Právě čtete

Nepřeberně variant dipů z jogurtu, co vám zbyl v ledničce

9100  
Sdílet: 

Nepřeberně variant dipů z jogurtu, co vám zbyl v ledničce

Že máte v lednici pár lžic jogurtu a budete je muset vyhodit? Kdepak! Dip z jogurtu je totiž naprosto skvělá záležitost.

18. 5. 2019 5 min. čtení Tereza Olivová
Nepřeberně variant dipů z jogurtu, co vám zbyl v ledničce

V překladu znamená „dip“ namočit nebo máčet. A to je přesně ono! Ugrilovat kuřecí křídla a máčet je v omáčce z jogurtu, chilli, limety a koriandru, nebo doladit dokonalý salát lehkou zálivkou.

U jogurtových dipů stačí málo a získáte hodně. Perfektně se hodí do letní kuchyně. Navíc s nimi vždycky spotřebuju zbytky bílého jogurtu. Ráda říkám, že dipy nepřipravuju já, ale sama kuchyň. Já jen využiju to, co najdu. :-)

Inspirace na dipové variace

Na dipy není potřeba přesné receptury ani vážení. Prostě se nechte vést vlastní chutí. Pro začátek jsem pro vás připravila základní variace bylinkových, kořeněných a sýrových dipů. Určitě je ale obměňujte podle toho, co vám zrovna přijde pod ruku.

Já je dělám podle toho, jak mi přerůstají truhlíky s bylinkami, zůstává trocha zeleniny nebo mám v ledničce sýry, co už by chtěly sníst. K tomu těch posledních pár lžic bílého jogurtu, trocha koření a je hotovo!

Jak na dokonalý dip?

  • Každý dip je lehčí, když přidáte čerstvou šťávu z citronu nebo limety.
  • Kvalitní sůl je základ, zkuste vločkovou nebo himálajskou.
  • Závěrem je ideální dip zakápnout kvalitním olivovým olejem.
  • Čerstvě mletým pepřem nemůžete nic zkazit.
  • Na finální zdobení použijte větší kousek základní suroviny dipu (dominantní bylinka, sušené rajče, kousek sýra…).
  • Pražené oříšky nebo drobná semínka mohou rozšířit chuťový zážitek o další rozměr, při servírování vypadají skvěle.

Kořeněné dipy

Česnekový dip

Utřete česnek se solí. Já dávám na jednu lžíci jogurtu jeden stroužek česneku, protože máme rádi opravdu silnou česnekovou chuť. Nasekejte najemno bylinky, které máte po ruce. Hodí se hladkolistá petržel, pažitka nebo koriandr, pokud máte rádi. V hmoždíři rozmělněte pár kuliček pepře, případně použijte mletý bílý. Promíchejte s jogurtem a dolaďte šťávou z citronu.

Dip s kari směsí koření

Směs kari koření nejprve ochutnejte na prst, abyste věděli, jak chutná samotné. Poté promíchejte lžičku koření s jogurtem. Dolaďte podle chuti nasekanou chilli papričkou, čerstvými listy koriandru nebo zázvorem. Vynikající je v této verzi kousek zralého avokáda, které rozmělníte lžičkou a přidáte do směsi.

Dipová variace na garam masala

Lžičku koření garam masala promíchejte asi se třemi lžícemi jogurtu. Pokud máte doma silně koncentrovaný rajčatový protlak (mám ráda doppio concetrato di pomodoro, prodává se v tubě a najdete jej v regálu u protlaků nebo konzervovaných rajčat), přidejte lžičku do dipu. Nasekejte malou cibulku, šalotku nebo jarní cibulku – u té můžete použít i kus zelené části. Dochuťte dip a můžete jej na závěr zasypat černým sezamem.

Bylinkové a zeleninové dipy

Pažitkový dip

Nasekejte pažitku najemno. Můžete libovolně přidat nasekanou jarní cibulku i se zelenou částí, malou šalotku nebo rozdrcený stroužek česneku. Pažitka si taky skvěle rozumí s řeřichou. Lehce dochuťte vločkovou solí.

Okurkový dip s koprem

Aneb variace na tzatziki! Oloupejte okurku, rozpulte ji a zbavte semínek. Kus nastrouhejte na jemném struhadle (když bude potřeba, dostrouháte další). Kopr nasekejte najemno. Obojí promíchejte s jogurtem. Dochucujte solí, pepřem a citrusovou šťávou. Moc ráda do něj přidávám nepražená dýňová semínka a jím jako malou svačinu.

