Právě čtete

Ponožky jsou na módním výsluní! Jak je nosit, aby to nebyl trapas?

6973  
Sdílet: 

Ponožky jsou na módním výsluní! Jak je nosit, aby to nebyl trapas?

Dlouhé roky jen spotřební zboží, kupované jen v neutrálních barvách na tucty, se v posledních letech najednou stalo módní zálěžitostí a plnohodnotnou součástí oblečení. V současnosti jsou dokonce povýšeny na módní doplněk úplně nejdůležitější. Jak nosit výrazné ponožky, být trendy a přitom se vyhnout společenskému "znemožnění"?

16. 9. 2020 4 min. čtení Baba Slováková
Ponožky jsou na módním výsluní! Jak je nosit, aby to nebyl trapas?

Typů ponožek je několik a není až tak složité se v nich orientovat. Klasické v délce nad kotníky jsou nejuniverzálnější, vhodné ke kalhotám a obuvi pánského střihu. Zkrácené kotníkové vypadají dobře ve sportovní obuvi. Takzvané funkční se vyznačují speciálními vlastnostmi ‒ jsou například antibakteriální, hodně vzdušné nebo třeba termoregulační. Nosí je lidé se zdravotními problémy, turisti i sportovci. Vyloženě sportovní ponožky mají specifický design, často s logem výrobce.

S nedávnou módou holých kotníků přibyly do ponožkové rodiny i ponožky ultra zkrácené, takzvané neviditelné. Těm, zdá se, už odzvonilo, protože podle módních návrhářů a nekriticky nadšených módních redaktorů dnes bez nepřehlédnutelných ponožek zkrátka trendy outfit nesestavíte.

Ponožky jako módní záležitost

Stylové ponožky skutečně outfit dokážou pozvednout. Pánská móda pestrobarevných „Happy socks“, případně jednobarevných ponožek v zářivých barvách k monochromatickým oblekům do práce i na neformální setkání mi přijde celkem vtipná a zajímavá.

A co je v ponožkové módě nového pro nás, ženy? Horkým trendem jsou ponožky v lodičkách a sandálech. Už na jaře se na módních molech houfně vyrojily modelky v midišatech a v ponožkách v botách s vysokými podpatky nebo alespoň v řemínkové obuvi. V ponožkách pěkně ohrnutých, ledabyle shrnutých, ale i vzorně vytažených do půlky lýtek. Hrubých, vyloženě sportovních, ale i v celkem tenoučkých. Nejnověji i v přiznaných podkolenkách.

Za mě celkem upřímně ‒ počkám si, až tento trend přejde. A vy, pokud se opravdu chcete na této módní vlně svézt, nejprve si raději před zrcadlem ověřte, zda jste ultraštíhlá, velmi mladá žena s pěkně tvarovanýma nohama až do nebe. :-) V opačném případě to totiž často nepůsobí moc šik a takový outfit vypadá někdy až úsměvně.

Ponožky musí být dvě

Ponožky musí být dvě

Ztrácí se vám doma ponožky? Přečtěte si, jak nad tím vyzrát

Přečíst článek

Vybrat si můžete ze dvou hlavních trendů, ve kterých hrají ponožky v botách s vysokým podpatkem prim:

  1. Retro styl 40. let, který v dnešní módě charakterizují midi šaty a sukně, kardigany, šátky na hlavách, klobouky, mašle a retro boty.
  2. Městský styl s kraťasy, bermudami nebo s ohrnutými džíny a oversize vršky.

Celkem staromódně připomínám, že ve 40. letech minulého století nosily dámy z vyšší společnosti ponožky v lodičkách jen na sport. Co ale bylo tenkrát, to není dnes, a tak se pojďme podívat, jaké ponožky se nosí:

Vzorované

Škála trendy vzorů je nepřeberná, momentálně převládají puntíky, pruhy, zvířecí vzory, káry a také květiny. Samozřejmě, že se i tyto ponožky nosí k vysokým podpatkům, ale můžete si vybrat i méně šokující kombinaci s botami pánského střihu nebo s teniskami. Dobře to vypadá, když alespoň jedna z barev na ponožkách ladí s barvou vyskytující se na jiné části oblečení, nejlépe s tou nad úrovní pasu. Působí to promyšleně a pojí to celý outfit dohromady, obzvlášť pokud jde o různorodé vzory.

Batika a ombré


Pro batikované ponožky a ty s ombré barvou platí stejná pravidla, jako pro ponožky vzorované.

Jednobarevné ve výrazných barvách

V tomto případě se často používá kombinace s neutrálními barvami a nenápadnými vzory, přičemž ponožky není potřeba nějak zvlášť barevně ladit s ostatními prvky outfitu. Mohou jednoduše „zasvítit“ jako solitér. Druhou možností je stejná zásada sladění barev jako u ponožek vzorovaných.

Zvířecí vzory v šatníku

Zvířecí vzory v šatníku

Baví vás výrazná móda? Přečtěte si, jak nosit zvířecí vzory

Přečíst článek

Sametové

Nosí se především k řemínkovým sandálům, což je pro mě vzhledem k hrubosti materiálu dost nepochopitelné.

Silonové s kamínky, výšivkou, s mašličkami, puntíky…

…ale i hladké v neonových barvách. Často jde o designérské kousky v hodnotě hříšně drahých bot a musím uznat, že některé jsou skutečně šik. Nosí se k vysokým podpatkům a vypadají v nich velmi dobře. Často jsou bez gumiček a shrnuté.

Síťované

Jsou pozůstatkem nedávné módy síťovaných punčoch. Osobně je nosím ráda jako zajímavou náhradu za nějaké nepěkné silonky: ke kalhotám a lakovkám, ale i k lodičkám a širokým kalhotám.

Krajkové

Bílé s pletenou krajkou nebo alespoň s volánkem vypadají na mladých slečnách rozkošně i v sandálech, černé ze syntetické krajky jsou dobrou volbou k lodičkám a širokánským kalhotám.

Lurexové a s metalickými vlákny

Už dávno nejsou v běžné městské módě novinkou, a i když si zvolíte barevnost tón v tónu s obuví, nepůsobí fádně.

Neviditelné

Ještě bych je úplně nezatracovala. „Absence“ ponožky prodlužuje nohu, jen je potřeba dát si pozor, aby ponožky skutečně  nebylo vidět a z bot nikde nevykukovaly.

Bílé

Uff… už jsou tady zase! A ještě k tomu v botách s podpatky, a dokonce i k sukním. Pojďme s e na ně podívat blíž.

Bílé ponožky v sandálech

Myslela jsem si, že mě na současných módních trendech, čerpajících inspiraci v různých obdobích minulého století, už opravdu nic nepřekvapí…

Mnohé dnešní trendy vychytávky si dobře pamatuji ještě z dob svého mládí a nezatracuji je už jen z nostalgie. No… ale bílé ponožky v sandálech? Jako nejžhavější trend?! A nejen pro lolitky, ale i pro muže? Nebudu soudit vkusnost této „vychytávky“, ale stačilo mi vzpomenout si na tuto kombinaci z dětství. Takto nošené bílé ponožky byly vždy do půl hodiny špinavé. Basta.

Jak tedy nosit ponožky, aby to bylo trendy? Univerzální rada neexistuje, protože móda je velmi individuální záležitostí. Při výběru ponožek a zejména při ukazování nápadně odhalených kotníků zvažte své tělesné proporce, štíhlost vlastních kotníků a společenskou příležitost, na které se je chystáte ukazovat. V každém případě velí módní trendy věnovat tomuto kousku oblečení mnohem větší pozornost než kdy dřív.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články