Právě čtete

Šátek jako doplněk do vlasů i místo trička – jak ho uvázat?

7038  
Sdílet: 

Šátek jako doplněk do vlasů i místo trička – jak ho uvázat?

Netuším, kam se vytratily šátky! V dnešní fashion době se z nich stal poměrně podceňovaný doplněk, ale já osobně je miluju a nosím na několik způsobů. Ta variabilita mě ohromně baví!

3. 4. 2020 4 min. čtení Love Fashion Janina
Šátek jako doplněk do vlasů i místo trička – jak ho uvázat?

Když se nad tím hlouběji zamyslíte, zjistíte, že šátek nemusí nutně patřit jen na krk, ale v několika způsobech vázání z něj může vzniknout skvělý vlasový doplněk, praktická ozdoba na kabelku, nebo i podstatná součást vašeho outfitu!

Nevěříte? Tak se na to pojďme společně podívat.

Šátek na krku může být šik

Začneme tím, kam by šátek každá z nás automaticky dala. Já bych řekla, že záleží na počasí. V sychravějších dnech si jím krk omotáte a zachumláte, v jarních dnech zalitých sluncem, stále však s chladným ránem, si ho kolem něj jen tak ležérně a na jeden volný uzel uvážete (a klidně ho můžete doplnit broží), popřípadě ho hodíte jen přes ramena

Šátkový úvaz jako vlasový doplněk

Další variantou, kterou já osobně miluji, je šátek jako vlasový doplněk. Všeobecně však platí jedno pravidlo: umět takovou módní záležitost „vynést“ (to je takový terminus technicus nás lidí v módě :-)). O účinnosti tohoto pravidla jsem se přesvědčila už několikrát. Pokud se v něčem necítím dobře, nelámu to přes koleno, ale vždycky to alespoň zkusím.

Představte si teplé letní dny a s nimi spojenou otázku – chráníte si hlavu před sluncem? Dám vám tipa, jak to dělám já.

Turban

Uznávám, že to není v našich českých vodách úplná klasika, ale… Co takhle turban a velké náušnice v kombinaci s výraznou rtěnkou a jednoduchými šaty? Nebo džínové šortky a košile? Když se to dobře nakombinuje, nevypadá to vůbec špatně!

Čelenka

Uvázat šátek jako čelenku není žádná velká filosofie. Pokud je dlouhý, otočíte ho dvakrát kolem hlavy, a když je krátký, je to ještě snazší. Obě varianty vypadají dobře a vlasy vám nepadají do obličeje.

Délka vlasů a velikost šátku

krátkých vlasech vypadá lépe šátek menšího rozměru – ten je koneckonců u tohoto typu úvazu vhodný pro všechny délky vlasů. Složíte ho do užšího pruhu a pak už můžete kouzlit – uvázat uzel klasicky dozadu, vytvořit si na čele mašli (jak se říká, „aby vás našli“) nebo cípy šátku spolu s uzlem schovat pod vzniklou čelenku.

delšími vlasy sáhněte klidně i po rozměrnějším šátku. Ten poskládejte do pruhu o šířce asi 5 cm a zavažte pod vlasy. Cípy šátku mohou volně viset na zádech.

Když čelenka ve vlasech nechce držet, pomáhám si pinetkami – z každé strany připevním jednu. Jak já říkám – „easy peasy – lemon squeezy“.

Na svazačku

Tohle je klasika, kterou určitě znáte z pohádky Mrazík. Pokud nejdete zrovna na nějaký větší festival, kde zapadnete do davu a můžete být trochu „boho“, prdněte na to klobouk a rázem to vypadá celé tak, jako byste sešly z módního mola.

Můžu vám dát spoustu tipů, jak na to. Každopádně zkuste si to představit. Máte na hlavě klobouk a pod ním šátek, který vám vykukuje. Pokud je dostatečně velký, zakryje vám ramena. K tomu nakombinujete už jen jednoduché oblečení. V té naší módní hantýrce se tomu říká „fashion statement“. V praxi to znamená, že ten samotný „klóbrc“ a šátek pod ním jsou natolik výrazným doplňkem, že nic jiného výrazného k tomu nepřidáváte.

Šátek jako pareo přes plavky

Když v létě trávíme teplé dny u vody a zrovna není žádoucí jít někam jen v plavkách (ať už kousek od pláže nebo bazénu), šátek je famózním řešením této situace. Rázem z něj uděláte pareo přes plavky. Je to hrc frc, jak by řekla moje babička :-) Z dětství si pamatuji, že pareo přesně takhle nosila.

Možností uvázání je opět několik. Asymetricky na jedno rameno, nebo jen přes prsa ‒jako když si chcete po sprchování uvázat osušku. A pokud to velikost šátku umožňuje, můžete ho uvázat za krk.

Šátek místo trika nebo šatů

Když už jsme u šátkových outfitů – v parných dnech, kdy máte pocit, že se na vás každý kus oblečení uškvaří, není nad to uvázat si ze šátku top. Já to využila na své dovolené v Maroku, kde jsem ocenila cokoliv lehčího, než klasická trika, která jsem si na cestu sbalila.

Praktický doplněk na kabelku

Šátek je opravdu nedoceněným doplňkem. A poznáte to i v momentu, kdy si pořídíte koženou kabelku s ouškem do ruky a chcete ji nosit „na paničku“. Rázem zjistíte, že kůže chytá patinu a může se snadno zašpinit. Tady přijde na řadu tzv. šátek bandana. Dobře zvolená barevná kombinace dodá kabelce naprosto jiný šmrnc a nemusím ani říkat, že víc šátků znamená víc možných kombinací :) Prakticky to můžete vidět na fotce.

Tak co vy a šátky? Dokážete si po přečtení mých tipů představit, že je začnete více nosit?

Možností, jak na ně, je opravdu nespočet. Jakmile bude tepleji a budeme chodit ven, já je hned vyvětrám. Sledujte mě na Instagramu, určitě přinesu novou inspiraci. A pokud si nebudete vědět s vaším šátkem rady, klidně mi napište.

Hledáte ten pravý šátek?

Hledáte ten pravý šátek?

Na Tchibo.cz najdete i velký výběr módních doplňků.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články