Právě čtete

Nejlepší domácí hranolky dělám technikou dvojího smažení. Jak na ně a čím je dochutit?

16613  
Sdílet: 

Nejlepší domácí hranolky dělám technikou dvojího smažení. Jak na ně a čím je dochutit?

Co si budeme povídat… Hranolky sice nepatří mezi nejzdravější přílohy, ale jsou tak hříšně dobré, že si je prostě občas musím dát. Obzvlášť teď v létě, kdy si užíváme grilování a chceme si k masu vychutnat něco křupavého. A protože nejlepší hranolky jsou podle mě ty doma připravované, sepsala jsem pro vás návod, jak na ně.

23. 7. 2023 5 min. čtení Romana Böhmová
Nejlepší domácí hranolky dělám technikou dvojího smažení. Jak na ně a čím je dochutit?

Na nejlepší hranolky člověk nemusí do fastfoodů nebo je kupovat zmrazené. Dají se perfektně a mnohdy mnohem lepší připravit doma z brambor a rozhodně to není žádná věda! Začněte u výběru brambor. Na domácí hranolky se nejlépe hodí brambory varného typu C, které jsou moučné a plné škrobu. Velikost je pouze na vás. Zkrátka čím delší hranolky chcete, tím větší vybírejte brambory. A asi nemusím zdůrazňovat, že z českých brambor bude výsledek úplně nejlepší.

Brambory můžete buď oškrábat, nebo je i se slupkou pečlivě omýt, popřípadě vykartáčovat pod tekoucí vodou. Poté je nakrájejte na plátky a ty pak na hranolky cca 1 cm široké. Rovnou z prkénka je házejte do misky se studenou vodou. Pro ty méně zručné nebo ty, co se nepřátelí s nožem – použijte kráječ na hranolky. Ve studené vodě jim pak dopřejte lázeň (pokud je děláte v předstihu, klidně je nechte odpočívat do druhého dne). Po ní brambory ještě jednou propláchněte a pak důkladně osušte, nejlépe papírovou utěrkou. A takto jsou připravené na pánev, do fritézy nebo do trouby.

Jaký používám olej?


Na smažení používám zásadně řepkový olej nejen kvůli jeho chuti, která příliš neovlivňuje výslednou chuť hranolek, ale i pro jeho vlastnosti, které jsou pro vysoké teploty ideálnější než třeba slunečnicový olej. Doporučuju také zkusit někdy arašídový olej, pokud se vám mihne v kuchyni.

Jak docílit toho, aby byly hranolky opravdu křupavé?

  • Předvařte je: Vložte nakrájené brambory do osolené vroucí vody a 5 minut je vařte. Poté je sceďte a nechte úplně vychladnout rozložené např. na plechu vyloženém utěrkou. Můžete je dát klidně i do ledničky. Díky předvaření budou hranolky uvnitř vláčné, ale na povrchu křupavé.
  • Smažte dvakrát: Vyzkoušejte jednoduchý fígl, který dovede chuť i křupavost na vrchol. Hranolky prostě smažte dvakrát. Jak na to? Mrkněte na recept níže, který jsem pro vás připravila.
  • Krájejte je na stejné kousky: Ať už budete dělat tenčí nebo širší kousky, vždy krájejte hranolky tak, aby byly stejně velké. Jinak některé budou přesmažené a jiné naopak moc měkké.
  • Dodržujte teplotu: Zásadní je vložit brambory do oleje až ve chvíli, kdy je opravdu rozpálený. Použijte klidně i kuchyňský teploměr, pokud ho doma máte.
  • Mějte dostatečné množství oleje: Hranolky by měly být dobře ponořené, ideálně ať nad sebou mají ještě trochu volného místa.
  • Smažte po částech: Pokud děláte větší množství hranolek, rozdělte je na několik dílů. Zkrátka aby v nádobě nebyly natěsno a taky aby velká masa brambor olej moc nezchladila.
  • Podávejte začerstva: Nečekejte a servírujte co nejdříve po dosmažení, aby hranolky nezměkly.

V čem připravit domácí hranolky?


Nejsnazší to je samozřejmě ve fritéze, ale ne každý ji doma má. Můžete si ale vypomoct i menším kastrůlkem, do kterého nalijete dostatek oleje a na správnou teplotu ho zahřejete za pomoci kuchyňského teploměru. Velkým trendem je teď používání tzv. airfryeru, kde osmažíte hranolky krásně dokřupava za použití minimálního množství oleje. A nakonec samozřejmě můžete péct hranolky i v troubě.

