Právě čtete

Nejlepší domácí hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale i vegetariánskou verzi s pečenou mrkví

1527  
Sdílet: 

Nejlepší domácí hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale i vegetariánskou verzi s pečenou mrkví

Chystáte se grilovat? Vytáhněte se perfektními domácími hot dogy v nadýchaných žemlích. Mám pro vás verzi pro masožrouty i vegetariány.

29. 6. 2023 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Nejlepší domácí hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale i vegetariánskou verzi s pečenou mrkví

Párek v rohlíku, to je pro většinu z nás vzpomínka na dětství. Na výlety, koupaliště a další místa s občerstvením ve stánku, kde se prodávají klasické tukové rohlíky vyplněné párky různé kvality. Co si budeme povídat, já touto obyčejnou počeštělou verzí hot dogu nepohrdnu občas ani dnes. Když mám ale čas a chci připravit například na letní grilovačku něco jiného než obvykle, vyhraju si s vymazlenými hot dogy. Těmi v typické nasládlé bulce, kdy u náplně člověk může popustit uzdu fantazii a přidat různé chutě i struktury. Navíc jdou udělat i ve vegetariánské verzi. Hned si řekneme, jak na to!

Recept na domácí žemle na hot dogy

Oproti tukovým rohlíkům jsou tyto žemle krásně nadýchané, vláčné a mají mírně nasládlou chuť. Už tahle výměna pečiva pozvedne obyčejný párek v rohlíku o několik úrovní výš! Recept je na 10 žemlí. Pokud je to na vás moc, můžete si zbylé upečené kousky uchovat v mrazáku na příště. Jen je dobře zabalte, aby nenačichly ostatními potravinami.

Ingredience na 10 ks:

  • 530 g hladké mouky
  • 1 pytlík sušeného droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 180 ml teplé vody
  • 120 ml teplého mléka
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 30 g slunečnicového oleje

Postup:

  1. Promíchejte suché ingredience, tedy mouku, droždí, cukr a sůl.
  2. V další misce prošlehejte vodu, mléko, slunečnicový olej a vejce.
  3. K suchým ingrediencím přidejte mokré a v robotu mixujte hnětacím hákem cca 12 minut.
  4. Těsto přikryjte a nechte 60–90 minut kynout.
  5. Nakynuté těsto rozdělte na 10 dílů. Vytvarujte obdélníky (pravděpodobně budete potřebovat mouku, aby se těsto nelepilo) a naskládejte do vymazaného pekáče. Jednotlivé bulky by měly mezi sebou mít rozestupy.
  6. Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 30–45 minut kynout.
  7. Bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 30 minut na 180 stupňů.
  8. Nechte vychladnout a pak můžete pokračovat v dokončení hot dogů.

Před podáváním opečte


Až budou bulky hotové a budete se chystat je naplnit, rozkrojte je podélně – ideálně tak, aby se od sebe poloviny neoddělily. Pak opatrně žemli rozevřete, potřete máslem nebo olejem a na grilu nebo na pánvi opečte vnitřek dozlatova. Pokud máte v plánu dělat hot dogy opravdu často, můžete si pořídit kovový stojánek, který necháte rozpálit na grilu a na něm žemli opečete bez nebezpečí, že se vám během toho poloviny rozpojí.

Tipy na to, čím plnit hot dogy

Možností je opravdu spousta, tady je pouze zlomeček z nich. Nechte se inspirovat a popusťte uzdu fantazii. Jsem přesvědčená, že sami během chviličky budete mít hromadu dalších nápadů! Vždy je dobré myslet na to, aby nechybělo něco šťavnatého, křupavého a něco čerstvého.

