ na Mácháč.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli outfit, nejdůležitější je, abyste se v něm cítily pohodlně a sebevědomě. Pamatujte, že na své tělo můžeme být právem hrdé, ať už má jakýkoliv tvar a velikost.

Hurá k moři

Hurá k moři

Vyberte si z pestré nabídky elegantních plavek, ručníků i plážových her.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články