Právě čtete

Když mám chuť na odlehčený oběd, dělám špagety z cukety. Recept a tipy na to, jak je servírovat

7022  
Sdílet: 

Když mám chuť na odlehčený oběd, dělám špagety z cukety. Recept a tipy na to, jak je servírovat

Cuketové špagety, nudle neboli zoodles jsou u nás doma hitem posledních několika let. Hlavně v létě, to kvůli sezónnosti cuket. Takže pokud i vy máte na zahradě „přecuketováno“, zkuste cuketový recept tak trochu na jiný způsob.

17. 7. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Když mám chuť na odlehčený oběd, dělám špagety z cukety. Recept a tipy na to, jak je servírovat

Špagety z cukety uděláte snadno – buď pomocí spiralizéru, nebo speciální škrabky. Zabere to asi stejně času, jako kdybyste cuketu strouhali (což také můžete udělat v případě, že doma nemáte ani jednu z výše zmíněných pomůcek). Takže pohoda!  Servírovat je můžete buď nevařené, nebo krátce osmahnuté na pánvičce. Obě varianty mají něco do sebe, ta syrová je jako dělaná do horkých letních dnů.

Cuketové špagety je možné servírovat úplně s jakoukoliv omáčkou, která se běžně dává na těstoviny. My máme rádi boloňskou nebo jenom jednoduchou rajčatovou s mozzarellou. Zoodles kromě italského můžete připravit i na asijský způsob, tedy se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem, česnekem, sezamovými semínky, jarní cibulkou a oblíbeným oříškovým máslem. Ke špagetám se skvěle hodí i maso – třeba s krevetami je to naprostá bomba. Fajn je ale i kuřecí, krůtí nebo ryba. Báječně také chutná, když zoodles dochutíte stejně, jako kdybyste dělali salát Caesar. Já ráda přidávám cuketové nudle i do polévek místo klasických nudlí.

Tip: Na tchibo.cz najdete elektrický spirálový kráječ, se kterým to jde opravdu hladce.

Recept na domácí bazalkové pesto nejen k cuketovým nudlím

Asi nejrychlejší způsob podávání je s pestem a oblíbeným sýrem. Pesto je dobré jak kupované, tak domácí. K cuketovým těstovinám se hodí třeba z medvědího česneku, pistácií, sušených rajčat, libečku nebo bazalky. U nás je nejoblíbenější pesto právě to bazalkové, na které mám pro vás recept. Pokud s domácími pesty ještě nemáte zkušenost, pak vás mohu uklidnit, že je to opravdu velmi snadné a rychlé.

Ingredience:

  • 30 g čerstvé bazalky
  • 20 g kešu oříšků
  • 25 g parmazánu
  • 4–5 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku

recept na pesto

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru.
  2. Mixujte, dokud vám nevznikne hladké pesto.
  3. Vzniklé pesto ochutnejte a případně dochuťte.

Recept na „zoodles“ s bazalkovým pestem a cherry rajčátky

Pesto už máte, tak ho teď spojíme s dalšími ingrediencemi a lehký zdravý oběd bude na světě!

Ingredience (na 3 porce):

  • 3 cukety
  • bazalkové pesto
  • 200 g cherry rajčat
  • 125 g čerstvého špenátu
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Pomocí spiralizéru nebo speciální škrabky vytvořte z cuket špagety nebo nudle.
  2. Krátce je osmahněte na troše olivového oleje (stačí cca 3 minuty nebo tento krok můžete vynechat úplně).
  3. Špagety sundejte z pánve a vložte na ni nakrájená cherry rajčata, a až změknou, tak i čerstvý špenát.
  4. Počkejte, až špenát povadne, vraťte na pánev špagety a přidejte trochu pesta.
  5. Promíchejte a servírujte.

Co dělat, když cuketa pouští šťávu?

Cuketa pouští celkem dost šťávy a byla by škoda ji jen tak vyhodit. Servírujte tedy zoodles s kouskem pečiva, kterým talíř po jídle pořádně vytřete.

Mně osobně nevadí, že cukety pouští šťávu, ale chápu, že ne každý to má stejně. Mám pro vás proto malý „trik“. Zoodles osolte, promíchejte a dejte do cedníku. Ten položte na dostatečně hlubokou mísu a počkejte alespoň 30 minut, aby odkapala přebývající tekutina. Následně cuketu zlehka vyždímejte – při tomto kroku buďte opatrní, abyste místo zoodles neměli spíš kaši.

No a pokud máte doma malé strávníky, tak mám pro vás ještě jeden skvělý tip. Promíchejte zoodles s klasickými špagetami. Poměr špagety : zoodles je na vás, já dávám cca 50 : 50. Můj syn miluje špagety a tohle je snadný způsob, jak zajistit, aby jedl i více zeleniny. Těstoviny se zoodles můžete servírovat s čímkoliv, jako obvykle servírujete špagety. Skvěle se hodí i k výše popsanému receptu s pestem, špenátem a rajčaty. To vám pak v podstatě vznikne teplý těstovinový salát, který si zamilují i malé děti.

Cuketové špagety můžete servírovat i jako přílohu. Stačí je dochutit nebo lehce osmahnout na prolisovaném stroužku česneku. Skvělá je taky asijská varianta, kterou miluji asi nejvíc – osmahnu nudle na troše česneku v sezamovém oleji, přidám zázvor, sójovou omáčku a je hotovo.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články