Jak připravit nejlepší hranolky metodou dvojího smažení

Připravte si brambory a pusťte se do toho!

Budete potřebovat:

  • brambory varného typu C
  • řepkový olej
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Brambory očistěte, případně oloupejte. Nakrájejte je na hranolky a vhoďte do studené vody.
  2. Poté je pečlivě osušte a vložte na 4 minuty do čerstvého oleje, který je rozehřátý na 160 °C. Můžete si pomoci kuchyňským teploměrem, pokud nemáte fritézu.
  3. Po vytažení je sceďte, nechte okapat a osušte je papírovým ubrouskem.
  4. Tentokrát olej zahřejte na 180 °C a hranolky v něm smažte podruhé, a to do zezlátnutí.
  5. Hotové hranolky nechte okapat a pak je nasypte do mísy vyložené kuchyňskými utěrkami, abyste je zbavili zbytečného oleje navíc.
  6. Posolte je a několikrát prohoďte, aby se sůl dostala ke všem kouskům.

Hranolky z polenty


Chcete zkusit něco netradičního? Zkuste si připravit polentové hranolky.

Hranolky pečené v troubě

Hranolky pečené v troubě jsou samozřejmě o chlup zdravější, takže je tak dělávám především pro děti, případně když je horko a nechci jíst úplně těžké smažené jídlo. I v tomto případě si můžete pomoci předvařením brambor. Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů (horkovzduch na 180 stupňů). Pečicí papír daný na plech zlehka potřete olejem a na něj rozprostřete hranolky osušené od vody a smíchané s dvěma lžícemi oleje a se solí. V jedné vrstvěte tak, aby se pokud možno nedotýkaly jedna druhé. Pečte přibližně 15 minut, poté plech vyjměte a hranolky promíchejte. Následně pokračujte v pečení dalších 10 minut, dokud nejsou hranolky krásně zlaté.

Ochucené hranolky jsou super i jen tak

Hranolky někdy podávám třeba i místo brambůrek, jak se říká „na zobání“, třeba ke skleničce něčeho ostřejšího. A právě v takovou chvíli je často nějak dochucuji. Nejrůznější chutě a vůně přidáte opravdu jednoduše.

Ochucení hranolek pečených v troubě

Brambory ochucuji ještě před tím, než je dám péct. Rozhodně vyzkoušejte mou oblíbenou verzi s balzamikem a bylinkami, jako je libeček a bazalka. V kombinaci s olivovým olejem se hodí např. rozmarýn nebo tymián. Po čem se ale jistojistě utlučete, jsou hranolky s česnekem a paprikou. Pokud byste si je chtěli připravit, stačí vám k tomu jen olej, pepř, sušený nebo lépe čerstvý prolisovaný česnek a mletá paprika. To vše smíchejte s hranolkami a takto je pečte v troubě stejně, jak už bylo zmíněno.

Ochucení smažených hranolek

Oproti pečeným hranolkám, ty smažené se ochucují až po tepelné úpravě. Nejraději to dělám směsí sušeného mletého koření. Doporučuji uzenou papriku, sušenou cibuli a česnek či nejrůznější bylinky. Můžete dokonce sehnat i sušený mletý sýr. Ten dodá hranolkám super šmrnc. Z klasických sýrů je zase dobré promíchat s hranolkami jemně mletý parmazán (s trochou česneku). Ochucujte vždy hned po vytažení z oleje a osušení hranolek. Díky tomu na nich koření dobře ulpí.

Dipy k hranolkám

Dělám je v základu z majonézy nebo zakysané smetany. Vmíchám trošku česneku, jemně strouhaného sýra, přidám nadrobno nasekaný rozmarýn, čerstvě mletý pepř, chilli a podobně. Oblíbená je u nás také lanýžová majonéza: do klasické majonézy vmícháte trošku lanýžové pasty a pak to chutná vážně skvěle. Můžete si ale udělat klidně i veganský dip, třeba z rozmačkaného avokáda.

A na závěr pro vás mám pár nápadů na dobroty, se kterými tvoří křupavoučké hranolky perfektní dvojici. Burger s ajvarem, hovězím nebo kuřecím masem, houbový burgerdomácí hot dogy.

Tak dobrou chuť a užijte si krásný zbytek prázdninových dnů!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články