Právě čtete

Zdravý trik: Polentové hranolky

11196  
Sdílet: 

Zdravý trik: Polentové hranolky

Hranolky si občas dá asi každý z nás. Ať už jako přílohu k masu, ke smaženému sýru, nebo jako menší variantu oběda do horkých letních dní.

1. 11. 2016 2 min. čtení Redakce
Zdravý trik: Polentové hranolky

Hranolky jsou zdrojem velkého množství energie, přesto tělu nedodají téměř žádné živiny a kvůli smažení v oleji se i z této bramborové pochoutky stane nezdravý pokrm.

Polenta je kukuřičná kaše bohatá na vlákninu, vitaminy a bílkoviny. Je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou a její výroba je velmi jednoduchá. Takže pokud máte chuť na hranolky, doporučujeme tyhle polentové, protože se nesmaží v litrech oleje.

Přehrát znovu

Suroviny

1 sáček polenty
1 sáček strouhaného parmazánu
naložená pokrájená sušená rajčata
čerstvé bylinky
olivový olej

Postup

Polentu připravíme podle návodu na obalu. Přidáme bylinky a parmazán a zamícháme. Vyložíme plech pečicím papírem, rozprostřeme směs na plech a necháme vychladnout. Poté plech dáme ještě ztuhnout do lednice. Směs nakrájíme na hranolky do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Můžeme je pokapat olivovým olejem a pečeme je 45 – 50 minut na 180° C.

TIP
Pomažte před pečením hranolky olivovým olejem, projeví se to na chuti i na vzhledu. Do polenty můžete kromě rajčat a parmazánu přidat i nasekané bylinky, ale klidně i oříšky, různé druhy semínek nebo například i šunku.


 

rajcata

Do polentových hranolek si můžete přidat domácí nakládaná pečená rajčata nebo si do nich nasekat bylinky z domácí bylinkové zahrádky. Hranolky si pro lepší chuť můžete namáčet v domácích dipech s mandlemi a chilli nebo třeba s tahiti, pepřem a římským kmínem.

dip

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články