Právě čtete

Mám pro vás recept na Espresso sunrise: Ledové kávové osvěžení plné citrusových chutí

6937  
Sdílet: 

Mám pro vás recept na Espresso sunrise: Ledové kávové osvěžení plné citrusových chutí

Udělejte si pohodu a vychutnejte si perfektní letní osvěžení! Mám pro vás recept na espresso sunrise. Nealkoholický kávový koktejl, který si můžete užít o víkendu u bazénu, ale i ve všední den jen tak místo dezertu.

12. 7. 2023 2 min. čtení Sára Štulrajterová
Mám pro vás recept na Espresso sunrise: Ledové kávové osvěžení plné citrusových chutí

Ledová káva je samozřejmě v létě oblíbené pití. Vidím to jakožto baristka, ale samozřejmě to pociťuji i na sobě. Já si upřímně nejčastěji dávám ledovou filtrovanou kávu a moc nemusím například karamelové a další sladké verze, ale když se ve skleničce potká led, káva a citrusy, tomu neodolám. A to je přesně espresso sunrise. Není to tak známé pití, jako je třeba stále populárnější espresso tonic, proto jsem pro vás tento osvěžující recept připravila. Určitě ho zkuste a napište nám na Facebooku, jak vám to chutnalo!

Recept na espresso sunrise

Espresso sunrise je vlastně skoro až nealkoholický koktejl. Pro mě nejen osvěžení, ale také zástupce odpoledního dezertu v horkém letním dnu. Když jsem někde na cestách, podobnou službu mi dělá Mazagrande, kde se rovněž potkává káva s citrusy.

Při nákupu ingrediencí určitě sáhněte opravdu po freshích, a ne po džusech, protože to je v tomto nápoji znát. Žádné nahrazování! Případně, pokud chcete, můžete si čerstvou šťávu doma vymačkat přímo z ovoce sami. A jakou vybrat kávu? Jak už název prozrazuje, jedná se o koktejl na bázi dobrého a silného espressa. Jestli máte automatický nebo pákový kávovar, doporučuji připravit espresso ze zrnek Tchibo Barista. U kapslových kávovarů sáhněte po vašich oblíbených kapslích, ideálně některých z těch výraznějších a rozhodně bez příchuti.

Ingredience na jednu skleničku:

  • Espresso (30 ml)
  • 80 ml pomerančového freshe
  • 80 ml grepového freshe
  • 80 ml medového sirupu
  • 100 ml perlivé vody
  • led
  • pomeranč nebo grep na ozdobu

Jak připravit medový sirup?


Medový sirup ráda přidávám do nejrůznějších koktejlů, ale využijete ho i do marinád na maso nebo sýry a do ovocných salátů. Postup přípravy je vážně jednoduchý. Do kastrůlku dejte med a vodu, míchejte a zahřívejte do úplného rozpuštění, pak odstavte a nechte vychladit.

Rozbalit

Sbalit

Postup:

  1. Do skleničky nasypte dostatek ledu – raději více než méně, protože espresso sunrise chutná nejlépe ledově studené.
  2. Přidejte oba citrusové freshe, sirup, sodovku a lehce promíchejte.
  3. Po lžičce opatrně nalijte do skleničky kávu. Díky tomu se ve skleničce barvy od sebe oddělí a bude to vypadat efektně!
  4. Nápoj dozdobte plátkem pomeranče nebo grepu a můžete podávat.

Co se týká volby skleničky, nejradši používám jednoduchou vysokou sklenici, a když chci, aby to působilo o něco slavnostněji, servíruji ve velké skleničce na stopce. A nezapomeňte na brčko, kterým zároveň můžete koktejl promíchat, až se pokocháte oddělenými barvami a budete se chtít pustit do pití hezky propojených chutí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články