Právě čtete

Moje sekáčové tajemství: Jak si hledám a renovuju módní poklady z druhé ruky

11041  
Sdílet: 

Moje sekáčové tajemství: Jak si hledám a renovuju módní poklady z druhé ruky

„Teda, dneska ti to fakt sluší, kdes to sehnala?“ Taky vám takovýhle kompliment zlepší den – ať už vám jej vysekne kolega v práci, nebo kamarádky u nedělního brunche? Mně ještě větší radost udělá možnost odpovědět: „Díky, to mám ze sekáče!“ 

22. 5. 2024 4 min. čtení Petra Nováková
Moje sekáčové tajemství: Jak si hledám a renovuju módní poklady z druhé ruky

To byl asi i důvod, proč jsem před lety do second handů zavítala a už do nich chodit nepřestala. Dnes sice mohu utratit více než mé dvacetileté já, ale stejně v mém šatníku najdete hlavně věci ze „sekáče“. Nakupování z druhé ruky je pro mne tak trochu filozofií a mým oblíbeným sportem. Zároveň se změnilo, jak se dívám na oblečení, jeho nošení a utrácení za něj. A o tenhle pohled i moje hinty se s vámi podělím.

Podívejme se na to, proč vzít sekáče na milost, jak najít ty nejlepší kousky a jak se o ně starat, aby vám ještě dlouho dělaly radost.

  • Ušetříte peníze za oblečení. Dříve to často znamenalo, že místo nových, trendy kousků se budete muset spokojit s obnošeným oblečením. To už rozhodně neplatí. Při dnešní nadprodukci v oděvním průmyslu a způsobu, jakým spousta z nás oblečení „konzumuje“ a po pouhých několika nošeních jej odkládá, často v sekáči narazíte na oblečení, které bylo v módních řetězcích před pár týdny ještě na štendrech jako nejnovější kolekce.
  • Snadno si můžete vyzkoušet aktuální trendy. Nejste si jistí, že vám budou slušet široké džíny? Určitě na vás v sekáči nějaké čekají, abyste to zjistili!
  • Princip cirkulární ekonomiky. Nákupem a nošením oblečení z druhé ruky šetříme i náklady na výrobu oblečení nového a omezujeme náš dopad na životní prostředí. Zmiňme také etický dopad v případě výrobků z kůže a dalších živočišných materiálů.
  • A konečně jeden z největších bonusů sekáčů, originalita – nikdo nebude mít to co vy!

Jak hledat poklad v kupce hadrů

  1. Po příchodu vždycky zjistím, jestli je sekáč „hrabárna“, místo s vintage kousky, nebo třeba obchod specializovaný na použité značkové zboží. Jestli nejste úplně „dobrodruzi“ anebo jste začátečníci, začněte spíše se sekáčem s oblečením vystaveným na ramínkách. Bude se vám lépe hledat a neodradí vás po první návštěvě.
  2. Potom si omrknu, jak je místo rozdělené. Často je to podle typu oblečení (košile, saka, svetry) nebo třeba podle barvy a velikosti.
  3. A pak se už do toho pustím. Každý si časem najde nějakou techniku, jak hledat. Jestli chcete něco určitého, zamiřte rovnou do příslušné sekce. Pokud jste spíše lovec hledající zajímavé kousky, doporučuji vyhrnout si rukávy a prostě… hledat!

Jak hledat efektivně? Já vždycky štendr nejdřív „přeskenuji“ očima a pátrám, jestli mne něco zaujme – třeba barva, vzor nebo struktura látky. Když hledám kalhoty, dívám se na délku nohavic a rovnou vyřazuji ty, které jsou příliš dlouhé/krátké. Někdy ale procházím ramínko po ramínku – to se pak dívám hlavně na etikety se značkou oblečení. Záleží na tom, co hledáte, já třeba vždy vyřazuji tzv. fast fashion značky a spíše hledám starší, pro mne neznámé cedulky anebo luxusní značky. Často tak objevíte skvělé a kvalitní kousky, které už dnes neseženete, nebo značky s mnohem vyšší hodnotou, které při naceňování pro obchod přehlédli. Nebojte, chce to jen trochu cviku!

Co se týká materiálů, vždy se dívejte na složení (pokud cedulka není ustřižená :-) a volte ideálně ty přírodní (kašmír, vlna, hedvábí a len či modernější materiály, jako je tencel/lyocell) nebo směs, ve které jsou obsaženy. Určitě zvažte, zda si chcete koupit halenku ze 100% polyesteru, ve které se budete víc potit (a budete ji tak muset i častěji prát), než třeba z hedvábí či jeho příměsi. Ta hedvábná totiž vydrží déle, příjemněji se nosí a má termoregulační schopnosti – když bude potřeba, tak vás zahřeje i ochladí!

Jak si oblečení upravit, aby vypadalo jako nové?

Našli jste svůj vysněný kousek? Výborně, teď se o něj postarejte, než jej začnete nosit. Určitě začněte vypráním. Prostudujte si cedulku se složením a hledejte doporučení pro péči. U choulostivějších materiálů, jako je hedvábí, vlna a kašmír, doporučuji prát vždy v ruce, svetry pak ideálně sušit rozložené naplocho v dobře větrané místnosti. Při žehlení (pokud je potřeba) dbejte na správnou teplotu žehličky, případné přehyby a „zmuchlaniny“ odstraňte napařením. Prozkoumejte, zda kousek nepotřebuje zašít či zbavit žmolků, nebo mu dodejte jinou péči, například v případě výrobků z kůže.

Moje sekáčové desatero

  1. Buďte trpěliví. Vyhraďte si na návštěvu sekáče dostatek času.
  2. Napoprvé nic? Nevadí, základem nakupování v sekáčích je pravidelnost.
  3. Zjistěte, jak často a v jaké dny do vašeho sekáče přivážejí nové zboží, a podle toho si naplánujte návštěvu, ať vám neutečou ty nejlepší kousky!
  4. Nevynechávejte pánské oddělení. Často tam najdete skvěle střižená saka, svetry nebo oversized košile.
  5. Nevíte, jestli jsou v sekáči zkušební kabinky? Změřte své míry doma a s sebou si vezměte krejčovský metr.
  6. Nejste si jistí, zda kousek, který jste si vybrali, opravdu chcete? Nevracejte jej hned zpátky, noste jej s sebou během hledání dalších úlovků. Více času vám pomůže v rozhodování.
  7. Vybrali jste si? Před nákupem ještě důkladně zkontrolujte, zda oblečení nemá nějaké vady – chybějící knoflíky, díry v podšívce nebo po molech… nebo třeba použité kapesníky v kapsách. :-)
  8. Vždycky se zkuste zamyslet, zda vybraný kousek opravdu potřebujete a zda jej máte s čím nosit.
  9. Tajný tip profíků? Vždycky se podívejte i na štendr s vráceným oblečením – často tam najdete ty nejlepší věci z obchodu, které už někdo „předvybral“ za vás!
  10. Nezapomeňte na to, že finální pěkný výsledek dělá styling a umění váš nový kousek „nosit“!
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články