Právě čtete

Duhová mlska (nejen) pro děti: Zdravé zmrzlinové vločky jen ze dvou ingrediencí!

3407  
Sdílet: 

Duhová mlska (nejen) pro děti: Zdravé zmrzlinové vločky jen ze dvou ingrediencí!

Mám pro vás tip na zdravé mlsání pro děti, které teď v létě prostě musíte zkusit. Stačí vám jen pár ingrediencí, které možná už teď máte doma. Jdeme vyrábět duhové zmrzlinové vločky!

26. 7. 2023 4 min. čtení Jana Duffková
Duhová mlska (nejen) pro děti: Zdravé zmrzlinové vločky jen ze dvou ingrediencí!

Nevím, jestli to tak mají všechny děti, ale jakmile můj syn někde zmerčí co nejbláznivější dobrotu, vždycky ji touží mít. Modrá ledová tříšť a šmoulová zmrzlina jsou nejsilnějšími lákadly. Letos nově i sladké zmrzlinové kuličky… A právě ony kuličky mě přivedly k zamyšlení, jestli by něco podobného šlo udělat i doma.

Vyloženě droboučkých kuliček, které vzhledově připomínají rozdrolený polystyren, doma dosáhnete jen těžko. Je na to zapotřebí speciální vybavení, protože vznikají v extrémně nízkých teplotách. Co ale jde doma připravit snadno, a přesto to u nás sklidilo úspěch, jsou zmrzlinové vločky. A při troše zručnosti mohou být opravdu titěrné.

Vyrobit si bez zmrzlinovače domácí zmrzlinu, která není příliš tuhá a skvěle chutná, to je podle mě vyšší dívčí. U vloček je ale tvrdá konzistence naopak vítaná, takže o starost míň! A žádné speciální vybavení člověk nepotřebuje.

Z čeho vyrábím zmrzlinové vločky?

Jen z jogurtu, ovoce a podle potřeby někdy přidám med.

Základ vždy tvoří bílý jogurt. Je ale potřeba sáhnout po tučném řeckém jogurtu, který je pěkně tuhý a neroztéká se. S obyčejným jogurtem to nefunguje. Další důležitou složkou je ovoce. Děti jedí i očima a tady se jedná o „bláznivou dobrotu“, takže je žádoucí vytvořit co nejbarevnější kousky. Můžete si vypomoci například spirulinou nebo jinými přírodními barvivy, ale podle mě to ani není potřeba, protože i samotné ovoce dokáže vytvořit krásné odstíny duhy. U kyselejšího ovoce můžete dosladit medem, ale já ho nepřidávám, protože ovoce je podle mě dost sladké samo o sobě. Místo medu ke kyselejším druhům raději přihazuji kousek banánu. Ten je do základu skvělý, protože vločky dělá po zmrazení o něco vláčnější. Určitě nedoporučuji doslazovat žádnými sirupy (např. javorovým a podobně), protože ty ředí konzistenci a pak se s hmotou špatně pracuje.

Recept na domácí zdravou zmrzlinu ve vločkách

Kromě výše uvedených ingrediencí budete potřebovat mixér, igelitové zip sáčky na potraviny (případně můžete využít i zdobicí sáčky), pečicí papír, pevnou podložku a mrazák.

Ingredience*:

  • Tučný řecký bílý jogurt (cca 200 g)
  • Ovocné pyré (většinou 50–70 g)
  • Podle chuti můžete přidat lžičku medu

*ingredience jsou uvedeny v množství na jednu příchuť. Já jsem dělala 4 příchutě, takže jsem spotřebovala celkem 800 g jogurtu a 200–320 g pyré (postupně ze 4 druhů ovoce).

