Právě čtete

Recept na vláčný mrkvový dort s kávovým krémem

14024  
Sdílet: 

Recept na vláčný mrkvový dort s kávovým krémem

Vůbec se nedivím, že mrkvový dort je populární po celém světě. Korpus je díky mrkvi vláčný a šťavnatý, koření a ořechy dodávají výraznou vůni a chuť. Receptů je celá řada a asi nejznámější je v kombinaci s čerstvým sýrem. Já jsem tentokrát recept ozvláštnila krémem voňavým po kávě.

25. 8. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Recept na vláčný mrkvový dort s kávovým krémem

Na mrkvovém dortu miluji, jak je nenáročný. Potřebujete jen klasickou dortovou formu na pečení a mixér se šlehacími metlami na krém. Sypké i tekuté suroviny stačí jen promíchat, těsto nalít do formy a následně upéct. Jakmile korpus vychladne, zbývá už jen potřít ho krémem. Ten korpus zjemní a ještě více zvláční.

Vyberte správnou mrkev

Mrkev by měla být co nejčerstvější, ta má dost šťávy. Hodně ovlivní chuť a vláčnost korpusu.

7 tipů na zdobení dortu

Abyste dort hezky ozdobili, není potřeba být vyučeným cukrářem. I bez velkých zkušeností ho můžete ozdobit krásně a současně jednoduše.

  1. Korpus podélně rozkrojte, aby vznikly dvě části. Spodní část potřete třetinou krému a pak přiklopte druhou částí. Zbytkem krému potřete dort ze všech stran. Použijte plochý nůž, pomocí něho krém hezky uhladíte.
  2. Zdobení ve stylu tzv. nahého dortu vám práci dost usnadní. Korpus se totiž nepotírá krémem ze všech stran. Jednoduše každé patro i povrch dortu potřete krémem, ozdobte ovocem či ořechy a je hotovo.
  3. Strany můžete ozdobit nadrcenými ořechy. K mrkvovému dortu perfektně sedí vlašské nebo mandle.
  4. Povrch můžete zdobit buď celý, nebo jen jednu jeho stranu. Obě varianty vypadají efektně.
  5. Zdobte ovocem, ořechy nebo čerstvou mrkví. Přidejte i čerstvé bylinky, použijte třeba meduňku nebo mátu.
  6. Mrkev můžete nastrouhat najemno nebo škrabkou na brambory vytvořit plátky. V obchodech s cukrářskými potřebami seženete i mrkvičky z marcipánu.
  7. Velkou parádu udělají i jedlé květy, dejte ale pozor, abyste dort zdobili jen těmi určenými ke konzumaci.

Recept na mrkvový dort s kávovým krémem

Uvedené ingedience vám vystačí na dort pečený ve formě o průměru 16 cm. Počítejte, že příprava vám zabere asi 45 minut a 2 hodiny budete dort chladit.

Suroviny na korpus:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 lžička másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Na krém a ozdobení:

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • med nebo cukr podle chuti
  • 1 lžička instantní kávy (nebo více podle chuti)
  • vlašské ořechy
  • 1–2 čerstvé mrkve
  • čerstvá máta

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouky, mrkev, ořechy, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
  2. Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak zašlehejte olej a bílý jogurt.
  3.  Formu vymastěte máslem a vysypejte strouhankou.
  4. Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto vlijte do formy. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
  5. Mezitím si připravte náplň. Ušlehejte smetanu ke šlehání s kávou do tuha. Pak přimíchejte tvaroh, med nebo cukr.
  6. Korpus rozřízněte na dvě části. Spodní potřete 1/3 krému. Na něj položte druhou část a zbytkem krému potřete povrch a strany dortu.
  7. Strany ozdobte nahrubo nasekanými ořechy, povrch ozdobte celými kusy ořechů. Pomocí škrabky na brambory z mrkve vytvořte plátky. Stočte do ruličky. Pokládejte na jednu stranu dortu. Dort dejte do lednice na dvě hodiny vychladit. Podávejte s čerstvou mátou.

Jak udělat mrkvový dort trochu jinak?

Ořechy, rozinky, různé druhy mouk nebo kombinace koření. S korpusem na mrkvový dort si opravdu můžete vyhrát.

domácí mrkvový dort

A to samé platí pro krém, který můžete obměňovat a vylepšovat podle svých chutí a představ. Jako základ se nejčastěji používá čerstvý sýr, ale můžete využít i tvaroh (jako já v receptu výše), ricottu nebo mascarpone.

Krém osobně nejraději ochucuji medem, vanilkovým extraktem a citrónovou nebo limetkovou šťávou. Nebojte se experimentů! Krém můžete ochutit i skořicí, pomerančovou kůrou nebo třeba kávou.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články