Hot dogy v masové verzi:

  • Klasika s párkem: Zkuste ho ogrilovat, místo kečupu přidejte BBQ omáčku a vše vyšperkujte cibulovým čatní nebo dokřupava vysmaženou cibulkou. Také přisypte trochu strouhaného čedaru nebo na kostičky nakrájenou a dokřupava vypečenou slaninku.
  • V mexickém stylu: Nakombinujte pikantní grilovací klobásky, guacamole, čerstvé chilli, koriandr, limetkovou šťávu, trochu jemné rajčatové salsy a nakládané cibulky. Pokud milujete pikantní chutě, můžete vše doostřit tabascem.
  • V italském stylu: Párek nahraďte masovou salsicciou, žemli místo kečupu potřete pestem a pokapejte olivovým olejem. Přidejte plátky rajčat, trošku rukoly a vše dochuťte karamelizovaným balsamicem a maldonskou solí. Navrch můžete přidat hoblinky parmazánu, případně parmazánový chips rozlámaný na menší kusy.
  • V asijském stylu: Naplňte bulku trhaným kuřecím masem dochuceným sezamovým olejem a sójovou omáčkou, přidejte kimchi. Navrch vše dozdobte opraženým sezamem, japonskou majonézou, nebo pokud stále nemáte pálivého dost, zkuste sriracha mayo. Z bylinek se hodí koriandr, ale i klidně perila a trošku máty.
  • S masovými kuličkami: Připravte si masové kuličky z mletého masa (ideálně na grilu, aby voněly ohněm) a servírujte je do hot dogu se sýrovou máčkou a kolečky jarní cibulky.
  • S rybou: Je to nezvyklé, ale i ryba se dá do těchto bulek naservírovat! Například filet ogrilované makrely s fermentovanou zeleninou a dipem ze zakysané smetany a česneku nebo s majonézou (kterou můžete ochutit rozmixovaným pečeným česnekem). Nezapomeňte na bylinky. Třeba hladkolistou petrželku,

Vegetariánské hot dogy:

U vegetariánských hot dogů můžete vycházet z ingrediencí v masové inspiraci, ale maso nahraďte vegetariánskými klobáskami, grilovaným sýrem (například haloumi) nebo ochucenou grilovanou mrkví. Nebojte se používat luštěniny. Například do mexického hot dogu se skvěle hodí černé fazole, které můžete připravit v mexické chilli omáčce. Ke grilované mrkvi zase parádně sedí hummus, a pokud máte rádi barevná jídla, rozmixujte do něj trochu červené řepy. Žemle můžete plnit také falafelem.

Mrkněte se na dva konkrétní recepty. Tady je tip pro masožrouty i vegetariány:

Hot dog v balkánském stylu: Čevapčiči v hlavní roli

V hot dogu skvěle funguje, když místo párku nebo klobásky přidáte grilované mleté maso. A to mě úplně přivádí k chutím, které znám například z Chorvatska. Ajvar a čevapčiči, to jsme tam jedli snad všichni, ne?

Ingredience na masovou část:

  • 500 g mixu mletého hovězího a vepřového masa
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 vejce
  • 3/4 lžičky červené papriky
  • 3/4 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience promíchejte v míse.
  2. Tvarujte válečky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte 40 minut na 180 stupňů, případně připravujte na grilu.

Sestavte hot dogy: Vnitřek žemle potřete ajvarem, vložte čevapčiči, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Připravte si domácí ajvar


Před časem jsem psala článek s recepty na domácí burgery a právě v tomto článku najdete můj recept na domácí ajvar.

Vegetariánské hot dogy s mrkví a karamelizovanou cibulí

Nejlepší je, když mrkev připravíte na grilu, protože díky tomu získá výbornou uzenou chuť. Pokud ale gril nemáte, můžete ji klidně péct v troubě. A mám jeden zajímavý tip: Pořiďte si lahvičku s takzvaným tekutým kouřem, který dodá grilovanou chuť jakémukoliv pokrmu a zrovna u mrkve do hot dogu je to vážně super!

Ingredience:

  • mrkev (1 mrkev na 1 porci)
  • 2 velké cibule, nakrájené na půlměsíčky
  • 3 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • salát
  • balkánský sýr
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mrkev zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete. Pečte 40 minut na 180 stupňů.
  2. Než se upeče, připravte si karamelizovanou cibuli. Cibuli nakrájenou na půlměsíčky opečte dosklovata na olivovém oleji. Poté přidejte třtinový cukr a balzamikový ocet.
  3. Opékejte cca minutu, poté přikryjte pokličkou. Pod pokličkou duste za občasného promíchání cca 15 minut.

Sestavte hot dogy: Hotdogovou bulku vyložte salátem, dejte do ní mrkev, posypte nadrobeným balkánským sýrem a karamelizovanou cibulkou.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články