Postup:

  1. Do mixéru vložte ovoce a rozmixujte ho dohladka.
  2. Pokud chcete úplně hladké pyré, můžete ho ještě propasírovat přes jemný cedník. Já to ale nedělám.
  3. Ručně vmíchejte pyré do jogurtu, a pokud chcete, trochu ho doslaďte.
  4. Jogurtovou směsí naplňte zip sáček (nebo zdobicí sáček s opravdu úzkou hubičkou) a ustřihněte růžek. Otvor vytvořte co nejmenší.
  5. Na pevnou podložku (plech, prkénko nebo podnos, který se vám vejde do mrazáku) položte pečicí papír ustřižený na velikost podložky.
  6. Pomocí sáčku tvořte na pečicí papír jogurtovou směsí co nejmenší puntíčky.
  7. Vložte do mrazáku a počkejte, než vše dokonale ztuhne. Náš mrazák ukazuje -19 °C a mrazení trvalo 1 hodinu.
  8. Až budou vločky krásně tuhé, v rychlosti je odloupněte od podložky, nasypte do čistého zip sáčku a schovejte do mrazáku.
  9. Opakujte, dokud nebudete mít všechny barvy a příchutě.
  10. Podávejte v průhledné skleničce navrstvené jako duhu nebo smíchejte barvy dohromady.

Připravená jogurtová směs má většinou velmi světlou barvu. Počítejte s tím, že až puntíky zamrazíte, odstíny barev se o několik odstínů zvýrazní.

barevný duhový recept pro děti

Tipy na to, jaké ovoce můžete využít

Záleží na tom, co mají vaše děti rády a jaké chcete vytvořit barvy. Možností je spousta! Tady máte pár tipů pro inspiraci.

Na fotkách vidíte 4 barvy. Růžovou jsem udělala z mrazených malin (50 g), fialovou z mrazených českých borůvek (70 g), zelenou z banánu a čerstvého listového špenátu (1 banán a 15 g špenátu), žlutou z manga a kurkumy (1/2 sladkého zralého manga a 1/2 lžičky kurkumy). Špenát na zelenou využívejte bez obav, protože chuť vůbec neovlivní. Dětem o něm ale neříkejte, znáte to. Kurkuma narozdíl od špenátu chuť mírně ovlivní. S mangem si rozumí, ale ne každému to musí chutnat. U nás měla tato kombinace úspěch, vy ji raději nejprve zkuste na menším množství.

Můžete využít například i jahody, ostružiny, broskve, hrušky, jablka… zkrátka cokoliv, co se dá kombinovat s jogurtem. U vodnatějšího ovoce je někdy fajn pyré povařit, aby se vody trošku zbavilo a puntíky si držely formu. Nezapomeňte také, že můžete připravit kakaové vločky nebo jen jogurt s medem a vanilkou.

recept jogurtová zmrzlina

Jak zmrzlinové vločky skladuji a servíruji?

Můžete si je připravit i do zásoby!

Jednotlivé barvičky rozděluji do čistých zip sáčků a skladuji je v mrazáku. Při práci mimo mrazák jsem hodně rychlá, ať vločky co nejméně povolí a pak se k sobě nenamrazí. Mám ale vyzkoušeno, že i když se kousky k sobě lehce přimrazí, stačí sáček zvenku trochu promnout mezi prsty a zase se pěkně rozsypou. V mrazáku je můžete mít cca měsíc. Věřím ale, že tak dlouho je před dětmi stejně neuchráníte.

Vločky můžete podávat jen tak, navrstvené podle odstínů duhy, případně je smíchejte. Dají se využít i jako posypka na jinou naservírovanou zmrzlinu. Dobrý tip je také připravit vločky jen vanilkové a podávat je tak, že do misky nalijete rozmixované jahody, ty posypete vločkami a přidáte trošku šlehačky. Tím totiž neurazíte ani dospělé.

Tak dobrou chuť a držím palce, aby tato duhová dobrota udělala vašim dětem stejnou radost, jakou udělala našemu Tondovi.

Tipy na další domácí dobroty pro děti:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články