Štiplavý dip se strouhaným křenem

Kus čerstvého křenu oloupejte a nastrouhejte přes jemné struhadlo. Oloupejte menší kyselé jablíčko a také přistrouhejte. Obě suroviny do jogurtu přidávejte postupně a podle vlastní chuti. Někdo rád hodně křenu, někomu stačí jemná chuť. Dolaďte solí, pepřem a můžete přidat lžíci majonézy, která celou omáčku zjemní.

Dip se sušenými rajčaty

Nakládaná sušená rajčátka nasekejte na menší kousky. Skvěle v tomto případě poslouží i kuchyňské nůžky, jen pozor na prsty (člověka to svádí být méně opatrný než s nožem). Použijte trochu oleje z nálevu, a pokud máte, přidejte kapary a/nebo čerstvou bazalku. Místo bazalky můžete použít i hladkolistou petrželku nebo čerstvé oregano. Možná nebudete muset ani dosolovat a dopepřovat, sušená rajčata bývají dost výrazná. Na závěr můžete přimíchat pár lžiček piniových semínek.

Špenátový dip

Čerstvé listy baby špenátu zalijte v misce vroucí vodou a nechte minutu až dvě „zavadnout“. Mezitím ochuťte jogurt solí a pepřem, citronovou šťávou a přistrouhejte také žlutou část kůry. Pak co nejvíc vyždímejte v ruce špenátové listy, ať dip není vodnatý. Špenát najemno nasekejte nožem, nebo ještě lépe rozmixujte na jemné pyré. Se špenátem je skvělá čerstvá máta, stroužek česneku zase dodá říz. K tomuto dipu jsou skvělé plátky mandliček – zasypte jimi dip při podávání.

Sýrové dipy

Jemný dip s crème fraîche (krémovým sýrem)

Crème fraîche nebo jiný čerstvý sýr (Lučina, Palouček…) jemně ochutí jogurt a dodá mu na krémovitosti. Stačí jej lehce dosolit a dochutit pro dospělé třeba vločkovým chilli. Tento dip je ale také skvělý pro děti k hranolkům jako alternativa k majonéze. Dle libosti můžete zasypat čerstvě sekanou pažitkou nebo řeřichou.

Gorgonzolový dip

Kvalitní sýr s modrou plísní nasekejte na malé kousky a v misce jej vidličkou rozetřete do jogurtu, aby se naprosto spojily. Většinou už ani není třeba moc dochucovat. Stačí čerstvé listy polníčku nebo rukoly a případně drobné oříšky a semínka k dozdobení.

Parmazánový dip

Na jemném struhadle nastrouhejte čerstvý parmazán. Tomu už strouhanému se snažte vyhnout, je suchý a méně chuťově výrazný. Často také na hmotnost vychází dráž. Parmazán promíchejte s jogurtem, přidejte lžíci smetany, šlehačky nebo zakysané smetany. Nasekejte nadrobno bazalku a do dipu můžete přidat i nasekaná letní sladká cherry rajčátka. Pepřete velmi jemně, abyste nepřebili skvělou chuť parmazánu.

Dip s vyzrálým čedarem

S vyzrálostí sýra sílí chuť dipu. Proto nejprve kousek sýra ochutnejte a zhodnoťte, kolik ho bude potřeba. Sýr nastrouhejte, a pokud vzniknou „dlouhé vlasy“ (dlouhé nudličky), pokrájejte je nadrobno. K čedaru všeobecně sedí barbecue chutě – takže klidně přidejte trochu domácí marinády, co zbyla z masa na gril (recept je tady). Kvalitní kečup nebo barbecue omáčka na maso také může posloužit – ale přidáváte-li kupované směsi, tak vždy pozvolna, aby výsledkem nebyl kečupový jogurt. :-)

Chystáte se grilovat?


Nakoukněte do nabídky Tchibo Grily & ohniště, najdete tam vše, co můžete potřebovat. :-)

Čtěte také

Sušenky s kávovým krémem
Sušenky s kávovým krémem6147
Podlehněte chřestu. Tři recepty beze zbytků, které si zamilujete
Podlehněte chřestu. Tři recepty beze zby…3634
Vyzkoušeli jsme velikonoční pečení podle kuchařky z roku 1924
Vyzkoušeli jsme velikonoční pečení podle…7077
Další články